Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОБРО СЕ ИНФОРМИШИТЕ ПРЕ ПОЛАСКА НА ПУТ! Летовање у Бугарској је поново актуелно! Ово су ствари које треба да знате

08.07.2023. 08:15
Пише:
Србија Данас
Bugarska
Бугарска / Извор: Фото: Shutterstock

Последњих година Бугарска и обале Црног мора су опет актуелне за наше суграђане

Последњих година Бугарска и обале Црног мора су опет актуелне за наше суграђане, те се многи опредељују да баш тамо проведу своје летовање.

ПУТУЈТЕ "МИРНЕ ГЛАВЕ" НА МОРЕ У ГРЧКУ: Пре одласка обавезно проверите да ли сте спремили ОВЕ путне исправе

ПУТУЈТЕ "МИРНЕ ГЛАВЕ" НА МОРЕ У ГРЧКУ: Пре одласка обавезно проверите да ли сте спремили ОВЕ путне исправе

"БУБЕ КРЕВЕТА" ХАРАЈУ СРБИЈОМ! Најезда Клинтонки није највећи проблем - хитно проверите да ли ово имате у свом дому

"БУБЕ КРЕВЕТА" ХАРАЈУ СРБИЈОМ! Најезда Клинтонки није највећи проблем - хитно проверите да ли ово имате у свом дому

ДЕТАЉАН СПИСАК КО ИМА ПРАВО НА БЕНИФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ: Неки могу у пензију и са 50 година - ево која занимања су у питању

ДЕТАЉАН СПИСАК КО ИМА ПРАВО НА БЕНИФИЦИРАНИ РАДНИ СТАЖ: Неки могу у пензију и са 50 година - ево која занимања су у питању

Бугарска је уласком у ЕУ, модернизовала своје аутопутеве до главног града Софије, али могу да се похвале и добрим путевима до Варне и Бургаса, који су највећи градови на обали мора.

Пре самог пута, саветује се да се добро распитате шта вам је све потребно како бисте имали несметани одмор, од докумената, здравствених осигурања, па до тога како најлакше доћи до одређене дестинације.

Шта је потребно од докумената за улазак у Бугарску?

Процедура за улазак у ову државу се не разликује од стандардне, те је за улазак потребан пасош, било да идете авионом, аутобусом, аутомобилом, или на неки други начин, те се препоручује да обавезно пре самог пута проверите да ли имате важећа документа.

Није на одмет поседовати и полису путног здравственог осигурања.

Уколико бисте на одмор ишли аутомобилом, са собом, поред саобраћајне и возачке дозволе се препоручује и дозвола за управљање туђим возилом у иностранству, за случај да возило није ваше.

Такође се саветује да имате Међународну возачку дозволу, али је велика предност то што није обавезна зелена карта осигурања.

Обавезно проверите да ли су вам радници на граничном прелазу ставили печат приликом уласка/изласка из државе, како не бисте доживели непријатности и беспотребна задржавања, јер грешка може свакоме да се догоди.

Што се тиче саобраћајних прописа, неопходно је поседовати рефлектујући прслук (обавезно по изласку из кола у случају квара или несреће, новчана казна 50 БГН), као и кратка, односно дневна светлост за путничка возила (новчана казна 50 БГН).

Саобраћајни прекршаји и казне у Бугарској

Уколико сте се одлучили на путовање у Бугарску, свакако треба имати у виду и какве су казне које вас чекају, уколико кршите закон.

За вожњу под утицајем алкохола, њихов закон каже да је казна од 500 до 1000 БГН ( што је око 30.000 динара, до 60.000 динара), уколико прекорачите брзину за 20 км/х, казна ће вам износити од 20-350 БГН ( око 1.000 динара, па до 18.000 динара), за вожњу кроз црвено светло је казна 50 БГН ( око 3.000 динара), невезивање појаса је такође 50 БГН, а коришћење телефона у току вожње је једнако кажњиво са 50 БГН, док је непрописно паркирање до 200 БГН (око 12.000 динара).

Путовање до Варне

Варна је највећи бугарски град на Црном мору, са богатом историјом и свакако нешто чиме наши суседи могу да се похвале.

Трећи је по величини у Бугарској и често је посећиван град за туристе.

Поседује велику морску луку (друга по важности), а такође је и седиште бугарске ратне и трговачке морнарице и велики универзитетски центар.

У колико бисте путовали аутомобилом из Београда, један од лакших начина да стигнете до ове прелепе дестинације је управо да се упутите преко југа Србије, где бисте врло једноставно ушли у Бугарску, прошли кроз главни град Софију и наставили своје путовање ка вашој дестинацији.

Време које би вам било потребно да стигнете је процењено на 9 сати, уколико бисте пошли из Београда, а ако бисмо причали о другим градовима (Ниш, Пирот, Лесковац), пут је знатно краћи, те би вам временски требало око 7 сати вожње.

Километража између Београда и Варне је 833 км.

Varna
Варна / Извор: Фото: Профимедиа

Путовање до Бургаса

Бургас се налази у јужном делу Бугарске и од главног града Софије, Бургас је удаљен је око 410 км источно.

Град је удаљен око 120 км јужно од другог важног града на бугарском приморју, града Варне.

Овај град је познат и по томе што је ривијера око града веома значајна туристичка област у држави.

Процењује се да је време путовања из Београда до овог летовалишта око 7 сати и 40 минута, а по километражи је удаљен око 782 км.

Bugarska
Бугарска / Извор: Фото: Профимедиа

Летовање у Бугарској са децом

Колико год се трудили да уживамо, ипак су велика брига родитеља, када крену на летовање, управо њихови наследници, па се дешава да сам пут донесе доста стреса, јер имамо утисак да никада нисмо баш све проверили и понели, те се ређају разни сценарији у глави, па ево мало информација о томе шта да не заборавите уколико путујете са малишанима, те бар мало смањите тензију око пута.

Према Закону о граничној контроли, који је донесен 2018. године, деца до навршене 16 године, која путују сама или у пратњи особе која није њихов старатељ, морају имати оверену сагласност оба родитеља да би прешла границу.

Ово важи у случају када су родитељи у браку односно имају заједничко старатељство над дететом.

У колико су родитељи разведени, те дете путује само са једним родитељем, за прелазак границе није потребна сагласност другог родитеља (под условом да оба родитеља имају старатељско право).

Деци је потребан пасош за одлазак у Бугарску.

Рок важења пасоша за децу, није исти као и за одрасле већ је три године за децу млађу од три године живота, пет година за децу од три до 14 година живота, за децу старију од 14 година, пасош важи 10 година.

Ако причамо о ситуацији где путујете путничким возилом, ево шта кажу бугарски прописи:

Дете млађе од 3 године мора бити везано у дечијем седишту које одговара телесној висини и тежини детета.

Дете старије од 3 године и висине до 150 цм може се превозити у возилу без дечијег седишта али само на задњем седишту везано.

Шта је потребно да би вам издали пасош за дете?

Захтев за издавање пасоша се подноси у полицијској управи, односно полицијској станици која се налази на територији на којој дете живи.

Малолетно лице мора имати пријављено пребивалиште на подручју исте општине.

Како небисте доживели драму пред сам одлазак на пут, препоручујемо вам да закажете издавање пасоша бар два-три месеца пре путовања, што можете урадити и преко портала еУправе. 

Уколико захтев за издавање пасоша малолетном детету подноси самохрани родитељ, закон је процедуру дефинисао на следећи начин: 

За малолетна лица, захтев за издавање путне исправе подноси један од родитеља, уз писмену сагласност другог родитеља, односно други законски заступник или старатељ.

Изузетно,  малолетном лицу издаће се путна исправа и без сагласности другог родитеља:

1) ако захтев поднесе један од родитеља, а уз захтев приложи и потврду надлежног органа да је издавање пасоша у интересу детета;

2) ако захтев поднесе родитељ коме је одлуком надлежног органа за питање старатељства додељено старатељство над малолетним лицем или је дозвољено издавање путне исправе, осим када је истом одлуком издавање путне исправе и путовање малолетног лица у иностранство условљено сагласношћу оба родитеља;

3) ако постоји правна и физичка спреченост једног од родитеља да врши родитељско право.

Отисци прстију и потпис се не узимају приликом подношења захтева од детета, до навршене дванаесте године живота.

Рок за издавање пасоша је 30 дана, али обично та процедура буде завршена и до 5 радних дана.

 У случајевима хитног поступка може се издати и за 48 сати.

Уз авионске карте или налог фирме за хитан пут имате право да за исту цену пасоша добијете готов пасош за 48 сати.

Ако немате доказ о хитном путовању, морате платити додатну таксу за издавање пасоша.

Шта ако изгубим дететов пасош?

Није страно да се туристи нађу и у оваквим ситуацијама, те је добро знати шта да радимо у таквим околностима. 

Уколико дође до тога да се дететов пасош изгуби, неопходно је пријавити у полицији земље у којој се налазите, те узети потврду о пријави губитка.

Са том потврдом се одлази у најближе представништву Републике Србије које ће издати путни лист за повратак у Србију.

Док боравите у Бугарској, за помоћ се можете обратити Амбасади Србије у Бугарској која се налази у главном граду-Софији.

Адреса: Ул. Велико Трново бр. 3, 1504 Софија Бугарска, док је рад са странкама предвиђен у времену од 9-12 часова у конзуларном одељењу.

Телефон: 3592 / 946-16-35 Локација/Мапа
Телефон: 3592 / 946-16-33 Конзуларна надлежност
Факс: 3592 / 946-10-59 Почасни конзули
E-mail: srb.emb.bulgaria@mfa.rs
Веб сајт: http://vvv.sofia.mfa.gov.rs

 Путовање у Бугарску аутобусом, или авионом

Ако се одлучите да идете на пут авионом или аутобусом, уз пасош је битно да понесете и аутобуску карту, односно, авионску карту.

Туристи који путују из наше државе, често се одлучују да уплате цео аранжман преко туристичких агенција и тако себи смање бригу око превоза и смештаја, а чињеница да је и авионска карта углавном укључена у цену туристичког аранжмана је заиста олакшавајућа околност.