Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РЕШЕНА ДИЛЕМА! Директор СЗО у Србији о вишку смртности у нашој земљи и како све КОРОНА УБИЈА

10.10.2020. 19:16
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: СД/илустрација

Шеф канцеларије Светске здравствене организације у Србији, др Марјан Ивануша изјавио је да до непоклапања броја пријављених преминулих од Covid-19 и броја умрлих током епидемије долази и у другим државама чланицама СЗО и да то није никакво изненађење.

Ова тема била је у центру пажње домаће јавности када је др Предраг Кон изнео претпоставку да је било три пута већи број умрлих од короне само у Београду од марта до јуна.

Mozzart стипендира, ти тренираш са Жељком Ребрачом!

Mozzart стипендира, ти тренираш са Жељком Ребрачом!

"НИСАМ ВИДЕЛА ПАМЕТНИЈИ ВИРУС" Српска научница из Њујорка објавила НОВА ОТКРИЋА о ковиду!

"НИСАМ ВИДЕЛА ПАМЕТНИЈИ ВИРУС" Српска научница из Њујорка објавила НОВА ОТКРИЋА о ковиду!

Огласио се доктор Кон оштрим речима након кршења мера: Само ДВЕ ДЕЛАТНОСТИ смеју да раде после 23!

Огласио се доктор Кон оштрим речима након кршења мера: Само ДВЕ ДЕЛАТНОСТИ смеју да раде после 23!

Др Марјан Ивануша  је рекао да постоје огромне разлике у броју умрлих међу државама.

- Кад погледамо податке о оболевању и умирању од Covid-19, можемо видети огромне разлике међу државама, на пример Израел извештава о 3.108 оболелих на 100.000 становника и 198 умрлих на милион становника, Италија 541/594, Аустрија 557/91, Србија 488/108... Потребно је више времена како бисмо схватили све разлоге разлике у смртности међу појединим државама. Могуће је да су те разлике последица епидемиолошких разлика, а можда су и последица различитог начина извештавања о узроцима смрти - каже др Ивануша.

Додаје да није увек једноставно извештавати о броју оболелих ни о броју умрлих.

- Ниједан здравствени систем није потпуно спреман за прилив великог броја нових пацијената који имају Covid-19. Када имамо велики број заражених и оболелих, посебно већи број оних који имају тежи облик болести, део здравственог система ради само у делу збрињавања ових пацијената. То значи да се практично смањује капацитет за оне који имају друге болести, посебно је то значајно за хроничне пацијенте, кардиоваскуларне или пацијенте са малигнитетом и они трпе последице, њихове здравствено стање се погоршава као и прогноза у вези са болешћу - објашњава др Ивануша, подржавајући свакако да уколико је потребно да се уради ревизија свих података у једној земљи.

Истиче да подаци о смртности могу помоћи да одредимо тежину Covid-19, да се утврди које групе људи су изложеније ризику од добијања тежег облика болести.

- На основу података планирамо мере и припремамо здравствени систем за већи прилив нових пацијената - додаје др Ивануша, упозоривши да се ситуација у Европи драматично погоршава, и због доласка јесени и зиме треба озбиљно схватити ситуацију.

Ипак, говорећи о пометњи која је настала због вишка смртности на нивоу Београда, он је гостујући на Радио-телевизији Војводина рекао да нема конкретан одговор на питање шта је довело до вишка смртности у Србији, али је навео да СЗО има привремене извештаје који показују да се јесте појачала смртност од кардиоваскуларних болести из више разлога: људи нису успели да стигну на време код лекара, нису успели да на време добију помоћ лекара, болнице и лекари су били презаузети оболелима од короне или пацијенти уопште нису отишли код лекара јер су се плашили да ће се тамо заразити.

- Ако здрава особа оболи од ковида, а умре ипак од неких компликација, она се рачуна као да је умрла од ковида, ако неко има 85 година, у лошем је здравственом стању, он може умрети у било ком тренутку због шлога, инфаркта, и онда још додатно добије и Covid-19, то је такозвана сива зона где је теже одредити да ли је особа умрла од ковида или неке друге основне болести - рекао је др Ивануша.

У Србији је пре епидемије више од 50 одсто смртних исхода узрок било кардиоваскуларно обољење.

- Утицај саме инфекције на кардиоваскуларни систем је нов моменат за нас. Одређени проценат пацијената који су у акутној фази имали ковид имали су и одређене кардиоваскуларне проблеме, а део њих је имао симптоме и након излечења. Суштина је да је ковид једно мултидисциплинарно обољење и да генерално у његовом лечењу поред пулмолога, инфектолога, анестезиолога, треба и морају учествовати и лекари других специјалности, где свакако спадају и кардиолози. Србија спада у регион високог ризика за кардиоваскуларне болести и ми смо и даље на лествици високо. Гледајући уназад 15 година, ми јесмо на добром путу да га смањимо, имамо мању кардиоваскуларну смртност, али је она свакако и даље висока ако гледамо на остале западне земље - објашњава директор Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра у Нишу, доц. др Томислав Костић.

Расте број новооболелих

Према последњим подацима у Србији је на корона вирус тестирано 6.139 особа, 151 је позитивна, док су две особе преминуле. То је највише заражених од 26. августа када је било 154 заражених за један дан.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима у здравственим установама широм Србије налази се 21 пацијент.