Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ГДЕ СВЕ ЗА СРЕТЕЊЕ МОЖЕТЕ ДА ОТПУТУЈЕТЕ ЗА МАЊЕ ОД 100 ЕВРА: Десет прелепих туристичких дестинација у Србији, ИДЕАЛНЕ И ЗА ДЕЦУ

12.02.2024. 07:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
porodica
породица / Извор: Фото: Shutterstock

За мале паре цела породица може уживати у лепотама наше земље.

Ближе нам се празници - Дан државности и Сретење, нерадни дани ће бити 15. и 16. фебруар, а на то ће се надовезати субота и недеља, и многи грађани размишљају како да проведу ове слободне дане и продужени викенд, а да не оптерете свој буџет. С обзиром на то да су путовања постала популарна опција за ове прилике, истражили смо неколико дестинација широм Србије где можете провести Дан државности по цени од 100 евра, али и мање.

ДЕТАЉАН СПИСАК РАДНОГ ВРЕМЕНА ЗА ПРАЗНИКЕ: Овако ће радити тржни центри, супермаркети, поште, апотеке... А НЕШТО ЋЕ БИТИ ПОТПУНО БЕСПЛАТНОmarket

ДЕТАЉАН СПИСАК РАДНОГ ВРЕМЕНА ЗА ПРАЗНИКЕ: Овако ће радити тржни центри, супермаркети, поште, апотеке... А НЕШТО ЋЕ БИТИ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО

МУП ИМА ВАЖНУ ПОРУКУ ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ: Обавезно проверите ово, а посебно БУДИТЕ ОПРЕЗНИ ОД ЧЕТВРТКА (ВИДЕО)policija

МУП ИМА ВАЖНУ ПОРУКУ ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ: Обавезно проверите ово, а посебно БУДИТЕ ОПРЕЗНИ ОД ЧЕТВРТКА (ВИДЕО)

НОСИ КРОВОВЕ, ЧУПА СТАБЛА И ПОМЕРА СЕМАФОРЕ: Снажан ветар прави хаос у овим деловима Србије krov

НОСИ КРОВОВЕ, ЧУПА СТАБЛА И ПОМЕРА СЕМАФОРЕ: Снажан ветар прави хаос у овим деловима Србије

Због нерадног четвртка и петка и мини распуста бројни родитељи већ планирају мини путовање за предстојећи викенд, али и једнодневне излете, што је опет јефтиније, а деца имају прилику да упознају нове пределе.

 Погледајте 10 најпопуларнијих дестинација у Србији на које родитељи често воде малишане, али које ни школске екскурзије не заобилазе када иду на излете или екскурзије.

1. Тара

Ова дестинација "експлодирала" је у летњој сезони, али и зими има своје чари. Снежни покривачи природу и околни пејзаж Таре чине још импозантнијим, а ово је и планина са неколико приступачних видиковаца и добро обележеним пешачким стазама, те нема бојазни да ћете залутати.

 До најпопуларнијег видиковца на Тари Бањска стена стиже се лако и у зимским условима, а одатле се пружа невероватан поглед који дословце одузима дах. Када се све забели - призор је још импозантнији. Још један видиковац до ког се долази директно аутомобилом јесте и онај са ког се у пуном сјају види мало језеро Спајићи.

Цене на овој популарној дестинацији крећу се од 20 евра по дану, а у зависности од тога шта очекујете од смештаја могу се пронаћи и за 30, 50 и више евра по дану.

2. Златибор

Ово јесте можда и најпопуларнија дестинација, али са разлогом - Златибор са околином представља савршен спој урбане средине и нетакнуте природе.

У самом центру доступни су бројни ресторани и конобе са специфичним, традиционалним амбијентом и одличном храном, као и кафићи, ресторани, бутици, сувенирнице и све што модеран човек може да пожели.

 Једна од главних атракција које треба посетити приликом обиласка ових предела, поред Специјалног резервата Увца и Шарганске осмице, је и језеро Рибница на свега седам километара удаљености од Златибора.

    смештај са доручком у луксузним апартманима у близини центра Златибора је за две особе у студију 9.400 динара
    цена породичног студија 14.440. Постоји више могућности за отплату на рате, а приликом резервације плаћа се 30 одсто
    у понуди је велики број преноћишта, апартмана, кућа, соба које се издају за два, и више дана, а цене су од зависности од комфора, опремљености и удаљености од 15, 20 до 50, 60 и више евра.

3. Ртањ

 Ртањ није планина за љубитеље зимских спортова, али је зато савршена за све они који прижељкују праву зимску бајку, релаксацију, тишину и уживање у природи. Такође, посебно је привлачна онима који уживају у пењању, чак и кад напада снег.

На овој "мистичној планини" која одише посебном енергијом постоји и пуно стаза за санкање, па ће малишани посебно уживати.

 У подножју планине Ртањ је и прелепо, древно село Врмџа, те овално Врмџанско језеро, крашког порекла и богато рибом, у које се слива вода са околних брда. Такође, на само 20-ак километара је и Соко Бања где можете уживати у неком од спа центара.

    На Ртњу такође може да се нађе сасвим пристојан смештај за двоје, а да није скуп
    Ноћење с доручком по особи у етно-селу је 17 евра
    Цена за двоје у модернизованом амбару од дрвета са свим неопходним садржајима кошта 70 евра за ноћ

 4. Космај

На само 57 километара од Београда, можете да уживате у правој планинској авантури, а наравно реч је о Космају. Ова сјајна планина која се налази у непосредној близини нашег главног града, представља право уточиште за бег током викенда. Нуди вам бројне активности, а пре свега потпуно слободу за једно право зимско уживање.

После Авале која је висока свега 506 метара, је најнижа планина у Шумадији. Иако је Космај ниска планина, ипак својим изгледом у виду острва доминира у овом делу ниске Шумадије, изнад валовитог побрђа, рашчлањеног благим речним долинама.

 На овој планини се налазе бројни значајни историјски споменици, а свако један од најпознатијих је споменик борцима Космајског одреда на врху Космаја.

Осим споменика, на Космају се налазе три манастира Српске православне цркве: манастир Тресије, Павловац и Кастаљан, као и бројне цркве од којих су најзначајније Црква Светог Петра и Павла у Неменикућама и Црква Свете Тројице у Кораћици.

Када је у питању новац за смештај просечан сена смештаја на Космају кошта у просеку 50 евра за ноћ, али се може наћи и повољније.

5. Дивчибаре

Познато туристичко место које одликује блага планинска клима, богата вегетација и мноштво извора, речица и потока – Дивчибаре, налазе се у близини Ваљева, на планини Маљен, на 980 метара надморске висине. Туристима је занимљив здравствени, спортски и излетнички туризам.

 У лепо опремљеном коначишту ноћење са доручком је 5.600 динара, а полупансион 6.300 динара.

    У већини објеката за дете до три године је гратис смештај у заједничком лежају и дечји оброк, деца од три до 12 година имају попуст 50 одсто, а ако је потребан посебан лежај плаћају 30 одсто.
    Дете које са једном одраслом особом има попуст од 30 одсто. Када је у питању двоје деце до пет година, за једно дете је гратис, док друго има попуст 40 одсто од цене на посебном лежају.
    У случају двоје деце, једно до три године има гратис, друго дете преко три године на посебном лежају има попуст 30 одсто. Постоји могућност плаћања на рата на више начина.

Смештај се у зависности од опремљености и локације може наћи од 20 до 50 и више евра.

6. Фрушка гора

Један викенд није довољан да обиђете све знаменитости Фрушке горе, имајући у виду да се на њој налази 16 манастира, национални парк и неколико врхова и излетишта вредних пажње - Стражилово, Иришки венац, Летенка, Бранковац и други.

 Од категорије и луксуза зависи цена смештаја, а креће се од 30 евра у кући/апартману до 100 и 130, али и више за високо категоризоване капацитете, хотеле са спа и велнес услугама.

 Уколико током Сретењског распуста одлучите да посетите север земље и дођете у Суботицу и на Палић, препорука за смештај су станови на дан, али и прелепе виле на Палићу.

Цене су већ од 20 евра, а на Палићу за дневни боравак од око 1.800 динара.

7. Рудник

Планина Рудник позната је и као кров Шумадије и као место на коме се историја стварала. Видиковци, винарије, музеји, археолошка налазишта, авантуре, пећине, пешачке стазе, сјајни домаћини и одлична клопа, управо то ћете наћи на планини Рудник.

    На Руднику апартман за двоје можете да нађете већ од 20 евра за ноћ. Смештај није нарочито луксузан, али имали бисте своју кухињу, собу, купатило, терасу.
    Нешто отменија варијанта за двоје, рецимо, дрвена еколошка брвнара, кошта 60 евра за ноћ.
    С друге стране, Рудник нуди и нешто заиста спрецијално – глампинг игло, односно спавање у стакленој куполи у природи, у шуми

 8. Медијана

Они који живе у близини Ниша, али и они који живе даље требало би да са децом посете овај некадашњи римски комплекс, имајући у виду његов историјски значај али и близину центру града, а лепо време је идеална прилика за то.

Бесплатан улаз у комплекс Медијане имају:

    деца до седам година
    чланови ИЦОМ-а
    припадници Војске Србије и МУП-а који долазе организовано
    чланови Удружења особа са инвалидитетом и њихови пратиоци

 Цена улазнице за индивидуалне посете одраслих је 500 динара, а за основце, средњошколце, студенте, пензионере и групе са више од 10 особа је 400 динара.

Ко има аутомобил, може да се опусти и на Крајковачком језеру у општини Мерошина или да проведе време у обиласку Руске цркве у Горњем Адровцу.

9. Виминацијум

Виминацијум, чије је истраживање почело због остатака римске престонице провинције Горње Мезије, још једном је изненадило стручњаке. После проналаска остатака мамута и тајанствених магијских златних свитака на арамејском језику, којим је говорио Христ.

 Удаљеност од Београда 95 км, ауто-путем Е-75, 35 км након одвајања за Пожаревац.

Тура са водичем подразумева обилазак следећих локација:

    царски маузолеј
    терме
    амфитеатар
    мамут парк
    домус – научно истраживачки центар

Екскурзије и групне посете:

    основна школа 550 динара
    средња школа и студенти 660 динара
    одрасли 770 динара
    групна одрасли (за групу преко 30 особа) 660 динара
    пензионери 550 динара

Индивидуалне посете:

    одрасли 770 динара
    пензионери 550 динара
    деца до 10 година, уз пратњу родитеља, не плаћају карту.
    основци преко 10 година 550 динара
    средњошколци и студенти 660 динара

10. Палићко језеро

Место Палић значајно је туристичко место управо због свог језера, које је највеће природно језеро Србији, а део је парка природе у којем можете посетити и деци увек занимљив зоолошки врт.

 Лепа природа, опуштање уз воду, а близу је и прелепа Суботица коју вам препоручујемо да обиђете ако долазите из других крајева земље.

Поред хотела, ту су и апартмани, мотели, али и смештај у приватним кућама. Ако желите да будете смештени на главном шеталишту, цене су нешто више, али се, у просеку, крећу између 1.500 до 5.500 динара по особи дневно, према подацима једног сајта за путовања. Нешто више мораћете издвојити уколико планирате да у аранжман укључите и пансионску услугу.

Извор: Србија Данас/Блиц/Никола Тодоровић/М.А.