Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОРОР У НИШУ! Девојка пришла шалтеру Хитне помоћи и изговорила ЈЕЗИВЕ РЕЧИ, сви су ЗГРАНУТИ одговором запослених

05.12.2023. 20:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
Hitna pomoć
Хитна помоћ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Једна ситуација за коју је наведено да се одиграла у чекаоници Хитне помоћи у Нишу, а која је описана у објави на друштвеној мрежи X, оставила је у неверици хиљаде људи који су је прочитали

Виралну објаву је до сада видело више од 185.000 корисника ове друштвене мреже, а коментари и емоције које је она изазвала крећу се у великом броју од љутње до разочарања у, првенствено, људе.

РЕЧИ ОЦА УБИЈЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У "РИБНИКАРУ" КИДАЈУ ДУШУ: "Кад су рекли да има још седморо мртвих, СВЕ МИ ЈЕ БИЛО ЈАСНО!" Otac ubijene devojčice

РЕЧИ ОЦА УБИЈЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ У "РИБНИКАРУ" КИДАЈУ ДУШУ: "Кад су рекли да има још седморо мртвих, СВЕ МИ ЈЕ БИЛО ЈАСНО!"

Центар за физикалну медицину и рехабилитацију УКЦС пружи преко милион услуга годишњеdr. Sanja Tomanović

Центар за физикалну медицину и рехабилитацију УКЦС пружи преко милион услуга годишње

СУМОРНА ПРОГНОЗА - Србији прете ОЛУЈЕ током ових дана, а онда поново ПРЕОКРЕТ?! Спремите се...Sneg

СУМОРНА ПРОГНОЗА - Србији прете ОЛУЈЕ током ових дана, а онда поново ПРЕОКРЕТ?! Спремите се...

- Хитна помоћ Ниш, 29. новембар 2023, око 21:30. У чекаоници неколико десетина људи. Улази девојка, љубазно каже радници на шалтеру "Добро вече" и пита да ли и даље не раде тријажу. Сестра је пита шта јој је. Девојка мирним, али дрхтавим гласом одговара: "Хоћу да се убијем"- наводи се у објави на мрежи "X". Девојка је, како је описано, затражила разговор са медицинским особљем, али је добила неочекивани одговор.

- Сестра је бледо и збуњено гледа и ћути. Девојка додаје "Хоћу да се убијем, али хоћу и да живим. Молим вас упутите ме некоме на разговор". Одговор раднице на шалтеру је: "Морате да сачекате, гужва је" - наводи се у наставку објаве.

Реакција сестре или докторке све присутне је оставила у чуду.

- Девојка јој каже да у ранцу има довољну дозу лекова и да ће то можда учинити у чекаоници. Седа на једину слободну столицу и чека. После неких пола сата излази докторка или сестра и гласно и са дозом ироније пита: "Где је та што би да су убије?" - стоји у објави на мрежи X.

Пацијенти у чекаоници, након тога почели су да показују прстом ка девојци. Њена реакција била је неочекивано смирена, али су њене речи послале јаку поруку медицинској радници.

- Остали пацијенти прстом показују ка девојци. Она устаје и мирном тоном пита сестру/докторку: "Зашто ме стигматизујете пред свима? Зашто сте непрофесионални и знате ли шта је медицинска етика? Знате ли са чим све у глави сам дошла овде код вас". Ова јој само каже: "Ајде, улази". Не знам шта се даље десило, али се надам да је девојка добро. Колико год је то могуће - наводи се у објави.

На питање корисника како је име те девојке, ауторка објаве је навела да су је све време ословљавали са "она која би да се убије".

"Море суза сам исплакала"

Објава је изазвала емотивне реакције људи који су је прочитали.

- "Хоћу да се убијем, али хоћу и да живим." Ух. Море суза сам исплакала због ове реченице - написала је једна корисница мреже X. Било је и оних који нису били изненађени.

- Не знам зашто ме ово није изненадило, можда сам већ све видела у овој јадној земљи - написала је друга корисница мреже X. Неки су овакво понашање медицинског особља окарактерисали као "непрофесионално и некултурно".

- То није само непрофесионално понашање већ елементарна некултура. Људи немају свест о томе да пристојно понашање подразумева поштовање других људи, толеранцију и разумевање - наводи се у једној од бројних реакција.

- Оваквом изјавом она у ствари тражи помоћ, покушава да привуче пажњу. Упутиш је на психијатрију без много коментара. Није тешко - додаје се у једном од коментара. Корисници мреже X изразили су наду да је девојка на крају ипак била добро.

Само да је девојка добро

- Углавном ћуте и убију се, добар је знак да је потражила помоћ значи да није дотакла дно без повратка. Има наде за њу - стоји у једном коментару. Мада, како то бива када се поведе нека полемика на друштвеним мрежама, било је чак и оних који су изразили сумњу да се овакав случај заиста десио.

- Као и многе друге "приче са Твитера" ни ова се највероватније није десила - написао је један од корисника мреже X и добио низ негативних порука. Из других коментара, пак, може се закључити да је ипак много више оних који верују да је овако нешто могуће.

- Није истина да се овакве ствари не дешавају, доживео сам слично везано за неког мени блиског, додуше не од лекара, већ од "дошколованих" фризерки и сервирки (не понижавам занимања) које су медицинске сестре у покушају. Лесковац је у питању, прошле године - наводи се у једном од коментара.

СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству

Број 0800/309-309, опција 1, СОС телефон је који ради 24 сата, а на који се јављају стручњаци за спречавање самоубиства - лекари Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Служба ургентне психијатрије прима пацијенте 24 сата без заказивања, без књижице и без плаћања, а Центар за ментално здравље од 9 до 18 прима без заказивања.

Уколико вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати и волонтере Центра "Срце" од 14 до 23 часа на број телефона 0800-300-303 или им се обратити мејлом на vanja@centarsrce.org, као и преко чета на сајту www.centarsrce.org.

Волонтери разговарају с људима који су усамљени, узнемирени, повређени, тужни, очајни, несигурни.