Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУДИТЕ ВЕОМА ОПРЕЗНИ СА ПЛИНСКИМ БОЦАМА: Један непромишљен потез и долази до ТРАГЕДИЈЕ, ево шта морате ЗНАТИ, сачувајте животе!

21.02.2024. 09:49
Пише:
Србија Данас/В.М.
Paraćin
Параћин / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/192_рс

Обавезно се информишите о употреби оваквих апарата како бисте сачували животе

Јуче је током поподневних сати, нешто пре 15 часова дошло до стравичне трагедије у Параћину када је једна млада женска особа (37) изгубила живот, а према писању медија са места трагедије, узрок ове несреће јесте експлозија коју је изазвао гас који је цурио из плинске боце.

ВЕЛИКА ТУГА! Преминула жена која је повређена у експлозији у ПараћинуParaćin

ВЕЛИКА ТУГА! Преминула жена која је повређена у експлозији у Параћину

ОВО ЈЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА У ПАКЛЕНОЈ ЕКСПЛОЗИЈИ У ПАРАЋИНУ: Показивала знаке живота па издахнула од силине удараца (ВИДЕО)poginula devojka iz Paraćina

ОВО ЈЕ ЖЕНА КОЈА ЈЕ ПОГИНУЛА У ПАКЛЕНОЈ ЕКСПЛОЗИЈИ У ПАРАЋИНУ: Показивала знаке живота па издахнула од силине удараца (ВИДЕО)

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ХОРОРА У ПАРАЋИНУ: "Ово је ужас! Жена је од силине експлозије излетела са терасе на трећем спрату, ЛЕТЕЛА ЈЕ!" (ВИДЕО)Eksplozija u Paraćinu

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ ХОРОРА У ПАРАЋИНУ: "Ово је ужас! Жена је од силине експлозије излетела са терасе на трећем спрату, ЛЕТЕЛА ЈЕ!" (ВИДЕО)

Према речима комшија, детонација је била толико јака да су избијена сва врата у згради где је несрећна жена живела, а од силине експлозије трагично страдала жена је пала са трећег спрата зграде у којој је живела. Тераса је била малтене разнета, а крхотине од експлозије су се могле видети свуда ван зграде, на улици и на зеленим површинама. Сви станови су оштећени, стакло је разбијено. Узнемирени станари су излетели напоље.

Убрзо су стигли ватрогасци, полиција и хитна помоћ. У згради није избио пожар, али је штета коју је изазвала експлозија била огромна, а најгоре од свега јесте то што је један млади живот изгубљен. Девојка (37) је преминула на путу до болнице.

Лекари су покушали да је реанимирају, али безуспешно, а о тежини стравичних повреда и силини експлозије говори податак да је детонација избацила жену из стана са трећег спрата на паркинг поред улаза зграде!

Према информацијама, које су касније, током јучерашњег дана стигле, тешке повреде задобила је и једна старија жена из стана изнад и обе су за кратко време санитетом транспортоване до болнице.

У згради погођеној експлозијом има више од двадесет станова и станари се питају како ће спавати пошто је штета велика.

Овај догађај је поново покренуо питање да ли је паметно држати плинске боце у домовима, јер уколико се догоди цурење гаса, управо се дешавају овакве ствари, које сигурно доводе до повреда, а често и до људских жртава! Уопште није наивно.

Зато је веома важно, уколико ипак имате и користите плинске боце, како рукујете њима, да ли су обезбеђене, атестиране, да ли су заврнуте, како би се сличне ситуације избегле.

Шта су плинске боце?

Плинске боце представљају један од два начина грејања на гас. Људи их у домаћинствима, пре свега, користе за шпорете и рингле. Постоје боце разних величина, од два до 35 килограма, а најпопуларније су оне од десет.

Те боце су под притиском, а пуњене су течним нафтним гасом - пропан бутаном, гасом који је запаљив. Други начин грејања на гас су инсталације, када су куће прикључене на гасовод и до објекта имају повезане инсталације, мерач потрошње и цеви до уређаја.

Како долази до експлозије плинске боце?

До експлозије плинске боце најчешће долази тако што гас негде цури. Посебан проблем настаје на спојевима при боцама, али је и до потрошача.

Да би се догодила експлозија, потребно је да постоји критична смеша, односно, тачно одређена концентрација гаса у ваздуху и у том случају довољна је само варница, а уколико се догоди пламен онда је још горе.

Уколико пламен или варница дођу до гаса, долази до изједначавања притиска, до продора у унутрашњост боце, сагоревања и експлозије.

Боце су под притиском, а што је већа температура, ако је боца изложена отвореном пламену или другом извору топлоте, притисак расте и може да дође до експлозије, тако да морају постојати и адекватни услови њиховог држања и складиштења.

Због тога, боце имају сигурносни вентил који избије ако се повећа притисак, чиме се спречава експлозија, па гас само исцури. До експлозије најчешће долази услед непрописног коришћења и неисправне опреме, попут црева или заптивака. Уколико црева која воде од боце до шпорета нису добра или је дотрајао заптивни прстен између вентила боце и регулатора притиска доћи ће до експлозије.

Eksplozija u Paraćinu
Експлозија у Параћину / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/192_рс

Где држати пуне плинске боце?

Када је реч о домаћинствима, поред боца не треба држати запаљив материјал, попут новина и крпа. Такође, боце би требало да буду на адекватном растојању од извора топлоте, попут пећи или шпорета. Плинске боце не би требало држати у подруму или изнад шахтова, зато што је течни нафтни гас тежи од ваздуха и ако дође до цурења све ће да сиђе доле.

То ствара велики ризик од експлозије. Начин на који се боце могу складиштити и сва друга питања регулисана су Правилником о изградњи постројења за течни нафтни гас и о ускладиштењу и претакању течног нафтног гаса из 1971. године.

Шта да урадите уколико осетите да цури гас?

У тој ситуацији је најбоље да се заврне вентил, проветри просторија, да се не пале светла и да се не уноси отворени пламен.

У просторијама и на местима где се користи гас, требало би да постоје знакови упозорења за забрањено пушење и употребе отвореног пламена или алата који ствара варнице. У случају да ипак дође до цурења, потребно је одмах позвати стручно лице које би извршило контролу инсталација и уређаја.

Пожељно је и одмах напустити просторије, јер никако не можемо знати и бити сигурни колико је гаса исцурело. Боцу би било пожељно на најмању сумњу што пре затворити, изнети је напоље и звати стручно лице.

Helijum
Хелијум / Извор: Профимедиа

Како да знате да цури гас?

Да цури гас из плинске боце најбоље ћете сазнати по специфичном мирису и горком укусу у ваздуху. Реч је о гасу који се често налази у боцама које се продају на црно. Проверу да ли гас цури може да се обави и уз помоћ сунђера и сапуна, који се нанесу на вентиле, спојнице и друге делове боце.

Уколико се појаве мехурићи - гас цури.

Несреће од експлозија плинских боци

Експлозије плинских боца су веома честа појава и догоди се велики број таквих случајева, многи се заврше тешким телесним повредама, гушењем, а било је и оних случајева са смртним исходом

Наводимо неке од несрећа које су се догодиле у претходном периоду. У новембру прошле године догодиле су се експлозије у Зрењанину и у једном ужичком селу када је повређено неколико особа.

У Новом Саду се 2021. године један пар угушио усред цурења гаса. Затим, на паркингу испред зграде РТС-а у Београду дошло је до снажне експлозије у којој је погинула једна особа, а узрок је била плинска боца. Снажна детонација је том приликом одјекнула центром града.

Експлозија је била толико јака да су на згради попуцали прозори, а оштећени су били и оближњи аутомобили.

Zgrada u Paraćinu
Зграда у Параћину / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/192_рс

Било је примера експлозија и у Бору где је повређен мушкарац, у Лозници где је повређена једна особа, у Сопоту где је повређен мушкарац, Ужицу где је повређена жена, као и на Петловом брду у Београду када је двоје људи повређено.

У експлозији плинске боце у Сврљигу један мушкарац је прошле године теже повређен.

Једна жена је, подсетимо, погинула у Зрењанину у експлозији за коју се сумња да је настала због цурења гаса из плинске боце, а велику пажњу медија изазвао је и случај експлозије у кафићу у Урошевцу, на Косову, када је повређено више од 40 људи! Познат је и случај из 2017. године из Ниша, када су у експлозији плинске боце погинули брат и сестра близанци. Тада се од силине експлозије плафон урушио, а брат и сестра су пропали кроз под.

Само 2021. године догодило се чак 11 експлозија плинских боца! Почетком ове године, у Панчеву је дошло до стравичне експлозије када је експлодирала плинска боца у центру града и када је повређен власник куће.

Gas
Гас / Извор: Профимедиа

Повређени старији мушкарац је потом превезен у Општу болницу Панчево са лакшим повредама, тачније опекотинама у пределу руку и ногу. Из Опште болнице је потом пребачен на одељење пластичне хирургије Ургентног центра у Београду.

Подсетимо, свет је обишла и вест из Мадрида, када је троје људи погинуло у разорној експлозији због цурења гаса. Све у свему, можемо набрајати још много сличних инцидената са експлозијама плинских боца или цурења плина које се заврше повредама или смртним исходима. Овај вид несрећа је толико чест да је тешко и побројати све појединачне случајеве, али је веома важно превентивно деловати и безбедно руковати плинским боцама, пратити упутства. Најбоље је у сваком случају, контактирати стручне особе и институције како би се несреће попут ове у Параћину у будућности избегле.

Извор: Србија Данас/В.М.