Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РОДИТЕЉИ ДАЈУ ОГРОМАН НОВАЦ: Ево колико коштају ПРИВАТНИ ЧАСОВИ за припрему мале матуре

18.02.2024. 10:40
Пише:
Танјуг
mala matura
мала матура / Извор: Профимедиа

Бесплатна вежбаоница на сајту Министарства

Родитељи све чешће одлучују да узимају приватне часове деци за припрему мале матуре и за то издвајају велике суме новца. Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић каже да је то постао тренд и да припрема за сва три предмета може да кошта и више од 100.000 динара.  

ДА ЛИ ЗИМА ВРЕБА ИЗА УГЛА?! Шок прогноза метеоролога - Србија у вртлогу ЕКСТРЕМНИХ временских прилика, ОПАСАН тренд се настаљваVremenska prognoza

ДА ЛИ ЗИМА ВРЕБА ИЗА УГЛА?! Шок прогноза метеоролога - Србија у вртлогу ЕКСТРЕМНИХ временских прилика, ОПАСАН тренд се настаљва

УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА СРБИЈУ! Ова земља је отворила своја "врата" за наше туристе PasoÅ¡

УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА СРБИЈУ! Ова земља је отворила своја "врата" за наше туристе

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ АГАТИЈУ: Страдала је због својих уверења, а сматра се заштитницом женаFoto: Youtube/Printscreen/ПРАВОСЛАВЉЕ

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ МУЧЕНИЦУ АГАТИЈУ: Страдала је због својих уверења, а сматра се заштитницом жена

- Што се тиче плаћања приватних часова у Београду за то се највише одлучују родитељи у општинама Савски Венац, Врачар и Стари Град. Мало мање, рецимо, ван Београда, али се ипак узимају. Приватни часови су, нажалост, поскупели са растом цена. У просеку се цена креће негде од 1.500 динара за један школски час или 2.500, рецимо за два школска часа. То је цена које наплаћују квалитетни наставници - рекао је Антић.  

Међутим, како објашњава Антић, оно што није добро је што родитељи плаћају наставнике сличних струка, на пример за математику програмере, ИТ стручњаке или машинце.  

Приватни часови потреба или тренд?

- Они сигурно знају математику, али педагошки приступ је сасвим другачији. Од увода до разраде, до закључка, то је сасвим другачији план од оних наставника који раде у основној школи и који припремају ђаке -  рекао је он и додао да и школе врше припреме, чак и општине рецимо или разна удружења и то бесплатно.  

Како објашњава, и у школама треба да се припремна настава организује у мањим групама, а не у групи од 30 ученика, јер су мање групе ефикасније.

- За савладавање градива је јако битно да ви имате повратну информацију и да можда комуницирате један на један - нагласио је он.  

Зато, како објашњава Антић, родитељи се одлучују да плате приватне часове, али истиче да то не значи да ће дете да боље положи малу матуру, јер ако није учило на време кроз четири године тешко ће сво градиво савладати за 40 часова.  

Антић је нагласио да резултати мале матуре чак некада буду и испод просека.  

- Разлози су сигурно превелики број чињеница које они уче, литература која је на неки начин застарела, кабинетска настава које скоро нема и лабораторије које су слабо опремљен - рекао је Антић.   

Učenici pišu
Ученици пишу / Извор: Профимедиа

Медицина и информатика најпопуларније

Додаје да треба више да се улаже у опремање и да теоријска настава буде што више практично применљива. Антић је рекао и да се сваке године све више осмака из већих градских средина, попут Београда, Новог Сада и Ниша се опредељује за медицинске школе, за информатичке смерове и гимназије.  

- Што се тиче мањих средина, тамо је доминантна медицинска струка, на другом месту су информационе технологије или електротехника. На трећем месту долази угоститељство и туризам, гимназије су тамо полупразне. Ретко ко упише гимназије у мањим местима, као што су Књажевац или Бор, па чак и Крагујевцу, има две гимназије, једна се попуни супер, друга већ у другом року има потребе да упише - објашњава Антић и додаје да је је дуално образовање све популарније.  

Родитељи додају да у школама има припремне наставе и да се углавном по предмету организује по 15 часова, који су распоређени од фебруара до јуна. 

Цене приватних часова

За један предмет, то јест за двочас, у појединим приватним школама потребно је издвојити од 1.250 динара, за два предмета је цена по двочасу 1.125. док је за три предмета цена двочаса 1.025 динара. Фонд часова за сваки предмет појединачно је 40, а уколико се дете припрема само из једног предмета цене су од 20.000 динара, за два 45.000, док је за три предмета од 60.000 динара, док у појединим школама припрема кошта и више од 100.000 динара.  

Приватне школе организују наставу у мањим групама, од два до три полазника, ако се час организује један на један, онда су цене више.  

Приватне школе дају могућност и плаћања на рате, а када се плати целокупан износ родитељи могу добити и попуст, који је од 10 до 20 одсто, док поједине школе у цену пакета урачунају и збирке за припремну наставу.  

Поред приватних школа, којих у Србији има готово у сваком граду, осмаци и преко огласа могу да дођу до наставника за припремну наставу, а цене часова, то јест једног часа од 45 минута су од 1.200 динара па навише.  

Đaci
Ђаци / Извор: Србија Данас

Вежбаоница на сајту Министарства

На сајту Министарства просвете постоји Е- вежбаоница на којој има 4.200 задатака који могу да помогну ученицима да се припреме за полагање мале матуре.  

Задаци обухватају седам предмета - српски језик или матерњи језик, математика, физика, хемија, биологија, географија и историја, а распоређени су према тежини на три нивоа - основни, средњи и напредни.

Ако ученик похађа наставу на неком од осам језика националних мањина - албанском, босанском, бугарском, мађарском, румунском, русинском, словачком или хрватском може да задатке нађе на том језику. Када је реч о бодовању, ученици на малој матури могу да освоје највише 40 бодова- 14 из српског језика, 14 из математике и 12 из изборног предмета (биологија, географија, историја, физика и хемија).  

Танјуг