Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРАГОМИР ЈЕ БИО ДИРЕКТОР ЛАНЦА ПРОДАВНИЦА, А САДА ЈЕ БЕСКУЋНИК: "Страшни су и глад и зима... ШТА РЕЋИ, А НЕ ЗАПЛАКАТИ?" (ВИДЕО)

05.03.2024. 20:08
Пише:
Србија Данас/Мондо
dragomir
драгомир / Извор: Фото: Printscreen YouTube/crvenikrstbeograd011

Најстрашније место на ком је Драгомир преноћио је испод моста.

Драгомир Друловић је био директор ланца продавница у Србији, а данас је бескућник.

НЕСТАО МАРКО МАЈСТОРОВИЋ ИЗ ВЕТЕРНИКА: Отишао на пецање и од тада му се губи сваки траг, у току је интензивна потрагаMarko Majstorović

НЕСТАО МАРКО МАЈСТОРОВИЋ ИЗ ВЕТЕРНИКА: Отишао на пецање и од тада му се губи сваки траг, у току је интензивна потрага

ПЕТИ ЦИКЛУС ПРОЈЕКТА „ЗАСАДИ ДРВО“ У ПУНОМ ЈЕКУ: Београд у протеклих седам месеци постао богатији за чак 1700 нових садницаZasadi drvo

ПЕТИ ЦИКЛУС ПРОЈЕКТА „ЗАСАДИ ДРВО“ У ПУНОМ ЈЕКУ: Београд у протеклих седам месеци постао богатији за чак 1700 нових садница

ПРЕДИВАН ГЕСТ: Ученици прикупили преко МИЛИОН динара за повређену наставницу из Рибникара - "Храбра жена анђеоског лица"Foto: Printscreen/peticije.online

ПРЕДИВАН ГЕСТ: Ученици прикупили преко МИЛИОН динара за повређену наставницу из Рибникара - "Храбра жена анђеоског лица"

- Ретко ко ме пита како сам, сем вас - рекао је Драгомир који је бескућник за документарни серијал Црвеног крста "Приче без крова".

- Што се тиче ситуације, срећа што је лепо време, па може да се издржи некао. Али кад почне да дува око 3, мршава ситуација - рекао је Драгомир.

Постоји привремени центар за бескућнике у Ломиној улици, који је Драгомир поменуо.

- Онај момћић доле у Ломиној је изузетан. Стварно ме респектује. Кад год сам дошао да се окупам, пресвучем, никад нисам имао никакав проблем. Сви други морају да сачекају, а ја имам мало ауторитета.

- Сви су изузетни. Имам поштовање без обзира на то што сам бескућник. Кад је неко пристојан, за мене није тешко разговарати са људима. Очи су огледало душе. Завршио сам Економски факултет. Радио сам 25 година у струци. Радио сам у београдском Центропрому. Држао сам запад и исток доле, почев од Делхија, до горе не знам чега. Када губите све, нико вас више не види. Као ни колеге - рекао је Драгомир.

Најстрашније место на ком је Драгомир преноћио је испод моста.

- То је било испод моста док се нисам адаптирао, када сам се адаптирао онда је већ била друга прича. Ја се ретко жалим, ја само могу рећи хвала Црвеном крсту што ми помаже и то је све. Ја јесам на дну, на маргинама, али то не значи да треба да спутавам некога. Страшни су и глад и зима, а када не сакупим довољно секундарних сировина и када немам ни 200 динара да се прехраним онда - ништа. Не знам шта бих могао рећи, а не заплакати - рекао је Драгомир.

Бескућништво

Бескућништво је једна од тема која када се покреће у јавности обично је изложена моралистичким осудама друштва уз неизбежно етикетирање јавности да су то лењи чланови овог друштва, неки би их чак назвали и беспосличарима, рекао је Никола Прица, секретар Црвеног крста Београд.

- Узроци због којих неко постаје бескућник углавном се везују за четири основна фактора: сиромаштво, "неснађеност“ након напуштања установа и институција у којима су били на лечењу или издржавању затворске казне, као и узроци везани за поремећене односе у породици за које најчешће везујемо породично насиље. Врло често је узрок бескућништва везан за конзумирање алкохола и других психоактивних супстанци, као и за нарушено ментално здравље.

Црвени крст Београд је по први пут у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту Београда отворио Дневни привремени прихватни центар за лица која живе без крова над главом почетком 2018.године.

Циљ Црвеног крста Београд је да вођењем Привременог дневног, као и вођењем Привременог преноћишта обезбеди сигурно место током најхладнијег периода у години. У Привременом дневном центру у Ломиној улици број 17, бескућници се на пар сати могу склонити са улице, појести суви оброк и попити топли напитак. Са друге стране, у току вечери од 20 часова бескућницима је на располагању и Привремено преноћиште на Аутокоманди, на адреси др Милутина Ивковића број 2 А све до 08 часова ујутру. На овој локацији унутар Привременог преноћишта капацитети су 40 3 кревета где бескућници могу да замене гардеробу и задовоље потребу за личном хигијеном, окрепе се оброком и топлим напитком, и на крају преспавају што је и најважније. На овај начин врши се пружање неопходне ургентне помоћи лицима у стању потребе, али на начин који је изузетно флексибилан јер они немају обавезу да свако вече користе услуге центра, а исто тако ни да доставе документацију како би биле задовољене њихове потребе за боравком и ноћењем у безбедном и топлом окружењу у зимским месецима.

Рад ових центара показао је велико интересовање бескућника за збрињавањем, посебно у зимским месецима и то су она лица која су упорно избегавала смештај који је обезбезбеђен у Прихватилишту за стара и незбринута лица који је на располагању бескућницима током целе године, а који је у надлежности Секретаријата за социјалну заштиту града Београда. Дакле битно је да грађани имају информацију да је Црвени крст Београд у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту отварајући Привремени дневни и ноћни центар, још једном покушао да подстакне све оне који живе на улици , да спас од тешке свакодневнице пронађу у некој од постојећих установа социјалне заштите, а који им нуди сигурно уточиште и адекватну здравствену негу као што је и већ поменуто Прихватилиште за стара и незбринута лица.

На основу статистике за месец фебруар 2024. године у Привременом преноћишту Црвеног крста Београд евидентирана су 64 различита корисника, којима је пружена услуга ноћења 1180 пута, док је у Привременом дневном центру за исти период евидентирано 159 различитих корисника којима је услуга пружена 1365 пута. У Привременом преноћишту за бескућнике у току месеца фебруара 2024.године ноћило је различитих 52 мушкараца и 12 жена.

Црвени крст Београд настоји да развије свест о бескућницима како би свима било јасно да су они вишедимензионална, социјално искључена и друштвено маргинализована популација. Они су хетерогени скуп људи који се повремено или трајно налази у стању тзв. ургентне социјалне потребе, егзистенцијалне кризе, комплексне рањивости и друштвене маргинализованости - рекао је Прица.

Извор: Србија Данас/Мондо/Ј.Д./М.А.