Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕВОЈЧИЦА из Богатића је три дана ћутала о СИЛОВАЊУ: Ево шта јој се ДЕШАВАЛО за то време, а шта након што је ПРОГОВОРИЛА

16.05.2019. 16:08
Пише:
Србија Данас/Телеграф
devojčica
девојчица / Извор: Профимедиа/илустрација

Комшија је девојчицу намамио код дрвета иза куће и силовао ју је. Од тог момента, она је заћутала.

Прошлог четвртка у раним вечерњим сатима С. И. (26) из Глушаца је силовао четрнаестогодишњу девојчицу из овог села. Сазнање да се овако нешто ружно и тужно поново десило у Србји је поражавајуће, али још лошије је признати себи да управо неадекватно понашање околине и особе које се после злочина појављују у жртвином животу могу много више да јој науде од самог напасника.

Др Зоран Миливојевић, познати српски психотерапеут је образложио кроз шта оквирно жртва силовања пролази и који је најбољи начин да јој се помогне.

Такође, упозорио је и на све оно лоше што осим силовања жртви може да се догоди у процесу туговања и какве последице оставља.

Како се заиста осећа жртва силовања?

- Силовање је увек драматичан чин, без обзира да ли је у питању оно које је почињено као врста насиља или је оно под претњом оружјем. Само силовање је траума, али ту патња тек почиње. Пролази се кроз фазе. Наиме, прво се јавља примарна реакција која траје месец до месец и по када се та особа осећа прљаво, односно тушира се више пута на дан. Тада се дешава и унутрашњи конфликт, што је код жртве из Богатића очигледно јер је три дана ћутала - покушава да дочара суровост догађаја психотерапеут др Зоран Миливојевић.

НОВИ ТРЕНД У СРПСКИМ ШКОЛАМА: Основци се СКИДАЈУ, па каче на ИНТЕРНЕТ, а разлог је ПОРАЖАВАЈУЋИ

НОВИ ТРЕНД У СРПСКИМ ШКОЛАМА: Основци се СКИДАЈУ, па каче на ИНТЕРНЕТ, а разлог је ПОРАЖАВАЈУЋИ

ОВАЈ ДАН ЈЕ ПОСЕБНО ЗНАЧАЈАН: "Породица је ремек-дело природе"

ОВАЈ ДАН ЈЕ ПОСЕБНО ЗНАЧАЈАН: "Породица је ремек-дело природе"

ЗА СИГУРНОСТ НАЈМЛАЂИХ - Настављена подела ауто седишта за бебе у Пожаревцу

ЗА СИГУРНОСТ НАЈМЛАЂИХ - Настављена подела ауто седишта за бебе у Пожаревцу

Он додаје да се девојчица ломила у себи да ли да призна шта јој се десило или да ћути, јер ће можда бити она осуђена за евентуално изазивање несреће.

СВЕ ФАЗЕ КРОЗ КОЈЕ ПРОЛАЗЕ ЖРТВЕ СИЛОВАЊА

- Жртве силовања увек пролазе и кроз период када себе криве за оно што им се десило, јер верују да су требале да препознају насилника као такву личност, а не да му верују, или да су морале боље да се заштите и буду пажљивије и слично - каже психотерапеут Миливојевић и додаје да многи и не признају шта им се десило да не би били окарактерисани као особе које су "саме тражиле што су добиле", као особе које су се "врзмале где не треба".

Наиме, др Зоран Миливојевић каже да за малолетну жртву силовања може да буде трауматичнија реакција околине на њен сада огољен живот него сам тренутак злостављања. И то је оно што спада у секундарну реакцију на трауму.

Дугорочне последице могу да изазову управо осећања и дешавања током ове фазе патње.

Да препукне срце: Отац дечака (12) који је побегао од куће ОТКРИО РАЗЛОГ НЕСТАНКА ЊЕГОВОГ СИНА!

Да препукне срце: Отац дечака (12) који је побегао од куће ОТКРИО РАЗЛОГ НЕСТАНКА ЊЕГОВОГ СИНА!

ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР ЗА ДРЖАВНИ УДАР! Ово су сва дела због којих ће се убудуће ићи у затвор ДО КРАЈА ЖИВОТА

ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР ЗА ДРЖАВНИ УДАР! Ово су сва дела због којих ће се убудуће ићи у затвор ДО КРАЈА ЖИВОТА

МИША ЈЕ ИЗА СЕБЕ ОСТАВИО ДОСЛЕДНОГ НАСЛЕДНИКА: Свако вече његовог СИНА гледате у ХИТ серији "Убице мога оца" (ФОТО)

МИША ЈЕ ИЗА СЕБЕ ОСТАВИО ДОСЛЕДНОГ НАСЛЕДНИКА: Свако вече његовог СИНА гледате у ХИТ серији "Убице мога оца" (ФОТО)

- У другој фази се дешава да жртва изводи закључке о себи и другима. Ја сам имао једну клијенткињу жртву силовања која је рекла само сестри шта јој се десило јер је у њу имала поверење. Треба да напоменем да је она код мене дошла као жена, а то се десило када је имала 17 година. Дакле, она је закључила да је крива јер није добро проценила напасника и ситуацију, што је даље довело до тога да не верује свом избору мушкараца. Предуго је имала проблеме због пребацивања себи, осносно због сексундарне реакције - јасан је Миливојевић.

Специфично је да жртва развије утисак да су сви мушкарци агресивни, те се тако развија страх од њих и уопштено од људи, па некада оштећена особа не може да изађе ни на улицу.

Др Зоран Миливојевић је објаснио да је за анализирање преживљене укупне трауме важно пре свега разданити какав је био однос жртве с најближом околином, како би се могло закључити коме та особа заиста верује и на чију пажњу је даље упутити.

Како и колико психолог или психијатар може да помогне малолетној жртви силовања?

- Психолози и психијатри највише пажње посвећују другој фази патње, када се изводе закључци од себи и о другима, односно када жртва анализира ситуацију. Стручњаци су ту да помогну да не дође до ескалирања осећаја кривице и да се не развију дугорочне последице - каже Зоран Миливојевић.

Devojčica
Девојчица / Извор: Профимедиа

Он сматра да су психолози и психијатри и у мањим местима у Србији јако добри у свом послу и да могу жртви силовања да пруже адекватно лечење, а ако дође до неких непредвиђених компликација онда се наравно пацијент шаље као и у другим гранама медицине у први већи медицински центар.

Како би требало да се поставе родитељи према жртви силовања?

- Важно је како ће породица да се постави јер је она у целој трагичној ситуацији амортизер. Наравно да је приоритет да помогну жртви, да је подрже, смирују, штите. Поред тога важна је и доследна сарадња са полицијом - јасан је психотерапеут Миливојевић.

Он додаје да је јако важан податак шта породица жртве никако не би смела да уради. То је да тражи њене грешке у смислу необазривости. Чак и ако сматрају да је тога било, никако не треба на томе потенцирати.

НЕВЕРОВАТНО! Др Даница Грујичић се одрекла директорске плате - разлог ће вас ОДУШЕВИТИ!

НЕВЕРОВАТНО! Др Даница Грујичић се одрекла директорске плате - разлог ће вас ОДУШЕВИТИ!

Земљу ће погодити СУПЕРМАГНЕТНА ОЛУЈА! Трајаће 10 САТИ, имаћете УЖАСНЕ ГЛАВОБОЉЕ

Земљу ће погодити СУПЕРМАГНЕТНА ОЛУЈА! Трајаће 10 САТИ, имаћете УЖАСНЕ ГЛАВОБОЉЕ

Само шест сати ПОСЛЕ СМРТИ ОЦА, изашао је на бину и ИГРАО ПРЕДСТАВУ! (ВИДЕО)

Само шест сати ПОСЛЕ СМРТИ ОЦА, изашао је на бину и ИГРАО ПРЕДСТАВУ! (ВИДЕО)

Никако не би требало да узимају "правду у своје руке" јер то ем није решење, ем може додатно да повреди праву жртву напаствовања.

Како да се понаша околина, ближа и даља, према жртви силовања?

- "Најбоље прође" жртва која успе да остане наонимна током целог процеса. Међутим, у малим срединама је то немогуће. На жалост, супротно већини која осуђује цео догађај, постоје и они који имају лоше коментаре за жртву, рецимо да се није примерено понашала или слично. Део психотерапијског рада је управо да анализира окружење, како би се избегао покушај самоубиства - објашњава Зоран Миливојевић.

Он саветује да би блиски пријатељи требало да буду подржавајући, да стално подсећају жртву да није крива.

Уколико само познају жртву, али нису блиски са њом, онда би требало да покушају да та особа не примети разлику у њиховом понашању у периоду пре и после инцидента.

žena i ćerka
жена и ћерка / Извор: Профимедиа/илустрација

Најлошији су душебрижници који се одједном појављују у свакодневном животу жртве или који намећу своју помоћ, јер жртви једино пролази кроз главу тада колико се вест о томе што јој се десило проширила.

Врло је важно остати човек пре свега када се нађете у околини жртве силовања и покушати да осетите емпатију. Када досегнете овај ниво емоционалне писмености онда сте заиста у могућности да помогнете напаствованој малолетној или пунолетној особи.

Ако трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 - 35 00 36
(*ово је број СОС телефона лиценцираног од Министарства за РЗБСП)