Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР УДОВИЧИЋА: Невакцинисани могу изненада да умру и шест месеци после ковида

22.09.2021. 14:10
Пише:
Србија Danas/Kurir.rs
Ivo Udovičić
Иво Удовичић / Извор: Србија Данас

Према његовим речима, јединица интензивне неге у болници "Карабурма" је максимално попуњена.

- Млади невакцинисани који преболе корону с блажим обликом не смеју бити сигурни да у постковид периоду неће имати неке од озбиљнијих компликација. Вирус дефинитивно оставља трајне последице, посебно на крвним судовима, а не постоји дијагностика која може да види сва оштећења. И то ће им сигурно променити квалитет живота, а отуда и изненадне смрти код пацијента који су, рецимо, преболели корону у последњих шест месеци или годину дана, каже анестезиолог, пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ковид болнице "Карабурма".

Др Удовичић објашњава да је вакцина против корона вируса као панцир у војсци.

КОРОНА НАСТАВЉА ДА ДИВЉА ПО СРБИЈИ: Општине хитно уводе нова ограничења, један град спреман за радикалан потез

КОРОНА НАСТАВЉА ДА ДИВЉА ПО СРБИЈИ: Општине хитно уводе нова ограничења, један град спреман за радикалан потез

"Анализирали само преминуле пацијенте од ковида": Др Ашанин јасан: Ово је епидемија невакцинисаних

"Анализирали само преминуле пацијенте од ковида": Др Ашанин јасан: Ово је епидемија невакцинисаних

НОВА МЕРА ЗА ШКОЛАРЦЕ: Прваци ће због ковида такође ићи на онлајн и комбиновану наставу у овим случајевима

НОВА МЕРА ЗА ШКОЛАРЦЕ: Прваци ће због ковида такође ићи на онлајн и комбиновану наставу у овим случајевима

- Кад сте на фронту, панцир ће вас сигурно заштитити и од метка и од гелера. И ако идете на метак, боље да идете с панциром. А ако идете на вирус, боље да идете са антителима која ће вакцина створити. Јер никад не знате како можете проћи и с короном и у постковиду - објашњава командант ковид болнице.

Према његовим речима, јединица интензивне неге у болници "Карабурма" је максимално попуњена. Последњих дана у болницу долазе људи са изузетно тешком клиничком сликом, знатно тежом него у досадашњим таласима.

- Они имају изразиту хипоксемију, тј. мањак кисеоника. Практично одмах с врата захтевају високе протоке кисеоника. Високи протоци кисеоника подразумевају између 10 и 15 литара кисеоника, а све више од 15 литара морамо да преместимо у полуинтензивну и интензивну и они захтевају или "хај флоу", или неки од неинвазивних облика вентилације. Таквих је тренутно око 20, а како немамо 20 кревета у интензивној, смештамо их близу интензивне и онда гледамо ко је најлакши у интензивној да га изместимо. Ти пацијенти имају обостране пнеумоније с тешким оштећењем плућа - каже др Удовичић.

 Ivo Udovičić
Иво Удовичић / Извор: Србија Данас

Оштећења плућа су неповратна

Оштећења плућа након прележаног ковида су, каже, неповратна. Старосна граница је и у овом таласу знатно померена ка млађој популацији, што је, додаје, последица мањка вакцинисаних у тој групацији.

- И, нажалост, у претходних месец дана имамо и доста младих који су умрли, а овде је преминуо пацијент од 30 година, био је невакцинисан. И у другим болницама било је смртних случајева од младих од 19-20 година. То је најтеже. И сви су невакцинисани. Сви млади с тешком клиничком сликом који леже код нас су невакцинисани. И они који су завршили у интензивној нези горко су се покајали. Али они који имају блаже форме још дискутују с нама. Нажалост, за неке је касно за вакцинацију, а и за ове друге је, такође, касно јер ће сигурно имати неке од последица ковид инфекције - додаје лекар.

10.000 заражених дневно

Уколико нешто брзо не урадимо, прети нам опасност да ће број заражених дневно ићи и преко 10.000, упозорава др Удовичић.

- Морамо рачунати да су људски ресурси, посебно у здравственом систему, ограничени, као и кревета којима располажемо, без обзира на то што смо додатних 2.000 добили с ковид болницама у Батајници, Крушевцу и Новом Саду. И зато морамо урадити све да не дођемо у ситуацију да све то попунимо. На крају крајева, и број здравствених радника је ограничен и поново прелази из нековида у ковид, што је фрустрирајуће за све њих. Тако се и ова болница углавном попуњава с ВМА, који је пун, а мора и нама да даје људе.

У овом таласу му је, признаје, најтеже пала смрт тридесетогодишњака који није био вакцинисан.

- Нема речи које могу да опишу тај тренутак и тај осећај, немате утешну реч за човека који је изгубио дете. Упечатљиво ми је и што је велики број младих невакцинисаних овде смештених и даље против вакцине. Немају објашњење, верују причама Гугл доктора и разноразних шарлатана. Чак су и врло негативно настројени према условима смештаја, лечења и особљу, што нас додатно иритира. И зато молимо све који не желе да приме вакцину да, када дођу у болницу, буду стрпљиви, да имају разумевања за нас који овај посао радимо скоро две године.

koronavirus
коронавирус / Извор: Фото: Рина

Нови сојеви вируса

Како објашњава др Удовичић, потребно је спровести озбиљнију кампању вакцинације, али и што пре трећом дозом вакцинисати све који су примили прве две, што се посебно односи на старију популацију. С друге стране, напомиње, позитивним мерама треба стимулисати све вакцинисане, то јест ковид пропусницама.

- Док се не стекне глобални колективни имунитет, нема краја изменама вируса и новим сојевима. Нажалост, врло брзо можемо очекивати нове, још горе сојеве - закључује др Удовичић.

Најмлађи пацијенти имају 14 година

У ковид болници "Карабурма" леже два пацијента од 14 година, који нису вакцинисани. Др Удовичић каже да је за вакцинацију деце старије од 12 година, јер "они и млађа популација представљају главни извор где вирус несметано циркулише и мутира". И они, каже лекар, могу имати последице од вируса иако имају благу клиничку форму.

Подсећа да је тешка клиничка слика подразумева да је ова болест системска.

- Не само да вирус напада плућа већ и генерално све органе и многи од пацијената ће, нажалост, имати велике последице. Болест напада и срце, бубреге, централни нервни систем и све виталне органе. Оставиће трајне последице код једног броја пацијената, које ће се одразити и на њихову радну активност и на њихов квалитет живота и, нажалост, код неких и на дужину живота.