Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Епидемиолог најавио скидање маски у јуну, постоји само један услов

22.01.2021. 07:39
Пише:
Србија Данас/Курир
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Срспки епидемиолози наводе да ћемо уколико се вакцинише довољан број људи ускоро скинути маске.

Уз масовну имунизацију, за три до шест месеци могла би да буде укинута забрана окупљања на отвореном, а угоститељи и трговци да већ од априла раде нормално.

КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ ИМАЛО НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ? Из Агенције за лекове открили податак за Србију

КОЛИКО ЈЕ ЉУДИ ИМАЛО НЕЖЕЉЕНЕ РЕАКЦИЈЕ ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ? Из Агенције за лекове открили податак за Србију

ТРИ НАЈВЕЋЕ ДИЛЕМЕ: Коју вакцину одабрати, да ли ћу стећи имунитет и зашто руске и кинеске нема у ЕУ?

ТРИ НАЈВЕЋЕ ДИЛЕМЕ: Коју вакцину одабрати, да ли ћу стећи имунитет и зашто руске и кинеске нема у ЕУ?

ДАНАС СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: На столу коначно попуштање мера у Србији?

ДАНАС СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: На столу коначно попуштање мера у Србији?

Уколико се масовна вакцинација грађана против коронавируса настави овим темпом, већ у априлу највероватније нећемо морати да бринемо о радном времену угоститељских и трговинских објеката, а може се очекивати да се у јуну решимо маски, оцењују епидемиолози.

Из Институту за јавно здравље "Батут" процењују да би за три до шест месеци и забрана окупљања на отвореном могла да буде ствар прошлости.

- Утицај вакцинације на ток епидемије зависиће од обухвата популације у ризику. С повећањем броја вакцинисаних особа смањиће се и број оних који преносе инфекцију, било као оболели или као асимптоматски носиоци вируса, те ће се самим тим смањивати и ризик од заражавања. За очекивати је да, уколико нам буду доступне довољне количине вакцина, након три до шест месеци од почетка примене вакцине буде могуће постепено попуштање мера као што су ношење маске или забрана окупљања на отвореном простору, а касније и других мера, попут одржавања физичке дистанце и ограничавања окупљања у затвореном простору - наводи се на званичном сајту "Батута".

Нормалан живот кад 60% људи стекне имунитет

Вирусолог др Ана Глигић истиче да све зависи од количине доступних вакцина и брзине којом их набављамо:

- Чим се вакцинише довољан број људи, видеће се резултати и ићи ће се на попуштање мера. Маске су најмањи проблем и треба сви да их носимо дотле док и сами не видимо шта ће бити и колико се дневно пуне болнице. Оно што сви желимо је да изађемо, да се дружимо, да се отворе институције, позоришта... а то је могуће тек кад 60 одсто људи стекне имунитет, што вакцинацијом, што природним прокужавањем - каже она. 

Прим. др Томислав Радуловић, епидемиолог и специјалиста за имунизацију, каже да, ако се задржи ова динамика имунизације, већ у априлу можемо очекивати попуштање мера.

- Што се више људи буде вакцинисало, имаћемо све бољу епидемиолошку ситуацију. Нећемо у једном дану имати неколико хиљада оболелих и 200-300 људи на респиратору. То ће се полако смањивати и током или до краја априла требало би да буде много боља и стабилнија ситуација, тада можемо очекивати и знатно попуштање мера - сматра он.

То значи да, како каже, од тада не би требало да на столу буде питање радног времена угоститељских и трговинских објеката.

- Што се скидања маски тиче, невакцинисани и они који нису прележали вирус треба да је носе још неко време. Они који су вакцинисани би требало да провере антитела и ако имају заштитни титар, могу да скину маску - навео је он. 

Проф. др Радмило Јанковић, заменик генералног директора КЦ Ниш, каже да је могуће да ћемо у јуну или јулу скинути маске - ако се до краја јуна вакцинише преко пет милиона људи.

- Таргет је вакцинација 30.000 људи дневно, што је отприлике милион месечно. Са тим опсегом вакцинације и с доступним вакцинама, реално је да ће се до краја јуна искључити могућност да поново дође до већих пикова, па би у том случају скидање маски и попуштање мера били реални. Биће још оних који нису вакцинисани, али вирус мора да има пуно особа преко којих може да се шири да би направио пандемиију - објаснио је Јанковић.

Руску вакцину правиће и Србија

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој, потписао је јуче с највећим руским произвођачем вакцине "Спутњик В", организацијом "Генеријум", протокол којим су дефинисани даљи кораци ка производњи те вакцине у Србији.

- Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се вакцина "спутњик В" производи у Србији и с највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року - саопштено је из Поповићевог кабинета.

"Очекујем више од 35.000 вакцинисаних дневно"

Председник Србије Александар Вучић јуче је на Инстаграм профилу Будућностсрбије изразио задовољство због масовне вакцинације грађана.

- Кратак предах у напорном дану на сунцем окупаној тераси. Са Сузаном Пауновић и Ивицом Којићем задовољно коментаришем одговорност људи у Србији и данашњи дан, у којем очекујем да буде вакцинисано и више од 35.000 људи - навео је Вучић и поделио фотографију с најближим сарадницима.