Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ДЕЛТА ПЛУС" СЕ ПРИБЛИЖАВА СРБИЈИ: Појавио се нови сој короне - вирусолог открива шта нас чека

03.11.2021. 00:24
Korona virus
Корона вирус / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа

Делта Плус се сматра изузетно заразним. Један од потенцијалних ризика који је изазвао забринутост у медицинској заједници је тај што би нова варијанта могла да заобиђе имунитет стречен вакцином или ранијом инфекцијом.

Нова мутација корона вируса, сој "делта плус", који је регистрован у најмање 44 земље широм света, полако се приближава Србији. Наиме, реч је о варијанти вируса који је први пут виђен у Европи у марту ове године, али је јавност за њега сазнала тек летос, а вирусолошкиња проф. др Нада Куљић Капулица открива какав је заправо овај сој, као и да ли има регистрованих случајева у Србији.

ИМАЋЕМО ПРОБЛЕМ АКО СЕ УКРСТЕ КОРОНА И СЕЗОНСКИ ГРИП: Ево да ли су дијагностификовани први случајеви у Србији

ИМАЋЕМО ПРОБЛЕМ АКО СЕ УКРСТЕ КОРОНА И СЕЗОНСКИ ГРИП: Ево да ли су дијагностификовани први случајеви у Србији

Иза охрабрујућих података о броју вакцинисаних у Србији крије се једна ЛОША ВЕСТ: Донета препорука о томе ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ

Иза охрабрујућих података о броју вакцинисаних у Србији крије се једна ЛОША ВЕСТ: Донета препорука о томе ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ

ЖЕНА КОЈА ВРАЋА ВЕРУ У ЉУДЕ! Ужичани Весну зову "Робин Худ" - овако помаже српском сељаку (ФОТО)

ЖЕНА КОЈА ВРАЋА ВЕРУ У ЉУДЕ! Ужичани Весну зову "Робин Худ" - овако помаже српском сељаку (ФОТО)

- Делта плус сој је мутација тренутног делта соја који је најзаступљенији у свету. Дијагностификован је на основу молекуларних тестова где је виђено да се разликује по томе што он садржи генетске промене у С протеину у односу на делта сој који доминира у свету - наводи др Куљић - Капулица за Блиц.

Она додаје да када се појави нови вирус, даље је потребно испитат да ли је он, како она наводи, "значајан" или не.

- Имамо четири варијанте вируса од којих су најзначанији алфа, бета. гама и делта. Када се открије нови сој, неопходно је да се даље испитују његове консеквеце односно, да ли је он "значајан" или није и да ли има промене које се догађају у природи - прича Куљић - Капулица.

Др Куљић - Капулица додаје да, када се каже "значајан" вирус, односи се на то, колико се брзо тај вирус шири у односу на друге, да ли тај сој даје тежу или лакшу болест, да ли вакцина делује на тај сој, као и то да ли антивирусни лекови успевају да се изборе у борби са новим сојем.

На питање да ли има регистрованих пацијената у Србији позитивних на овај сој, Куљић - Капулица даје одричан одговор.

- Има заиста доста земаља који пријављују случаје позитивне на овај сој, као што су Велика Британија, Русија и Кина. Колико ја знам, тренутно нема података да имамо регистроване пацијенте позитивне на овај сој, али уједно и веома мали број лабораторија уопште ради тестове на нове сојеве - каже она и истиче да се и даље испитује колико су заправо валидни тестови који се користе и да ли они уопште могу да "ухвате" нове сојеве.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Страх у Индији од новог соја

Делта плус изазвао је страх у Индији након извештаја о великом вроју новооткривених случајева из различитих делова Махараштре, као и неколико других држава.

Преко 20 случајева инфекције делта плус сојем пронађено је у Махараштри, а државне здравствене власти су прошле недеље рекле да би новооткривена варијанта могла да покрене трећи пандемијски талас.

Подсетимо, делта сој, карактеристичан по дуплој мутацији и тренутно најдоминантнији у свету, погодио је Индију на пролеће када је земља бележила готово пола милиона заражених на дневном нивоу. Од тада се раширио по свету, а где год је дошао направио је хаос.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Примећен у десет држава поред Индије

Ипак, још нема тачних података о распорстрањености нове делта плус верзије вируса.

За сада је откривено само око 200 секвенци широм света, од чега око 30 у Индији. Зна се да је до сада примећена у десет држава, поред Индије - Америци, Великој Британији, Португалији, Швајцарској, Јапану, Пољској, Непалу, Русији и Кини.

Шта до сада знамо?

На основу онога што страни стручњаци објављују, Делта Плус се сматра изузетно заразним. . Један од потенцијалних ризика који је изазвао забринутост у медицинској заједници је тај што би нова варијанта могла да заобиђе имунитет стречен вакцином или ранијом инфекцијом.

Међутим, тренутно нема података о томе да ли је и колико ова варијанта преносивија од других, пише "Индиа Тајмс", тако да је овај сој за сада разлог за забринутост, али не и за панику.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Делта плус има мутацију под називом К417Н - која је први пут пронађена у бета верзији. Ово, заједно са чињеницом да поседује и све друге карактеристике свог претходника делте, могло би учинити најновију варијанту много преносивијом, сматрају научници.

Мутација К417Н се дешава унутар домена који везује рецептор спајк протеина, који је одговоран за "пробој" вируса у ћелије. Бета варијанта, која има ову мутацију, већ се показала отпорнијом на вакцине.

Комбинација карактеристика других, ранијих верзија могла би да учини делта плус бољим у заобилажењу имунолошког одговора.

- Прилично смо забринути због варијанте делта плус, с обзиром на то да има исту мутацију као бета верзија која је избегла имунитет који нуди АстраЗенека вакцина . Забринутост се такође односи на могућност реинфекције, јер постоје извештаји да ова варијанта корона вируса избегава неутрализацију коктелом са антителима - рекао је др Ланс Пинто, консултант у Националној болници Хиндуј у Индији.