Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗА СЕДАМ ДО ДЕСЕТ ДАНА ОЧЕКУЈЕМО ВЕЛИКИ СКОК БРОЈА ОБОЛЕЛИХ" Др Удовичић изнео црне слутње - празници ће нам доћи главе

04.01.2022. 10:11
Пише:
Србија Danas/Euronews.rs
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Лек за све је, како каже др Удовичић, вакцинација која штити од свих варијанти вируса, укључујући и омикрон. То је најбоља заштита од тешких форми болести, смртног исхода.

Огроман скок новозаражених вирусом корона може се очекивати наредних седам до десет дана, јер ће на наплату доћи организовани дочеци Нове године на трговима, али и прославе у ресторанима, кафићима, ски-центрима, каже комадант ковид болнице "Карабурма" др Иво Удовичић.

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОСОБА СА КОЈОМ ЈЕ МАТЕЈ ПРИЧАО ТЕ НОЋИ: Након разговора урадио чудну ствар

ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ОСОБА СА КОЈОМ ЈЕ МАТЕЈ ПРИЧАО ТЕ НОЋИ: Након разговора урадио чудну ствар

РЕШЕНА МИСТЕРИЈЕ ДЕВОЈКЕ У БЕЛОМ: Мислило се да све време трче заједно, а онда уследио ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ несталог Сплићанина

РЕШЕНА МИСТЕРИЈЕ ДЕВОЈКЕ У БЕЛОМ: Мислило се да све време трче заједно, а онда уследио ВЕЛЕОБРТ У СЛУЧАЈУ несталог Сплићанина

ЕВО ЗАШТО ПРИЈАТЕЉИ НИСУ ОДМАХ ПРИЈАВИЛИ НЕСТАНАК! Председник Синдиката полиције открио најновије информације

ЕВО ЗАШТО ПРИЈАТЕЉИ НИСУ ОДМАХ ПРИЈАВИЛИ НЕСТАНАК! Председник Синдиката полиције открио најновије информације

Он је рекао да ће се, с обзиром на то да је у циркулацији и даље делта, али и омикрон који је много заразнији, број инфицираних у новом таласу мерити новим рекордима.

- Сигурно је да ћемо имати огромне бројке новозаражених на дневном нивоу. То ће се мерити новим рекордима, неће бити осам хиљада новозаражених (рекорд у септембру где је у једном дану регистровано 8.467 новозаражених), то ће ићи много више. Једина добра ствар што се надамо да ће омикрон варијанта вируса изазивати блаже облике клиничке слике - навео је Удовичић.

Подсећа да је у Србију стигао огроман број наших људи који раде у иностранству, дошли су из свих крајева света, а посебно из Европе где "букти" корона, односно нова варијанта омикрон. Организоване су масовне прославе на трговима, где нису поштоване противепидемијске мере, било је на десетине хиљада људи на малом простору. Ту су и прославе у ресторанима, хотелима, планинским центрима. 

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

- То ће нама доћи на наплату можда већ у наредних седам до десет дана. Отежавајућа околност за нас, у односу на остале европске земље, је што нисмо завршили са делта сојем, што је број новозарађених делта сојем био више од 1.000 дневно. Имамо велику стопу невакцинисаних у односу на Европу, вакцинисано је око 50 одсто укупног броја становништва, стигао нам је омикрон. Додатно отежава што смо једна од најстаријих нација, припадамо групи земаља са најстаријом популацијом. Све то ће нас коштати много - повећање броја новозаражених и пуне болнице. Око пет одсто заражених заврши у болници - навео је он.

Рекордни бројеви, много људи испада из система

Једино што охрабрује у овом тренутку су подаци који стижу из Велике Британије, Израела, Француске, САД, где се бележе рекордни бројеви заражених, али немају велики притисак на болнице и немају високу стопу смртности. Мешутим, огроман број заражених представља проблем.

- Велика опасност је што ће велики број људи да испада из система, јер морају да се изолују због инфекције. Тога се посебно плашимо. Шта ће се десити ако се зарази 50 одсто здравствених радника, радника у електропривреди, војсци, полицији, државним институцијама... Морамо их изоловати, а ко ће да ради? Нова америчка препорука је да изолација буде пет дана за асимптоматске пацијенте, а симптоматски да буду пет дана у изолацији и још пет дана само да носе маске - појаснио је Удовичић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Напомиње да и у Србији сигурно неће бити изолација 14 дана, као до сада. Подсећа да искуства других земаља показуију да омикрон даје лакшу клиничку слику, не изазива тешке пнеумоније, те да су симптоми инфекције, углавном кијавица, цурење из носа, главобоље, ужасни болови у целом телу.

- Међутим, све је у апсолутним бројевима. Ако апсолутни бројеви буду онако високи како ми очекујемо, онда ћемо имати огроман притисак и на здравствени систем и на јединице интезивне неге и биће велики број умрлих - навео је Удовичић.

Вакцинација лек за све

Лек за све је, како каже, вакцинација која штити од свих варијанти вируса, укључујући и омикрон. То је најбоља заштита од тешких форми болести, смртног исхода. Због позива на вакцинацију лакари су често на мети антиваксера.

- Ми нисмо плаћеници никаквих фармацеутских индустрија или било кога. Ми смо лекари, они код којих су грађани ишли и пре ковида, доводили своју децу, родитеље, код којих ће долазити и када све ово прође. Ми смо исти они лекари који смо и били, говоримо истину, ма колико она била тешка. Некоме се допада, некоме се не допада. Ми лечимо оболеле од ковида већ две године и са њима преживљавамо најтеже тренутке, с њима и њиховим породицама. Ми им дајемо информације, на крају ми морамо да изјавимо и саучешће и предамо ствари од покојника и то је најтеже за све нас - каже Удовичић.

Подсећа да смо изгубили много људи током ковида, а оно што је најтеже изгубили смо много младих људи беспотребно. Требало је само да се вакцинишу, истиче доктор, и сада би били живи, са својим породицама. 

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Искуство ковид болнице на Карабурми показује да су сви млађи који су лежали у јединици интензивне неге и сви који су умрли, били невакцинисани. 

- То је ненадокнадив губитак. Они који јавно говоре против вакцинације сносе бар део одговорности за њихове животе. За младе је било потребно само да се вакцинишу. Нико млад у нашој болници није умро да је био вакцинисан, нити је боравио у интентивној. То је истина коју нико не може да оповргне - навео је Удовичић.

Он је још једном позвао све на вакцинацију, посебно младе који на тај начин штите себе, али и старије око себе. Данас се најчешће говори о смртности од ковида, али се мало прича о трајним последицама које вирус може да изазове у организму.

- Знамо да ковид није само болест плућа већ да је системска болест која највише последица оставља на срцу, плућима и крвним судовима. Огроман је број оних који изађу из интензивне неге и нису у стању да ходају. Треба и 15 до 20 дана да проходају, имају лошу размену кисеоника, недостатак ваздуха, поремећај срчаног рада, тешке депресије. А хиљаде и и хиљаде пацијената је боравило у јединицама интензивне неге - закључио је он.