Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА НА ЛИМУ: Србија се дави у отпаду, министарка Вујовић позива на узбуну (ФОТО)

04.01.2021. 13:31
Пише:
Србија Данас/РИНА/Република
Plivajuća depnija
Пливајућа депнија / Извор: Фото: РИНА

Море смећа на Лиму, није ретка појава и само током 2020. године могла се уочити неколико пута

Након што је услед обилних падавина и наглог топљења снега у Црној Гори, Лим је поплавио хектаре пољопривредног земљишта на територији општине Пријепоље, водостај ове реке се спустио у границе нормале, али иза надошле воде поново су остале поражавајуће слике. Првих дана нове 2021. године на Потпећком језеру код Прибоја поново је осванула - плутајућа депонија, а некада једна од најчистијих река и даље се не види од смећа.

КАДА МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО СНЕГ? Наредних седам дана зима ће се поигравати с временом

КАДА МОЖЕМО ДА ОЧЕКУЈЕМО СНЕГ? Наредних седам дана зима ће се поигравати с временом

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА! ДА НИКО НЕ БУДЕ ГЛАДАН: Пекара у Чачку дели бесплатне оброке угроженом становништву

ХУМАНОСТ БЕЗ ГРАНИЦА! ДА НИКО НЕ БУДЕ ГЛАДАН: Пекара у Чачку дели бесплатне оброке угроженом становништву

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ДОКТОРА КОНА: После Божића ћемо опет имати скок у броју заражених

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ДОКТОРА КОНА: После Божића ћемо опет имати скок у броју заражених

- Појас око бране на Потпећу, као и приобље, затрпани су стотинама кубика отпада које је Лим покупио са неколико несанитарних депонија које се налазе у његовом горњем току. Четрдесет хиљада кубних метара смећа годишње плута Лимом, према проценама стручњака који су то испитивали. Око 40 одсто отпада потоне, 20 одсто се задржи на обалама, а 40 процената прође воденим током и врло често прави проблеме у раду Хидроелектране "Потпећ". Недавне поплаве само су погоршале јако тешко стање - рекао је за РИНУ, Горан Рековић, председник Фонда за заштиту животне средине општине Прибој.

Море смећа на Лиму, није ретка појава и само током 2020. године могла се уочити неколико пута. Највећи проблем за оволику количину отпада правила је несанитарна депонија Стањевине, чије је затварање након дужег времена обављено пре месец дана. Овог лета почело се и на изградњи сајле која би прикупљала смеће. Иако је било у плану да овај пројекат буде реализован до краја прошле године, због недостатака финансијских средстава радови су успорени.

Plivajuća depnija
Пливајућа депнија / Извор: Фото: РИНА

- Добили смо обећање од ресорне министарке да ће држава обезебдити новац за сајлу и да ће се радови наставити половином јануара. За сада је то једини начин да се спречи доток толиког смећа у језеро Потпећ. Постављањем сајле решава се велики проблем са којим се сусреће новоизграђено Рибарско насеље али и општине Прибој и суседно Рудо у којима се на обалама Лима задржава највећа количина смећа. Редовним чишћењем отпада са сајле овај проблем биће коначно решен - рекао је Синиша Лаковић председник Еколошког пројкета "Јастреб".

Отворен пут до Београда

Поплавни талас из Црне Горе са собом доноси кубике смећа, а које потом иде даље низводно до Дрине, затим у Саву и на крају стиже у Београд, што потврђује вишеструку важност да се овај еколошки проблем коначно реши.

Горући проблем, хитно очистити реке!

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да је плутајући комунални отпад на Лиму и Дрини горући проблем и позвала надлежне републичке институције, као и јединице локалне самоуправе да се максимално ангажују у решавању овог проблема.

Вујовићева је навела да је одливање комуналног отпада у Дрину и Лим регионални еколошки проблем, који је Србија вољна да решава, али је неопходна сарадња са суседним државама.

Irena Vujović
Ирена Вујовић / Извор: Србија Данас

- Недопустиво је да нам реке - наша природна богатства, буду затрпане отпадом и против тога морамо заједно да се боримо. Министарство заштите животне средине интензивно ради на мапирању свих дивљих депонија које се налазе у непосредној близини поменутих река, а недавно смо и затворили депонију Стањевине у Пријепољу - рекла је Вујовић.

Министарка је нагласила да се не може говорити о здравој животној средини уколико су реке загађене и преплављене отпадом.

Plivajuća deponija
Пливајућа депонија / Извор: Фото: РИНА

- Будући да су послови који се односе на заштиту вода од загађивања у ингеренцији Републичке дирекције за воде, органа управе у саставу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, замолићу колеге из ресорног министарства да се хитно покрене акција чишћења река. Инсистираћемо и на изменама одређених закона како бисмо имали бољи надзор над комуналним отпадом, који иначе треба да врше инспекције локалних самоуправа, које овим путем позивам да раде свој посао - истакла је Вујовић.

Министарка је додала да ће у најкраћем року упутити позив за сарадњу свим релевантним институцијама у земљи и региону, како би се приступило решавању вишедеценијског проблема који се тиче Србије, али и суседних Црне Горе и Босне и Херцеговине.