Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТРАГА О УБИСТВУ У ВИШЕ ОД 15 ХИЉАДА ДОКУМЕНАТА: Како су југословенски безбедњаци утврдили да Кенедија НИЈЕ УБИО ЈЕДАН ЧОВЕК

20.12.2021. 10:29
Пише:
Србија Данас/РТС
Džon Kenedi
Џон Кенеди / Извор: Профимедиа

Експеримент југословенских безбедњака показао да Кенедија није убио један човек

У новим документима о убиству америчког председника Џона Кенедија нема ништа ново, оцена је истраживача и новинара након што је амерички Национални архив објавио део документације из владине истраге атентата у Даласу, 22. новембра 1963. Нови документи очекују се 15. децембра следеће године, до тада - досије Кенеди остаје једна од највећих политичких мистерија 20. века.
"ДИЗАЈН СА УКУСОМ" ЖИВЕЋЕ ОВАЈ НАРОД: Чачани направили паркинг за бицикле испред печењаре ЗБОГ КОЈЕГ ГОРЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ (ФОТО)

"ДИЗАЈН СА УКУСОМ" ЖИВЕЋЕ ОВАЈ НАРОД: Чачани направили паркинг за бицикле испред печењаре ЗБОГ КОЈЕГ ГОРЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ (ФОТО)

ЈЕДНА СТВАР ЈЕ КЉУЧНА ЗА СВЕ МУТАЦИЈЕ: Наш имунолог објаснио како ће нас ВАКЦИНА БЕЗ ИГЛЕ штитити од короне

ЈЕДНА СТВАР ЈЕ КЉУЧНА ЗА СВЕ МУТАЦИЈЕ: Наш имунолог објаснио како ће нас ВАКЦИНА БЕЗ ИГЛЕ штитити од короне

"НИКО НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ НА ТРГОВИМА" Предраг Кон упозорава: Од јануара нас чека ВЕЛИКИ СКОК ЗАРАЖЕНИХ

"НИКО НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ НА ТРГОВИМА" Предраг Кон упозорава: Од јануара нас чека ВЕЛИКИ СКОК ЗАРАЖЕНИХ

Када би се писало упутство како да се деценијама хране теорије завере, узор би могао да се пронађе у Вашингтону. Упркос обавези да, на основу Џеј-Еф-Кеј акта из 1992, за 25 година обелодани све писане трагове из истраге убиства Џона Кенедија, 2017. Доналд Трамп одобрио је прво одлагање. Потом је и Џо Бајден потписао још једно - следећи пут.

Уследило је још једно делимично откривање, из пијетета према годишњици атентата у Даласу. Већ виђено, осим појединих раније затамњених делова. Једна реч била је заједничка свим извештајима:

- Разочарање потиче од тога да није откривено ништа ново, ништа више од онога што је већ у библији атентата, а то је извештај комисије коју је предводио судија Врховног суда Ерл Ворен - рекао је Милан Мишић, некадашњи дописник Политике из Вашингтона.

Као изазов Вореновом извештају, филм "Џеј-Еф-Кеј" Оливера Стоуна, тумачи се, подстакао је објављивање милиона докумената.

У 1.500 управо објављених докумената највише пажње изазвале су информације о атентатору Лију Харвију Освалду. Шест недеља пре атентата, путовао је у Мексико Сити, тврдећи да је фотограф, где је посетио совјетску и кубанску амбасаду. И то је, објашњавају упућени, познато од 1998.

- Он је прво желео 1958. године да се настани у Совјетском Савезу, затим је тамо покушао самоубиство зато што му то тамо није омогућено, а онда се и оженио нашао је посао, али се на крају вратио у САД - казао је новинар Драган Бисенић.

Мишић је истакао да је сасвим извесно да су Освалдова путовања у Мексико била праћена. 

- Оно што је основно, то је чињеница да Тајна служба (Сецрет Сервице) није спречила атентат, наравно велика мистерија остаје реченица из Вореновог извештаја, која оставља могућност да је постојао и други атентатор - казао је Мишић.

"Експеримент југословенских безбедњака показао да Кенедија није убио један човек"

Две трећине Американаца сумња да је Кенедија убио један човек. То су у једном експерименту показали и југословенски безбедњаци, сведочи дугогодишњи Титов преводилац Иван Ивањи. Годину после атентата, спремајући се за посету Тита Источном Берлину, реконструисали су догађај.

- Пуцали су са тачно те висине са које је наводно тај атентатор пуцао. Возили колима, са лутком у колима том брзином. Наши најбољи снајперисти су гађали и нису могли да погоде. Због тога је њихов закључак био - један метак да погоди, то је крајње невероватно, то је један према милион, али ајде, и то чудо постоји. Три метка је немогуће - није он пуцао - навео је Ивањи.

Још један локални угао, из перспективе тадашње Југославије, појављује се у личности једног од сарадника Ције, који је пред Вореновом комисијом дао опширни исказ, тврдећи да је био веза обавештајне агенције са Освалдом.

- Оно што је занимљиво јесте да је Џорџ Морешилд мисију у вези са Цијом почео у Југославији 1957. године, када је као стручњак за нафту боравио на југословенском приморју. У међувремену, није се само тиме бавио. Њега су тадашње југословенске власти протерале из  Југославије, због тога што су нашле цртеже војних објеката код њега - навео је Бисенић.

Шта би могло да се нађе у преосталих 15.000 докумената о Кенедијевом убиству?

Истраживачи не верују у нови непобитни доказ, верују да службе имају разлога да скривају сопствено чињење или нечињење.

- Моја је теорија завере - питајте ФБИ, а сумња на то би шкодила поверењу Американаца у националну безбедност... и то ниједан председник не жели да се под његовом влашћу докаже и сазна и никад нећемо сазнати - казао је Ивањи.

Четири истраге америчке администрације нису биле довољне да окончају сумње и разводне машту поводом Кенедијевог убиства. Осуђени атентатор скончао је такође у атентату пред камерама. А догађаји из америчке историје 1963. многи виде као прекретницу у којој је свет престао да верује у званичне истине.