Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЖАВЕ У РАТУ ЗА ВАКЦИНУ, СРБИЈА ОБЕЗБЕДИЛА ДОЗЕ: Суседи остављени на цедилу, где су ЕУ И КОВАКС?

26.01.2021. 19:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
vakcina
вакцина / Извор: Фото: СД/Илустрација/Профимедиа

У земљама у предворју ЕУ "историја" понавља, а многи је упоређују са ситуацијом када је пандемија почела, а Унија се није снашла, ни унутар себе, а још мање према онима који би да јој се придруже.

Неко чека Европску унију, неко се снашао, неко је заказао, неко поклања, а неко би и да уништава.

ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНА ОДЛУКА? Црногорска влада одбила донацију 10.000 Синофарм вакцина

ПОЛИТИЧКИ МОТИВИСАНА ОДЛУКА? Црногорска влада одбила донацију 10.000 Синофарм вакцина

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПРИСТИЖЕ У ПОМОЋ: Фијаско ЕУ са набавком вакцина се наставља, прекид имунизације брине Брисел

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПРИСТИЖЕ У ПОМОЋ: Фијаско ЕУ са набавком вакцина се наставља, прекид имунизације брине Брисел

НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ КОРОНА СКАНДАЛ: Нестале десетине милиона доза вакцина за време Трампа

НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ КОРОНА СКАНДАЛ: Нестале десетине милиона доза вакцина за време Трампа

Ових дана тако изгледа регион Западног Балкана када је реч о тренутно најтраженијој "роби" не само на овдашњем, већ и на светском тржишту - вакцинама против корона вируса.

Данас, међутим, на дневном реду није медицинска опрема, али јесу цепива која су чим су се појавила и разграбила и до којих је, како сада ствари стоје, све теже доћи.

Одакле ће стићи и колико? Ко је и шта одобрио? Хоће ли их бити довољно и за оне који су "европском клубу" а тек за оне који чекају да му се придруже?

Сада је, чини се, на делу парола ''snađi се''

Србија успева да грађанима обезбеди вакцину, и до сада је набавила и известан број доза "Фајзерове", и много више од тога "Синофармове" вакцине, захваљујући чему је до сада вакцинисано више од 300.000 грађана Србије.

За разлику од држава региона, где све много спорије иде, наша држава је успешно одговорила на овај изазов

Са земљама у окружењу, ствари су пак другачије и лошије.

vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

БиХ, рецимо, не успева уопште да набави вакцине како би почела имунизацију. Зато се, рецимо, српски члан Председништва БиХ и тренутни председавајући Председништва БиХ Милорад Додик окренуо ка Србији. Рекао је да ће српског председника Александра Вучића молити за одређену количину вакцина.

Појединцима то, пак смета, а чини се пре свега из политичких разлога.

Бивши министар безбедности БиХ Драган Мектић је реаговао тим поводом на свом твитер налогу написао и написао "свака част Вучићу за вакцне" али, како је зато непотребно напао Милорада Додика који се труди да у оваквој ситуацији грађанима обезбеди вакцину.

Оптужбе из Приштине

Очи у Београд су, такође због вакцина, биле упрте и из Приштине која је, најпре, оптуживала да се одређене количине вакцина достављау северу КиМ. Међутим, ту се нису зауставили.

Пре неколико дана, инспекција приштинског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, упала је у Дом здравља у Штрпцу, који ради у оквиру здравственог система Србије, и тражила вакцине против ковида - 19, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Вакцине против короне нису нашли, али јесу против тетануса а, како је писало је у записнику, директор тамошњег Дома здравља упозорен да је поседовање "нелегално набављених вакцина", кривично дело.

Тако је политика, и овог пута, стављена испред здравља људи.

Приштинске власти, иначе, имају проблем са набавком вакцина. Тако је још увек формални премијер Авдулах Хоти тврдио да је са "Фајзером" договорен један број доза, али је ова компанија то демантовала, истакавши да се разговара, али да још нема конкретног договора.

Очекивања су да ће прве вакцине против короне на КиМ стићи почетком фебруара.

Помоћ Северној Македонији

Пре десетак дана поново је у центру пажње била Србија и вакцине, овога пута због помоћи Северној Македонији.
Наиме, тамошњи премијер Зоран Заев саопштио је на свом Твитер налогу да ће у Северну Македонију стићи 8.000 "Фајзерових" вакцина које шаље Србија.

vakcine
вакцине / Извор: Профимедиа

Премијерка Србије Ана Брнабић је тим поводом навела је да Србија помаже и регистрацију вакцина у Северној Македонији, а тој суседној земљи је понуђено и да лекари из црвене зоне дођу у Србију и вакцинишу се.

И у Црној Гори проблем

Шта ће бити са Црном Гором, још је непознаница, јер је влада ове земље још у преговорима око набавке вакцина. Први контигент се, према најавама Министарства здравља, очекује крајем јануара или почетком фебруара.

Лидери ЕУ тражили снажнију подршку Западном Балкану у набавци вакцина, договорено и међусобно признавање ковид тестова

Осим Србије, и Албанија је почела вакцинацију против корона вируса и то 11. јануара са нешто мање од 1.000 доза које је добила као донацију од једне земље ЕУ.

Премијер Еди Рама је обећао да ће део вакцина дати Косову али је, како је пренела агенција АФП, јавно је замерио ЕУ да је запоставила Западни Балкан када је о набавци вакцина реч.

Док се све ово дешава, из Брисела земље Западног Балкана позивају на “неколико недеља стратешког стрпљења до првих испорука”. 

sputnjik V
спутњик В / Извор: Реутерс

Оне, по свој прилици, превеликог избора немају јер почетна замисао, да се до вакцина дође преко светског здравственог програма “Ковакс”, у којем учествује 190 држава и који се обавезао да ће до краја 2021. обезбедити најмање две милијарде доза различитих вакцина, још није уродила плодом.

Све земље Западног Балкана су чланице Ковакса, али испоруке вакцина почињу тек у првом кварталу 2021. док је кампања вакцинације у ЕУ стартовала 27. децембра.

Хрватска мења "курс" ?

А да и ту ствари "шкрипе" пример је Хрватска која, иако чланица ЕУ која је већ добила одређене количине, мораће да одложи вакцинацију. Тачније, на неке грађане друга доза вакцине биће одложена за седам дана.

Разлог томе је што ће Хрватска у наредне четири недеље добијати 13.650 доза мање него што је првобитно планирано, а суштина проблема је у испорукама које произвођачи вакцина одобрених у ЕУ не могу да испоштују.