Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕТАЉНО ОБЈАШЊЕЊЕ И УПУТСТВО: Шта очекивати од вакцине и коју примити с обзиром на године и здравствено стање

25.01.2021. 08:32
vakcinacija, Sajam
вакцинација, Сајам / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Како ваше године и различита здравствена стања утичу на то коју вакцину бисте смели да примите, а коју не?

У моменту када се јавља велика заинтересованост грађана за вакцину, у моменту када неки имају антитела, неки не, или не знају да имају, срчани болесници, особе које имају проблем са алергијама, труднице, стари и млади муче муку око једног истог питања, коју вакцину против корона вируса не смеју да приме, и коју вакцину би било најбоље да приме? Детаљно објашњење како ваше године и различита здравствена стања утичу на то коју вакцину бисте смели да примите, а коју не.

Преминуо Предраг Марић: Дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације изгубио битку са короном

Преминуо Предраг Марић: Дугогодишњи начелник Сектора за ванредне ситуације изгубио битку са короном

СРБИЈА ПОТПУНО ПРИПРЕМЉЕНА! Др Стојановић: "Набавили смо и другу дозу вакцине, грађани да не брину"

СРБИЈА ПОТПУНО ПРИПРЕМЉЕНА! Др Стојановић: "Набавили смо и другу дозу вакцине, грађани да не брину"

"СПУТЊИК В" ПРАВИЋЕ СЕ НА ТОРЛАКУ! Преговори у току, МОЋНА руска фирма стиже у Србију

"СПУТЊИК В" ПРАВИЋЕ СЕ НА ТОРЛАКУ! Преговори у току, МОЋНА руска фирма стиже у Србију

Фајзер (америчко-немачка)

На самом почетку битно је напоменути да млађи од 16 година и они који имају тешке алергијске реакције не смеју да приме Фајзерову вакцину.

Наиме, једина група људи која не сме да прими Фајзерову вакцину против короне тренутно су особе са тешким алергијским реакцијама, као што су нпр. анафилактички шок, особе које носе инјекције адреналина са собом, особе алергичне на ПЕГ, полиетилен гликол, и особе алергичне на полисорбат, осим ако њихов алергеолог није извршио преглед и утврдио супротно.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

Анафилаксија је, иначе, бурна реакција имуносистема, а описује се у медицини као "озбиљна реакција која може бити опасна и по живот".

Када је реч о женама које су у другом стању, једно је за сада сигурно, труднице и дојиље не смеју да приме ниједну вакцину против короне, па ни ову. Разлог је то што на овој групи становништа вакцина није тестирана и нема довољно података о могућим последицама.

Спутњик В

Руску вакцину не би требало да приме млађи од 18 година, труднице и хронични болесници.

На самом почетку су из Гамалеја центра сугерисали да старији од 60 година не треба да приме Спутњик В вакцину, али крајем 2020. године стигла је вест да је вакцина одобрена и за оне који имају више од 60 година. Међутим, први контингент вакцине Спутњик који је стигао у Србију и одобрен 31. децембра био је, према информацијама произвођача, намењен особама које имају мање од 60 година.

С обзиром на то да се Спутњик В није тестирао на деци, први коментари и упозорења јесу да руска вакцина није за млађе од 18 година.

Ruska vakcina protiv korona virusa
Руска вакцина против корона вируса / Извор: Профимедиа/илустрација

За оне са благим респираторним вирусним инфекцијама и акутним заразним болестима гастроинтестиналног тракта, вакцинација је могућа али уз препоруку да се вакцина изврши након што се температура нормализује.

Вакцинација је контраиндикована код трудница и дојиља, као и ако постоји преосетљивост на било коју компоненту, историја озбиљних алергијских реакција и акутне инфективне и неинфективне болести.

Вакцину треба примењивати опрезно код хроничних болести јетре и бубрега, изражених поремећаја рада ендокриног система (шећерна болест), тешке болести хематопоетског система, епилепсије, можданог удара и других болести централног нервног система, као и код болести кардиоваскуларног система, примарне и секундарне имунодефицијенције, аутоимуних болести, те плућних болести, астме, као и код пацијената са дијабетесом и метаболичким синдромом, са алергијским реакцијама и екцемима.

Синофарм

Кинеска вакцина Синофарм није за труднице, за млађе од 16 година, алергичне особе и озбиљне хроничне болеснике.

У документу који је са кинеском вакцином Синофарм стигао у Србији стоји да ову вакцину не смеју да приме они који имају алергију на било коју компоненту вакцине, затим особе које су имале тешке нежељене реакције на претходну дозу вакцине, као и они који имају тешке алергијске реакције у анамнези.

Остале контраиндикације укључују акутне заразне и неинфективне болести, фебрилност (температура изнад 37), озбиљну хроничну болест, трудноћу и дојење.

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

На крају се наводи да особе старости до 18 година такође не би требало да приме ову вакцину због одсуства података о ефикасности и безбедности.

Труднице

Велика дилема је да ли труднице треба да добију вакцину против короне.

Британска влада је у децембру објавила да Фајзерова вакцина није за труднице. Иако досадашњи тестирани случајеви нису показали да Фајзер вакцина представља ризик по трудноћу, она, као ни друге вакцине против короне, једноставно није у релевантном обиму тестирана на трудницама као посебној категорији и у тренутном недостатку тих студија не зна се како може утицати на здравље мајке и плода. Због тога је и препоручено да се овај превентивни лек не даје трудницама, дојиљама и онима које планирају трудноћу.

Хронични болесници

Ако имају температуру, витално су угрожени, имају акутну фазу срчане болести или разних инфекција - потребно је да сачекају док се не опораве. Слично је и за оне који имају дијабетес - могу да се вакцинишу, али када је њихова болест у мировању и када су на терапији лековима.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

 

Аутоимуне болести

Многи стручњаци говоре да се и даље не зна довољно о утицају вакцина на аутоимуне болести, али имунолог Емина Милошевић потврдила да и особе са аутоимуним болестима и оне са Дауновим синдромом могу да приме вакцину.

Они који су прележали ковид

Како стоји на сајту "Хелт лајн", чак и ако сте прележали ковид, вакцина може да помогне и спречи поновну инфекцију.

Верује се да смо након прележаног ковида имуни најмање три до четири месеца, када по правилу нема потребе за вакцином. Међутим, и даље је непознато колико нас дуго заправо чувају антитела.

Када се све узме у обзир, јасно је да је вакцина врло важан фактор у борби против короне и да је без сумње неопходна, али сви они који имају неки здравствени проблем или су на терапији треба да се прво консултују са својим лекаром.