Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ СЕ ДЕТАЉНО ПРОВЕРАВА! Нове информације непрестано стижу: Откривена мистерија викендице у Бањском Пољу "ОНА је једно време живела сама ту!"

29.03.2024. 22:51
Пише:
Србија Данас/Курир
Nestala Danka Ilić
Нестала Данка Илић / Извор: Србија Данас/МУП/Принтсцреен/Фацебоок/Ивана Илић

Ниједна информација се не препушта случају.

Од уторка нема ни трага ни гласа од девојчице Данке Илић (2) из Бора, а решавању мистерије, која је на ноге подигла целу Србију, није помогло ни детаљно претраживање тунела који воде од места нестанка до рудника и Борског језера! Полиција је јуче у склопу истраге привела једног свог колегу из Бора, због сумње да је одавао информације из истраге о несталој девојчици.

Missing content item.

- Он је пао на полиграфу - каже извор.

Све се проверава

Девојчица је, подсетимо, нестала 26. марта око 13 у Брестовачком засеоку у Бањском Пољу док је била у друштву мајке и трогодишњег брата. Будући да је мајка последња која је видела дете, истражитељи током свих пет дана сваку нову информацију коју добију анализирају с њом.

- Мајка је током јучерашњег дана била са припадницима МУП-а у полицијској станици Бор, као и претходних дана од тренутка када је пријављен нестанак девојчице. Данкина мајка би се само предвече вратила кући, а потом ујутру поново током целог дана била у полицији. Истражитељи ниједну информацију не препуштају случају с обзиром на то да пуно информација пристиже из минута у минут, пре свега преко система "Пронађи ме", који грађани неуморно позивају. Ниједна од тих информација се не одбацује, свака се детаљно проверава и испитује, па је, пре свега, због тога неопходно непрекидно присуство мајке у полицији - открива извор.

Иванина казивања су највалиднија

Рођени брат Данкине мајке, испричао је за медије да брине јако за своју сестру.

- Брине ме што је толико држе, али се тешим да су њена казивања највалиднија јер је последња видела Данку, односно из њеног видокруга је нестала - каже ујак нестале девојчице и додаје да је видео сестру, те да је била скрхана и уплакана.

- Рекла ми је да читаву ноћ није могла да заспи. Ја сам морао упркос свему да радим. У руднику сам био - додао је.

Поред тога што информације стижу преко система "Пронађи ме", који је први пут у Србији активиран после нестанка Данке Илић, полиција и даље непрекидно ради на терену.

- Прикупљају се информације, докази и чини све да се девојчица што пре нађе. У овом тренутку по свим параметрима мајка девојчице је кључ овог случаја. Она је последња видела девојчицу - каже извор упознат с детаљима потраге за Данком Илић.

Током ових пет дана, полиција је проверавала податке са базних станица и ступили у контакт са свим људима чији је сигнал мобилних телефона лоциран на подручју нестанка девојчице.

- Засад није уочено ништа сумњиво. Такође, и телефони мајке су упућени на вештачење и више људи је полиграфски тестирано, помиње се да је свеукупно испитано више од 30 људи - каже исти извор. 

Иначе, установљено је и да је мајка непосредно пре ћеркиног нестанка три пута фотографисала Данку и управо је једна од те три фотографије обљављена у свим медијима ради лакшег препознавања детета.

- Фотографије девојчице су направљене из три различита угла - наводи он.

 Мештани Брестовца код Бора, одакле је породица Данкине мајке, открили су због чега је Ивана у уторак довела сина и ћерку у своју стару кућу у којој годинама нико није живео.

Nestala Danka Ilić
Нестала Данка Илић / Извор: Србија Данас/Приватна архива

Спор са рођацима

- Мајка девојчице је сазнала да је трудна и стан у Бору, у ком је живела са децом, супругом и његовим родитељима, постао им је тесан. Зато су, наводно, почели да размишљају да преуреде појату њене породице коју имају у Бањском Пољу како би у њу прешли родитељи њеног супруга, а они са децом остали у стану. Међутим, Ивана није једини власник те куће и појате, она је и у власништву њеног оца и брата, а чули смо да они нису били за идеју да се свекар и свекрва преселе тамо - кажу мештани и додају да је она у уторак дошла само да би видела у каквом је стању кућа и појата и да ли би могли да се реновирају за живот.

- Она је у уторак довезла Данку и сина и паркирала се позади вероватно да неко не би дојавио њеној породици да је дошла. Она, наводно, уопште није имала кључ куће и из тог разлога је полиција после пријаве нестанка детета наишла на закључана улазна врата. Није могла ту ни да преспава с децом ту, јер нема како да уђе у кућу, а и кућа је у језивом стању - кажу комшије из Бањског Поља.

Мештани Бањског поља и Брестовца код Бора су навели да породица не долази на имање годинама, али и да је мајка нестале Данке неко време ту живела сама.

- Родитељи мајке су мало чудни људи, не друже се превише са мештанима и некако су сами за себе. Она је као дете са мајком, оцем и братом живела годинама у Бањском Пољу, у тој кући из чијег дворишта јој је нестало дете. Њена мајка је преминула пре 11 година и тада су се њен отац и брат одселили у Брестовац и живели са дедом, док је Ивана остала ту сама. Неко време је живела сама у тој појати, а онда је отишла код тате и брата, али се убрзо удала - каже комшија.

Мистерија тунела

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације из Београда и Новог Сада, заједно са осталим припадницима Министарства унутрашњих послова, јуче су детаљно претражили тунел, подземне канале и шахте укупне дужине око 4,5 километара, у рејону Бањског Поља до Бора и том приликом нису пронађени никакви трагови који би указали на то да се Данка Илић ту налазила. На снимку који су објавили надлежни види се тунел који је сређен и чист, а у њему има и воде. Такође, оно што се примећује је да је веома проходан. Ван тунела је пуно смећа и нереда.

- Након више од 70 сати детаљне претраге терена у Бањском Пољу, припадници МУП настављају интензиван оперативни рад на проналаску девојчице и утврђивању свих чињеница и околности нестанка детета - пише у саопштењу полиције.

Banjsko Polje
Бањско Поље / Извор: МУП Србије

Саслушани лажни отмичари

Из шале на Тиктоку тражили откуп од 50.000 евра.

Тројица мушкараца, који су ухапшени у четвртак у акцији Федералне управе полиције БиХ (ФУП) код Илиџе и Хаџића у Босни и Херцеговини, а због сумње да су на снимку на ТикТоку тврдили да имају информације у вези са нестанком Данке Илић, салушани су и наводно су тврдили "да су се само шалили".

Како сазнајемо, један од њих има српско држављанство и пребивалиште му је у околини Сјенице.

- Тројица ухапшених су чланови једне породице и они су после саслушања пуштени да се бране са слободе. Интерпол Београд издао је потерницу само за њима и акција је обављена успешно - каже извор и додаје да они могу да буду кривично гоњени због узнемирења јавности ширењем лажних информација.

- Сумњиче се да су у ТикТок преносу тражили 50.000 евра, да открију локацију Данке Илић, тврдећи да је држе у подруму - наводи извор.

Подсетимо, Данка Илић нестала је пре четри дана у тренутку када је са мајком и трогодишњим братом дошла на имање њене породице где претходно годинама није ишла. Девојчица је у трунетку имала косу везану у репић, маслинастозелену јакну, љубичасте панталоне и црне патике. Ово је, иначе, био први пут када је покренут систем "Пронађи ме" по угледу на Амбер Алерт. Опсежна потрага траје од пријаве нестанка детета и многобројни припадници МУП-а Србије су на терену у Бањском пољу.

Извор: Србија Данас/Курир