Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ИЗА СЕБЕ ОСТАВЉА ОШТЕЋЕН СРЧАНИ МИШИЋ: Докторка Дајана из црвене зоне КЦ Војводине објашњава све последице ковида!

27.06.2021. 07:24
Пише:
Србија Данас/Курир
korona virus, Crna Gora
корона вирус, Црна Гора / Извор: Профимедиа

Корона вирус напада плућа, мозак, бубреге и кардиоваскуларни систем

- Чак 60 одсто људи који су имали ковид 19, међу којима и они који су прошли с благом клиничком сликом или без икаквих тегоба, и после болести имају промене на срчаном мишићу. Коронавирус оштећује и плућа, али оставља последице и на мозак, бубреге, кардиоваскуларни систем. И управо зато су вакцине важне јер нема научно релевантних доказа да су штетне, док су докази о погубним ефектима ковида све већи - истиче доц. др Дајана Лендак, инфектолог из Клинике за инфективне болести Клиничког центра Војводине.

ИСКОРИСТИТЕ ЛЕПО ВРЕМЕ, СЛЕДЕ НАМ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ: Наредних дана температура до 40 степени - тропски талас се враћа

ИСКОРИСТИТЕ ЛЕПО ВРЕМЕ, СЛЕДЕ НАМ ПАКЛЕНЕ ВРУЋИНЕ: Наредних дана температура до 40 степени - тропски талас се враћа

ЦЕНТАР КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ПОД ВОДОМ: Снажно невреме протутњало градом, један ауто оштећен

ЦЕНТАР КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ПОД ВОДОМ: Снажно невреме протутњало градом, један ауто оштећен

Руски космонаути одушевљени музејима Адлигата (ФОТО)

Руски космонаути одушевљени музејима Адлигата (ФОТО)

Као клиничар са прве линије фронта, након 16 месеци борбе у ковиду, др Лендак објашњава до којих све компликација може да доведе инфекција вирусом САРС-ЦоВ-2, а од којих вакцина може да заштити велику већину пелцованих.

- Првенствно ту мислим на тешке клиничке слике праћене затајењем рада плућа, које могу довести до смањења капацитета плућа у даљем животу, а понекад се завршавају и смртноносно. Јесте да велика већина заражених не дође у ту ситуацију, да инфекција код већине не захтева чак ни хоспитализацију, а камоли боравак у јединици интензивног лечења, али ипак се испоставило да ковид 19 за већину инфицираних није "само обична вирусна инфекција као и све друге", како се говорило на почетку пандемије - објашњава др Лендак.

Клиничко искуство показује, наводи докторка, да пацијенати с лакшим обликом болести имају слабост и малаксалост која их и по неколико месеци ремети у обављању свакодневних активности. Међутим, ту су и озбиљније последице које се у немалом проценту могу појавити током акутне фазе или непосредно након пребољевања ковид 19 инфекције. Неколико група научника у свету практично истовремено су објавили резултате анализе праћења својих пацијената којима је показано оштећење срчаног мишића код великог процента ковид позитивних особа.

Код претходно здравих, наводи др Лендак, иницијално, у актуној фази ковида оштећења органских система нису клинички видљива, не стварају симптоме.

korona virus Hrvatska
корона вирус Хрватска / Извор: Профимедиа

 

- Међутим, очекује се да касније током живота, приликом додатног оштећења неког од ових система органа, могу водити у клинички манифестну болест, чија ће озбиљност варирати од појединца до појединца, у зависности од homeostaze организма у целини. Пример томе је и британска студија на великом броју испитаника, у којој је забележен двоструко већи број прогресија бубрежног затајења код људи који су прележали ковид у односу на оне који су се од инфекције сачували - каже др Лендак.

- Немачка студија истиче да резултати магнетне резонанце начињене два-три месеца по опоравку од ковида показују да се код 60 одсто људи детектују промене на срчаном мишићу, чак и код оних који су имали благу клиничку слику, или су били без тегоба. Колико ће ова оштећења бити клинички манифестна у даљем животу тих људи, остаје да се види кроз време. Наглашавам да је просечна старост испитаника 49 година, при чему су многи били претходно здрави и нису користили никакву терапију за хроничне болести - истиче др Лендак и додаје да су слични и резултати америчког истраживања на младим спортистима, кој су прележали ковид.

Осим што оставља последице на функцију плућа и срца, наглашава докторка, ковд утиче и на друге органске системе - мозак, бубреге, кардиоваскуларни систем.

- Веома брзо постало је јасно да у основи ковида лежи оштећење унутрашње површине крвних судова, који су свуда у организму, па самим тим могу настати оштећења свих органских система. Код људи који већ имају проблема с неким од ових система, њихова функција биће додатно погоршана ковид инфекцијом - наводи др Лендак.

Јасно је да коронавирус може оставити хроничне последице, те је зато потребно, истиче др Лендак, да свако учини за себе и своје ближње све што је у његовој моћи да се заштити од ове непредвидиве болести.

Последице прележане короне:

- промене на срчаном мишићу

- оштећење функције плућа

- утицај на мозак

- оштећење бубрега

- последице на кардиоваскуларни систем

- Вакцинација, као једна од највећих тековина модерне медицине, искоренила је многе болести, а најимпресивнији пример је вариола. Много се говори о потенцијалним штетним ефектима вакцине против ковида, као и што је и раније за друге вакцине, али никада није поткрепљено научно утемељеним доказима. Приликом формирања препопрука и протокола СЗО, министарства здравља појединачних земаља и стручна јавност води се научно поткрепљеним доказима. Чињеница је да у овом тренутку не постоје научно релевантни докази о штетним ефектима вакцинације, а докази о штетним ефектима инфекције све су бројнији и свеобухватнији - наглашава др Лендак.