Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉНО ОБЈАШЊЕЊЕ: Да ли ХРАНИТЕЉИ имају право на пензију и како да упишу стаж?

26.05.2019. 15:31
Пише:
Србија Данас/Политика
Ćerka sa majkom i ocem
Ћерка са мајком и оцем / Извор: Профимедиа

Лице које закључи уговор о хранитељству има право да му се то време када је обављао послове по уговору, призна у стаж осигурања и да по том основу оствари право на пензију када испуни законом прописане услове, кажу у ПИО фонду.

Хранитељка из Новог Сада (која је желела да остане анонимна), бави се последњих 12 година овим хуманим послом. Дружи се с децом у својој породичној кући у Новом Саду за шта добија надокнаду од Центра за социјални рад.

Запитала се да ли би по овом основу могла да оствари и пензију. Јер, не би да јој пропадне претходних 14 година радног стажа у једној бившој грађевинској фирми. Пита, да ли да докупи ту једну годину стажа и када напуни 65 година да има минимум услова за старосну пензију, или ипак има право да се пензионише и као хранитељ.

Непријатно јој је, прича, да се распитује около-наоколо. Не жели да ико помисли да ово ради због пензије. Спремна је, признаје, да с децом остари. Да ради све док је здравље буде служило. Нема своју децу и сама живи.

Пита где може да упише хранитељски стаж. Сада има 54 и хоће да настави да се бави истим овим, хуманим послом.

Vrtić, deca
Вртић, деца / Извор: Профимедиа/илустрација

Постоји основ за пензију

До сада је, увек, потписивала уговор с Центром за социјални рад, али их о пензији није питала. Признаје да није једноставно бавити се овим послом и није довољно само волети децу. Да би неко био хранитељ мора да прође озбиљну процедуру на основу које се процењује да ли је подобан за овај посао или не. Материјална надокнада, додаје, може бити на неки начин сатисфакција, али не може бити примарни мотив.

Упитани да ли хранитељи имају право на пензију, као и било који други запослени, у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање одговарају да лице које закључи уговор о хранитељству има право да му се то време када је обављао послове по уговору, призна у стаж осигурања.

И да, по том основу, оствари право на пензију када испуни законом прописане услове.

ДОЖИВОТНА РОБИЈА ОД 1 ДЕЦЕМБРА 2019: Измене и допуне Кривичног закона примењују се од краја године

ДОЖИВОТНА РОБИЈА ОД 1 ДЕЦЕМБРА 2019: Измене и допуне Кривичног закона примењују се од краја године

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић обишао спортске објекте у Пожаревцу (ФОТО)

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић обишао спортске објекте у Пожаревцу (ФОТО)

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Следи нам прави летњи викенд, а онда ПРЕОКРЕТ!

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Следи нам прави летњи викенд, а онда ПРЕОКРЕТ!

Стаж осигурања по основу уговора о хранитељству зависи искључиво од висине плаћеног доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. Упис стажа, који је остварен радом по уговору о хранитељству, обавља пензијски фонд. Захтев за упис стажа подноси се филијали фонда која је надлежна према месту становања, а уз захтев се прилаже радна књижица, копија личне карте и доказ о престанку обављања уговорених послова.

Упитани да ли хранитељи могу сами себи да уплаћују стаж на основицу која им одговара како би сутра обезбедили себи пензију, у ПИО кажу, да док траје уговор о хранитељству, по основу кога је лице већ обавезно осигурано, не може само себи по члану 15 Закона о ПИО да уплаћује доприносе.

Ко са хранитељима потписује уговор

На питање ко с хранитељима потписује уговор о раду и ко им уплаћује доприносе, ко им је заправо послодавац, у Министарству рада за тај лист објашњавају, да су хранитељи лица за која је Центар за социјални рад утврдио да су способни да се старају о детету на хранитељству, односно да чувају, подижу и васпитавају дете.

Како се сазнаје Центар за социјални рад са хранитељима закључује уговор и у обавези је да увек плаћа доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, а за здравствено осигурање уколико хранитељ већ нема решено то питање.

ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ: Ево које средње школе су НАЈТРАЖЕНИЈЕ

ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ: Ево које средње школе су НАЈТРАЖЕНИЈЕ

НЕ ДАЈТЕ ДА ВАС ВРЕМЕ ЗАВАРА Искористите сунчани викенд, следеће недеље поново креће ХАОС!

НЕ ДАЈТЕ ДА ВАС ВРЕМЕ ЗАВАРА Искористите сунчани викенд, следеће недеље поново креће ХАОС!

"Забрана приласка за неке не значи ништа": Весна Станојевић о НАСИЉУ у породици

"Забрана приласка за неке не значи ништа": Весна Станојевић о НАСИЉУ у породици

У Србији је у априлу 2019. године на евиденцији министарства било 4.437 хранитеља који имају децу на смештају. Хранитељи имају право на накнаду за издржавање детета на хранитељству, која износи 26.408 динара по детету, и накнаду за рад хранитеља од 26.747 динара, ако је на смештају једно дете. Уговор са хранитељима потписује директор Центра за социјални рад, који доноси решење о смештају детета у хранитељску породицу.

Уговор са хранитељима траје до престанка хранитељства, односно до доношење одлуке Центра за социјални рад о престанку или раскиду хранитељства из неког од разлога прописаних породичним законом. Хранитељи могу поднети Центру за социјални рад, који је сместио дете у њихову породицу, захтев за раскид хранитељства. По поднетом захтеву, Центар доноси решење о раскиду хранитељства, чиме престаје хранитељство, истичу у Министарству рада.