Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРБИЈУ! Купање већ у мају, а онда нас очекује ШОК обрт

24.04.2022. 18:12
Пише:
Србија Данас/Блиц
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

Време у Србији ове године у првих неколико месеци подсећа на 2012, када су нас током лета захватиле катастрофална врућина и суша, али метеоролози тврде да то не мора да значи да би временска ситуација могла да се понови.

Како кажу, прерано је за прецизне летње прогнозе пошто до званичног почетка лета имамо скоро два месеца током којих нас очекује много временских промена, односно прави временски ролеркостер.

Професор географије из Новог Сада, метеоролог Марко Чубрило, у временској прогнози наводи да тренутно доступни прогностички материјал упућује да би мај 2022. године требало да буде мало топлији и мало сувљи од просека. Ово би могло да буде веома значајно посебно онима који планирају да крену на одмор у предсезони.

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Ови делови Србије на удару - спремите се за пљускове и грмљавину

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ! Ови делови Србије на удару - спремите се за пљускове и грмљавину

ТЕК НАС ЧЕКАЈУ РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕСИ? Стручњак упозорава: У току ОВА ДВА периода увек се дешавају потреси

ТЕК НАС ЧЕКАЈУ РАЗОРНИ ЗЕМЉОТРЕСИ? Стручњак упозорава: У току ОВА ДВА периода увек се дешавају потреси

БЕБИН КАШАЉ ПОДСЕЋАО НА ЛАВЕЖ ПСА! Др Остојић открила: Јутрос је у "Мишовићу" примљено осмомесечно дете

БЕБИН КАШАЉ ПОДСЕЋАО НА ЛАВЕЖ ПСА! Др Остојић открила: Јутрос је у "Мишовићу" примљено осмомесечно дете

Према речима Чубрила, после релативно хладног периода који је обележио последња два месеца, сам крај априла доноси промену која ће се наставити и кроз већи део маја.

- Пред крај априла можемо очекивати и температуре око 28 степени. Почетак маја донеће наставак умерено топлог, али нестабилног времена уз честу појаву локалних пљускова са грмљавином, али и наставак опасности да неки од тих пљускова постану врло јаки када осим кише може бити и појаве олујног ветра или града. До 10. маја вероватно ће бити умерено топло, али нестабилно, уз локалне пљускове повремено и једно краће и израженије освежење око 5. маја, када би дневни максимуми на кратко могли пасти и испод 15 степени Целзијуса.

Средином маја биће стабилније, али без најава за неке јако високе температуре, барем не у овом моменту.

- Други део месеца је већ јако далеко за било какве прецизније прогнозе, али дугорочан прогностички материјал за сада има сигнал за мало топлије и мало сувље време од просека. То би значило да у овом моменту нема најаве за неке обилније мајске кише и да ће се највероватније падавине и даље јављати у облику локалних пљускова који ће просторно бити изразито неуједначени, тако да ће неки делови државе добити значајну количину кише, док би други само 20-30 километара удаљени имали врло мало падавина - каже саговорник.

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

Периоди топлог времена од неколико дана са температурама које ће прелазити 25 степени, биће прекидани освежењима и пљусковима.

- По тренутно доступном материјалу мај би требао бити мало сувљи и мало топлији у односу на просек али без великог одступања када су температуре и падавине у питању. Температуре већих река су доста ниске с обзиром на релативно хладно време у протеклом периоду и требаће им доста времена да се загреју до оних вредности које су угодне за боравак у њима. Отапање снега са наших планина, Алпа и Карпата, и очекиван сезонски пораст водостаја ће такође успорити загревање воде, те ће вероватно тек крајем маја оне бити довољно топле за најхрабије купаче - закључује Чубрило.

Према сезонској прогнози Републичког хидрометеоролошког завода предстојеће лето биће топлије од просека.

- Средња сезонска температура око два степена изнад просека и биће од 21 до 24 степени, а у вишим пределима од 13 до 17. У нижим пределима очекује се 30 до 55 тропских дана, са температурама од 30 и више степени, а на планинама до пет - стоји у прогнози РХМЗ.

RHMZ
РХМЗ / Извор: Фото: Printscreen/RHMZ

Предстојеће лето требало би да буде веома сушно, а посебно када је август месец у питању када се очекују најмање количине падавина.

- Током лета очекује се 18 до 28 дана са падавинама - стоји у прогнози РХМЗ.

Топла пролећа у 21. веку

Четири од пет најтоплијих пролећа забележена су у 21. веку. Рекорд држи оно из 2018. године са просечном температуром од 17,7 степени, а затим следе 2007, 2000, 1983. и 2001. Лане смо имали релативно хладно и просечно кишно пролеће. У пролеће 2018. Београд је имао чак 25 летњих дана (температуре 25 ), а Сремска Митровица и шест тропских са температурама од преко 30 степени.

Најтоплије 2019. и 2018.

Две најтоплије године у Београду, од 1888. када су почела метеоролошка мерења у нашим крајевима, регистрована су 2019. и 2018. године.