ЕВО КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ У КАФИЋУ: То питање мучи све грађане, а ОВО СУ ЗВАНИЧНИ САВЕТИ
Полицијски час је укинут, кафићи и ресторани отворени, пролеће је и рачуница је јасна - сваки кафић од јуче је пун.
После дугог карантина, разумљиво је да су људи жељни нормалног живота. Међутим, епидемиолози изнова упозоравају да епидемија није потпуно прошла - само се стишала. Мере опреза и даље су неопходне. Једна од првих ствари коју су све земље урадиле било је управо затварање кафића и сличних јавних места (попут рецимо теретана), из страха од ширења епидемије.
НИЈЕ ЈОШ ВРЕМЕ ДА КАЖЕМО "ГОТОВО ЈЕ": Ово су мере којих се морамо придржавати, а ЈЕДНО ЈЕ ПОСЕБНО ВАЖНО
ЗДРАВСТВЕНИ "КОРОНА" ПАСОШИ КОШТАЋЕ 190 ЕВРА: Отворена НОВА МОГУЋНОСТ за све грађане Србије
Ко жели да путује на летовање у Грчку мораће ПРВО ДА СЕ ТЕСТИРА У СРБИЈИ
Када је британска министарка здравља Надин Дорис упозорила нацију на опасности од инфекције, рекла је између осталог:
- Сматрајте да све што дотакнете може да буде контаминирано. Свако дугме лифта, свака корпа у радњи, свако дугме семафора и свака шољица у кафићу...све је потенцијални извор заразе. Редовно дезинфикујте руке и избегавајте све потенцијално опасне ситуације - упозорила је она нацију.
Шта онда радити у кафићу и које мере предузети да се заштитимо? Под условом да кафићи ураде оно што је до њих - дакле да редовно дезинфикују, носе заштиту, одвоје конобаре који наплаћују од оних који послужују и сличне мере, шта сам гост може да уради? Да ли да наручим лименку коју ћу дезинфиковати, да ли да тражим сламчицу па да кроз њу пијем кафу? То су само нека од питања која су људи себи постављали. Неки су одлучили да ризикују, неки су одустали од кафића до даљњег.
Будући да су кафићи у Србији поново отворени и да су људи жељни изласка то обишли међу првим местима након обуставе полицијског часа, проверили смо и званичне препоруке Батута за угоститељске објекте, а они кажу следеће:
- Посета угоститељском објекту није дозвољена особама са симптомима који указују на COVID-19 (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса).
- Број особа треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима.
- Пре почетка рада опрати, очистити и дезинфиковати затворене и отворене делове објекта, прибора и опреме и проветрити просторије.
- Угоститељске објекте редовно проветравати и не користити вештачку вентилацију затвореног централизованог типа, као и климатизацију у објектима уколико се ради о сплит систему (систем у коме ваздух циркулише унутар просторије проласком кроз унутрашњу јединицу клима уређаја без размене истог са спољним свежим ваздухом).
- Обезбедити потребну количину прописане личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава за запослене и кориснике.
- На улазу у баште/објекат поставити дезобаријере (сунђер или крпу натопљену дезинфекционим средством на бази хлора у складу са упутством произвођача) на персоналном улазу, улазу у производни део, као и на улазу у услужни део.
- На улазу у башту/објекат и у самој башти/објекту обезбедити средства за дезинфекцију руку, најбоље бесконтактне дозере за дезинфекцију ( могу се користити и ручна прскалица, влажне марамице, гел, а све на бази 70% алкохола).
- Распоред столова и столица за столом у затвореном делу угоститељских објеката и у башти организовати тако да се обезбеди физичка удаљеност између гостију од најмање два метра или када то није могуће обезбедити физичке баријере (од плексигласа или другог пуног материјала) које ће делити простор између столова. Контакт између госта и запосленог треба максимално скратити уз најмање један метар удаљености.
- Користити папирне меније за једнократну употребу или меније за вишекратну употребу, који се морају дезинфиковати после сваког госта.
- Приликом уласка и боравка у објекту гости морају носити маску коју могу скинути само док су за својим столом.
- Објекат бар два пута дневно прати и дезинфиковати средством на бази хлора у складу са упутством произвођача. Површине и предмете који се често додирују (кваке, пултови, ручке ормарића, судопере, столови, столице, прекидачи за светло, славине, кључеви, телефони и сл.) прати и дезинфиковати детерџентима који се стандардно користе или средством на бази 70% алкохола. Повремено обавити и дезинфекцију приступних прилаза објекту средством на бази хлора у складу са упутством произвођача. Сто и столице након одласка госта обавезно дезинфиковати.
- Контролисати поступак прања посуђа – обавезно машинско прање на температури од 60 °Ц или, ако за то нема услова, прање детерџентом на што вишој температури. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени, а посебно водити рачуна да дезинфекционо средство не дође у контакт са храном!!!
- Приликом припреме хране потребно је придржавати се уобичајених принципа добре хигијенске праксе у припреми и манипулацији храном, са циљем смањења увек присутних ризика за све болести преносиве храном.
- Избацити из употребе послуживање гостију из посуда за заједничку употребу (кечапа, сенфа, сосева, уља, сланика, шећера, чајева и сл.), као и самоуслуживање прибором из заједничких гондола.
- На улазним вратима у санитарне просторије поставити обавештење о обавезној дезинфекцији руку пре и након коришћења и обезбедити течни сапун, топлу воду и једнократне папирне убрусе за руке или апарат за сушење руку, као и дозер са дезинфекционим средством за руке на бази 70% алкохола. Редовно, а најмање на сваких 30 минута рада или после коришћења, спровести чишћење и дезинфекцију санитарних просторија, подова и свих површина са којима се долази у контакт.
- Обезбедити обележена места за хигијенско одлагање употребљених маски, рукавица и др. отпада у објекту и башти – тј. кесе у канти са педалом за ножно отварање.
- У складу са могућностима, одвојити поступке наплате услуга од послова услуживања хране (запослени који послужује храну и пиће не треба да обавља наплату услуге).
Након сваке наплате, а пре било које друге радње, дезинфиковати руке.