Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ево како и на који начин лица старија од 65 година могу да траже ПОМОЋ У СНАБДЕВАЊУ

20.03.2020. 07:31
Пише:
Србија Данас/Блиц
Penzioneri
Пензионери / Извор: Профимедиа/илустрација

Лицима старијим од 65 година забрањен је излазак на улицу. Како би им се помогло и како не би имали потребе да излазе из својих сигурних домова, у многим општинама и градовима организовани су волонтерски сервиси.

Међутим, претходних дана постојале су многе недоумице око ове помоћи. Да ли су ти пакети са храном бесплатни? Да ли плаћамо доставу? Коме треба да пошаљемо спискове шта нам је потребно у кући? Када се плаћа, пре или после доставе? Кога треба да позовемо?

Ово су само нека од питања која су масовно постављали наши суграђани, а на која ћемо кроз конкретне примере покушати да вам одговоримо.

СТИГЛИ НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: У Србији потврђена 103 случаја корона вируса

СТИГЛИ НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: У Србији потврђена 103 случаја корона вируса

СРПСКИ СТУДЕНТИ ИЗ САД ЗАГЛАВЉЕНИ НА АЕРОДРОМУ У АМСТЕРДАМУ: Упутили хитан апел Влади Србије (ВИДЕО)

СРПСКИ СТУДЕНТИ ИЗ САД ЗАГЛАВЉЕНИ НА АЕРОДРОМУ У АМСТЕРДАМУ: Упутили хитан апел Влади Србије (ВИДЕО)

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ: Крај епидемије у мају или јуну, у Грчкој вирус ГОТОВ још раније! Ево због чега

ДОКТОР НЕСТОРОВИЋ: Крај епидемије у мају или јуну, у Грчкој вирус ГОТОВ још раније! Ево због чега

БЕОГРАД

Како све функционише од самог почетка, објаснили су из волонтерског центра општине Вождовац. Они су од протекле суботе па све до данас примили 382 позива и извршили око 60 испорука.

Penzioneri
Пензионери / Извор: Профимедиа/илустрација

- Имамо четири дежурне екипе које врше доставу старијима од 65 година. Они су заштићени, носе маске, рукавице, као и средства за дезинфекцију, а достава се врши по унапред испланираном распореду - кажу из овог волонтерског центра.

Грађани се јављају, остављају личне податке, а затим се прави распоред и акција може да почне.

- Када се направи списак грађана, возачима се дају адресе како би се направио редослед ко ће кога да посети. Обилазимо људе који су нас звали. Волонтери покуцају на врата, узму списак потребних намирница и новац предвиђен за куповину - објашњава један од запослених у општини Вождовац који је такође део ове организације.

Када предате списак и новац, волонтери одлазе до најближе продавнице и купују оно што вам је потребно. Са намирницама и кусуром се враћају до стана и испоручују вам све што би купили и сами. Ако вам треба лек, са рецептом или без, нема проблема, они ће и то обавити за вас.

- Већи део позива је и даље је само информативног типа. Људи се распитују како све функционише и какву врсту помоћи можемо да им пружимо. Неки имају проблем око одласка у Дом здравља, некима треба терапија, распитују се још увек доста о свему - додају из овог центра за помоћ пензионерима.

На територији општине Вождовац је тренутно 15 волонтера који су на терену сваког дана од осам до 16 сати, а распоред за даљу помоћ је већ испланиран и за наредне дане.

- Доста се људи јавило који желе да волонтирају, за сад нема потребе да се ангажује већи број волонтера, али ако буде требало можемо да рачунамо и на њих. Такође, уколико буде било потребно увешћемо и додатне телефонске линије - истичу из овог општинског центра.

СУБОТИЦА

Позивни центар у Суботици са бројем 024/636-136 доступан је од првог дана ванредног стања, од осам до 20 часова. Број је намењен за позив Суботичана старијих од 65 година којима је потребна помоћ волонтера у снабдевању намирницама, лековима и другим стварима.

Рад у центру је организован тако да оператери сваки позив бележе, уз податке о адреси и потребама. Подаци се прослеђују Црвеном крсту Суботица.

- Према подацима из Градске управе поново се позива суграђанка или суграђанин и утврђује се потреба и адреса. Волонтери одлазе до те особе на адресу, узимају новац, јер немамо буџет којим бисмо могли унапред да обавимо куповину. Искључиво се купује у продавницама и на местима где се издаје фискални рачун. Због тога не можемо куповину обавити на пијаци - каже Миодраг Варо, стручни сарадник Црвеног крста и координатор програма Народне кухиње у Суботици.

Да би куповина била брзо и успешно завршена са продавницама "Тргопремета" је договорено да када волонтер који помаже старима стигне у продавницу одмах има на располагању слободну касу.

- Јављају се људи, бележимо око 60 позива и терена, али јављају се и суграђани који желе да волонтирају. После куповине на кућну адресу се односе намрнице, рачун и кусур. Дешава се да имају мање новца од потребе, али ту смо да помогнемо, увек када можемо ускочимо - каже Миодраг Варо.

Осим телефоном, грађани се за помоћ могу обратити и мејлом.

НИШ

Више од 400 позива Нишлије су упутили за четири дана контакт центру ГО Медијана, од чега је око 280 грађана добило потребне намирнице и лекове.

pomoć starima
помоћ старима / Извор: Профимедиа/илустрација

Само 18. и 19. марта овом контакт центру, по броју становника највеће нишке општине, обратило се 280 грађана, посећено је више од 200 домаћинстава и пружене су им тражене услуге. Због изузетно великог броја позива контакт центар највеће нишке општине ће од данас радити од 8.00 уместо од 9.00, па све до 14 часова, а отворено је још неколико линија за позиве.

Лица старија од 60 година, као и она која имају здравствене проблеме (кардиоваскуларни болесници, дијабетес, са малигним болестима, асматичари) могу да се обрате општини за пружање неопходне помоћи у виду достављања најпотребнијих животних намирница, медикамената и добијања лекарских савета. Доставу намирница и медикамената радити искључиво волонтери ГО Медијана са легитимацијама ове општине.

- Довољно је да грађани позову број контакт центра и кажу шта им треба: храна, лекови или нешто треће... Онда се врши разврставање и тимови волонтера крећу у акцију. Старијим суграђанима који не смеју да излазе највише требају намирнице и лекови. Направили смо обрасце у којима се убисује име презиме, адреса, колико је новца грађанин дао, а колико је добио кусур. Када се испоруче тражене ствари по списку, грађани добију рачун и кусур и потпишу образац на коме стоји колико су новца дали, а колико су кусура добили. Услуга је бесплатна и не наплаћује се - објашњава Душанка Китановић, координатор Кризног штаба у ГО Медијана.

На терену су данас биле 22 екипе са преко 100 волонтера који су по утврђеним рејонима услуживали грађане а од сутра број волонтера ће бити повећан на 150.

- Од 8 до 14 часова успемо да опслужимо чак 80 одсто позива који стигну у истом дану, остатак, обично оних који стигну у задњем сату, остане за наредни дан. Сви волонтери имају маске и рукавице које општина обезбеђује - додаје Китановићева.

Овом центру јављали су се и грађани који су у кућној изолацији због сумње да су оболели, а који немају никог ко би могао да им достави потрепштине.

- Имали смо неколико позива људи који су у изолацији. У консултацији са градским Кризним штабом и координатором проф. др Жарком Ранковићем и њима смо однели потребне ствари, али тај посао ради посебно опремљена лекарска екипа са заштитним оделима. Човек који је звао није имао кеш већ је платио картицом, која је потом дезинфикована, као и возило којим се иде на терен - додаје Душанка Китановић.

НОВИ САД

Волонтери Црвеног крста Новога Сада старије суграђане снабдевају са основним животним намирницама, хигијенским средствима и лековима и то све оне који су се јавили кол центру на број телефона 021-4871700. У Новом Саду живи више од 50.000 људи старијих од 65 година, од којих су неки тешко покретни, болесни и усамљени.

Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, каже да волонтери не улазе у стамбене јединице, већ од суграђана старијих од 65 година узимају наруџбине, затим одлазе и купују оно што им је наручено.

Након повратка фотографишу фискални рачун који шаљу у централу Црвеног крста путем vibera, како каже Лазић, “"да би сачували кредибилитет који су годинама стицали".

Општински штаб за ванредне ситуације у Сремским Карловцима донео је одлуку о успостављању волонтерског кол-центра за старије Карловчане којима је неопходна помоћ у достави основних намирница и лекова.

Како је објашњено, позивом на бројеве телефона 021- 685-3087 и 021- 685-3055 старији суграђани могу да се пријаве од 8 до 19 сати сваког радног дана за доставу лекова и намирница, која ће бити организована сутрадан од 9 до 13 часова. На исте бројеве телефона могу се пријавити и они који желе да волонтирају.

ВАЉЕВО

Ваљевски Црвени крст организовао је групу од 32 волонтера за доставу хране и осталих потрепштина Ваљевцима којима је због проглашења ванредног стања забрањен излазак из домова, а "појачање" Граду и Штабу за ванредне ситуације стиже и од ученика средње Медицинске школе.

Penzioneri
Пензионери / Извор: Профимедиа/илустрација

- На нашој интернет страници и путем мејла, али и једне viber групе покренули смо волонтирање и изузетно смо задовољни како су Ваљевци одговорили. За сада имамо 32 волонтера која су спремна да у сваком тренутку буду укључени и да помогну у обезбеђивању оног што је најпротребније нашим старијим суграђанима. Захтев је од јутрос био за девет достава, тако да имамо волонтера више него довољно - каже секретар Црвеног крста у Ваљеву Мирослав Ђукић.

Они који се пријаве за волонтере пролазе проверу, попуњавају упитник и тек након тога могу бити укључени. Међу онима који су се пријавили су и донатори крви.

- Они имају посебне прслуке и обележја, заштитне маске и рукавице, и што је јако битно немају контакт директно са лицем којем достављају намирнице, јер се мере морају поштовати и кад је дистанца у питању. Повратна информација је више него добра, све што смо до сада урадили је урађено без замерке и само уз похвале - наводи Ђукић, додајући да за све додатне информације везане за волонтирање и друге облике хуманитарног рада, заинтересовани могу позвати број Црвеног крста у Ваљеву 014/3535-111.

Међу регистрованим волонтерима Црвеног крста налази се неколико ученика Медицинске школе, а на позив школе да се укључе у ову акцију одазвало се доста садашњих, али и бивших ученика школе.

- Стиже доста захтева, пописујемо волонтере и све ћемо их ставити на располагање Граду. Ако буде више заинтересованих, а нема потребе да их толико буде на терену, предложићемо да у школи формимо кол-центар за услугу грађанима, јер претпостављамо да су линије, које су дате грађанима за информисање, усијане и да је немогуће одговорити на све позиве. Медицинска школа је сама по себи специфична, а ово је заиста врхунски испит за све наше ученике, испит зрелости, хуманости, степена социјалне интелигенције и одговорности - каже директор Медицинске школе Александар Маравић.

УЖИЦЕ

Од увођења ванредног стања и забране кретања старијима од 65 година, преко 50 волонтера Црвеног крста Ужице свакодневно је, што на терену, што у кол-центру, ангажовано на пружању помоћи суграђанима. Свима којима затреба нека услуга могу се свакодневно обратити на бројеве телефона 513-561 и 523-226 у периоду од 8.00 до 20 сати.

Свим особама који не могу да излазе из својих домова волонтери доносе храну, лекове и све остало што им је потребно. Најпре Ужичани позову кол-центар и кажу шта им је тај дан неопходно. Потом Црвени крст контактира један продајни објекат у граду у коме спреме пакет потрепштина за наручиоца. Онда једна од три екипе волонтера преузима пакет и превози га до особе којој је намењен, од ње преузимају новац који ће касније однети у маркет.

Осим ове услуге ужички Црвени крст превози храну на 28 адреса. У питању су корисници социјалне кухиње старији од 65 година који не могу да дођу по оброк. Такође, волонтери старије суграђане, под прописаним мерама заштите, превозе до банкомата а потом их одмах враћају кући. Четврта услуга је прихо – социјална помоћ лицима који су уплашена због новонастале ситуације.

У просеку 90 Ужичана свакодневно затражи од Црвеног крста неку врсту помоћи.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Српски лекар тврди: Откривен лек за корону, у комбинацији са антибиотиком лечи у 100 одсто случајева

Српски лекар тврди: Откривен лек за корону, у комбинацији са антибиотиком лечи у 100 одсто случајева

Питали смо за вас И ЕВО ШТА СУ НАМ РЕКЛИ: Ово ћете чути као одговор ако зовете и кажете да имате температуру

Питали смо за вас И ЕВО ШТА СУ НАМ РЕКЛИ: Ово ћете чути као одговор ако зовете и кажете да имате температуру

Стефановић: "Останите у својим домовима, чувајте своје, али и здравље свих у вашој земљи" (ФОТО)

Стефановић: "Останите у својим домовима, чувајте своје, али и здравље свих у вашој земљи" (ФОТО)

СРБИЈА ОПЕТ АПЛАУДИРАЛА: Данас тапшемо и за лекаре, и за медицинаре, и за војску, полицију, продавце, поштаре! АПЛАУЗ ЗА СВЕ ЊИХ (ВИДЕО)

СРБИЈА ОПЕТ АПЛАУДИРАЛА: Данас тапшемо и за лекаре, и за медицинаре, и за војску, полицију, продавце, поштаре! АПЛАУЗ ЗА СВЕ ЊИХ (ВИДЕО)

Најлепши аплауз у целој Србији: Беба Сташа на необичан начин тапшала за НАЈХРАБРИЈЕ МЕЂУ НАМА (ВИДЕО)

Најлепши аплауз у целој Србији: Беба Сташа на необичан начин тапшала за НАЈХРАБРИЈЕ МЕЂУ НАМА (ВИДЕО)