Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РХМЗ ОБЈАВИО ШТА НАС ЧЕКА ДО ЈЕСЕНИ : Април доноси изненађење, јул ће бити пакао, али септембар...

30.03.2024. 06:11
Пише:
Србија Данас/АЛО!
vreme
време / Извор: Shutterstock

РХМЗ је објавио сезонску прогнозу до септембра 2024. године.

Према прогнози, април ће бити топлији и просечно влажан, где се у првој половини месеца очекује појава слабог или умереног јутарњег мраза.

- Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºЦ до 1.5ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност априлске средње минималне температуре ваздуха око 10.6ºЦ. Средња максимална температура ваздуха у априлу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за 1.0ºЦ до 2.0ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током априла биће око 19.7ºЦ - наводи РХМЗ и додаје: 

- У већем делу Србије месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 2 mm вишим у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини ће бити изнад вишегодишњег просека са вредностима за 5 mm до 10 mm изнад вишегодишњег просека. У Београду и широј околини априлска сума падавина износиће око 55 mm.

Прогноза за мај

У већем делу Србије топлији и просечно влажан, а у Војводини и Мачви просечно топао и просечно влажан мај. 

Мајске кише.

- У већем делу Србије средња минимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºЦ до 1.0ºЦ у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0.3ºЦ вишом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мајске средње минималне температуре ваздуха око 13.3ºЦ.

У већем делу Србије средња максимална температура ваздуха у мају имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 0.5ºС до 1.0ºС у односу на вишегодишњи просек, а у Војводини и Мачви биће у границама вишегодишњег просека, са просечном вредношћу око 0.2ºЦ вишом у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током маја биће око 24.0ºЦ. Месечна сума падавина током маја ће се задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини мајска сума падавина износиће око 57 mm. 

Време у јуну

- Средња минимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јунске средње минималне температуре ваздуха око 16.9ºЦ. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.6ºЦ у односу на вишегодишњи - наводи РХМЗ и додаје:

- У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јуна биће око 27.5ºЦ. Месечна сума падавина током јуна биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 mm нижом у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јунска сума падавина износиће око 56 mm.

Јул ће бити врео

- Средња минимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност бити виша за 1.0ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха око 19.0ºЦ. Средња максимална температура ваздуха у јулу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 1.0ºЦ у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јула биће око 30.0ºЦ. Средња месечна сума падавина током јула биће испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 10 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини јулска сума падавина износиће око 24 mm. 

Топлији и просечно влажан август

- Средња минимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност августовске средње минималне температуре ваздуха око 18.5ºЦ. Средња максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºЦ у односу на вишегодишњи.  

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током августа биће око 30.2ºЦ. Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 49 mm - најављује РХМЗ.

Прогноза за септембар 2024.

РХМЗ наводи и да ће септембар бити топлији и просечно сув са наставком касног лета у првој половини месеца.

- Средња минимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.7ºЦ у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха око 13.7ºЦ. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека, са вредностима у просеку вишим за око 0.7ºЦ у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 23.4ºЦ. Средња месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 5 mm нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 43 mm. 

Извор: Србија Данас/АЛО!/Вељко Петрановић/М.А.