Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДИДИНА КУЋА Уживање у аутентичном сеоском доживљају у Бачу!

10.10.2023. 12:32
didina kuća
дидина кућа / Извор: Фото: Приватна архива

Бач, град са кореном у бронзаном добу, исписује своју богату прошлост вековима уназад. Од првих трагова из римског периода до улоге моћне тврђаве, па све до значајних тренутака у време Арпадовића и сукоба са Османским царством, Бач је сведок промена кроз векове. У срцу Војводине, ово место је светионик историје и културе, чије приче и данас очаравају душу сваког посетиоца.

У Бачу је 1. августа 2009. године свечано отворена Етно кућа "Дидина кућа", смештена у Улици Мостонга број 3. На први поглед, ова кућа изгледа као и многе друге у суседству. Међутим, када закорачите у двориште, улазите у простор који подсећа на времена средине прошлог века.

БАЧ КРОЗ ВЕКОВЕ: Величанствени чувар војвођаске прошлости - Бачка тврђаваFoto: Privatna arhiva

БАЧ КРОЗ ВЕКОВЕ: Величанствени чувар војвођаске прошлости - Бачка тврђава

ТУРСКО КУПАТИЛО У СОКОБАЊИ: Место где одмор и здравље иду руку уз рукуtursko kupatilo

ТУРСКО КУПАТИЛО У СОКОБАЊИ: Место где одмор и здравље иду руку уз руку

БАЧ КРОЗ ВЕКОВЕ: Фасцинантна природа и благодати манастира БођаниFoto: Privatna arhiva

БАЧ КРОЗ ВЕКОВЕ: Фасцинантна природа и благодати манастира Бођани

Етно кућа "Дидина кућа" у Бачу представља право временско благо смештено у срцу средњовековног града. Са темељима који датирају из 19. века, кроз године обнове добила је свој данашњи изглед с почетком 20. века. Ентеријер одише аутентичним намештајем и покућством из тог периода, стварајући атмосферу зидане пећи и мириса домаће кухиње.

didina kuća
дидина кућа / Извор: Фото: Приватна архива

На отварању саме етно куће власница Станка Чобан је поздравила све рекавши:

- Драги гости, добро нам дошли у наш нови шокачки дом, у нашу Дидину кућу. Током целог времена које смо провели уређујући овај дом, водила нас је и давала нам снагу само једна жеља - сачувати од заборава још ово мало што нам је остало од богате шокачке баштине. Жеља нам је била вратити живот барем једној од оних празних шокачких кућа које полако изумиру једна за другом. С њима нестаје и све што је у њима, а с њима нестајемо и ми сами. Надамо се да ћемо у нашем родном Бачу успети пронаћи своје место на туристичкој карти, те показати део културе народа који већ више од три стољећа живи на овим просторима. Захвална сам свима који су нам на било који начин помогли у опремању Дидине куће - мојим сестрама, мојој родбини, а највише нашој мами, која нам је све ово даровала и с љубављу сачувала.

Двориштем доминира велика, наткривена летња благоваона, поред које се налази старински бунар с ђермом. Благоваона је окружена цветњаком, или како то Бачани кажу - цвитном башћом, те зеленом, ниском живом оградом од шимшировине. На дворишној страни благоваоне, бунар с ђермом мами погледе и уздахе, изазивајући носталгична сећања на времена када се у њему хладило воће.

didina kuća
дидина кућа / Извор: Фото: Приватна архива

У другом делу дворишта, смештени су чардак за складиштење кукуруза у клипу и шупа која је претворена у простор за припрему традиционалних јела. Овде се налази и зидана кружна пећ, те простор за припрему куваних јела, како у великом котлу, тако и у котлићима. Овај простор је повезан с великом шупом, кроз коју се пролази у задње двориште и повртњак. С тог дела дворишта, пружа се фантастичан поглед на једну од знаменитости Бача - утврђење с обновљеном Донжон кулом.

Унутрашњи део куће, од велике предње собе до задње собе и кухиње, својим намештајем и предметима враћа посетиоце готово век уназад. Велика зидана пећ у задњој соби и пространи зидани штедњак у кухињи стварају осећај топлине, иако ватра није запаљена.

Посетиоци могу уживати у прелепом погледу на реку Мостонгу и средњовековну тврђаву с једне стране, док с друге стране уживају у миру и тишини. Кућа нуди око 100 места на летњој тераси и у башти испод трске. Током летњег периода, осим индивидуалних посета, ова етно кућа је идеална за организовање разних догађаја попут прослава, семинара, ликовних колонија и књижевних вечери.

didina kuća
дидина кућа / Извор: Фото: Приватна архива

У хладним зимским вечерима, гости се окупљају око топле зидане пећи и учествују у разним радионицама старих заната попут ткања, грнчарије, златовеза, па чак и сликања на свили и стаклу. Део дворишта је намењен разним такмичењима, од кувања котлића до старих спортских дисциплина попут скакања у џаку и натезања конопца.

Станка Чобан је рекла да је идеја о уређењу овог објекта настала пре неколико година. 

- У Бачу има много шокачких напуштених кућа, које зуб времена полако, али сигурно нагриза. Видели смо како би се ова кућа, која је и део моје породичне баштине, могла уредити у правом шокачком стилу. Улили смо труд и средства, и од једне напуштене куће направили нешто што ће, како се надамо, постати незаобилазна туристичка дестинација у Бачу. Такође, желимо да ова кућа буде опипљиво сведочанство о некадашњем животу шокачке гране нашег хрватског стабла на овим просторима - изјавила је Станка Чобан.

За најмлађе посетиоце, ту је путујуће луткарско позориште које пружа незаборавне тренутке уз омиљене ликове из бајки и басни. Викенд у "Дидиној кући" може бити прилика за припрему традиционалне бачке свињокоље, а на располагању је посебан простор за овакве активности. Такође, можете уживати у шетњи и истраживању општине Бач, употпуњеној гастрономском понудом из "Дидине куће" и тамбурашком музиком.

Пројекат је финансиран из буџета Општине Бач. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.