Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО НА КОЈИХ ПЕТ МЕСТА СЕКСУАЛНИ ПРЕДАТОРИ ТРАЖЕ ЖРТВЕ! Будите опрезни, њихове мете су деца и жене које се баве ОВИМ ПОСЛОМ

23.12.2021. 12:31
Пише:
Србија Данас/Курир
silovanje
силовање / Извор: Профимедиа

Врбовање се на друштвеним мрежама најчешће одвија преко конкурса за посао, бесплатних услуга које се нуде, као и помоћу лажних профила

Локације на интернету погодан су простор за предаторе, а процењује се да их на интернету у сваком тренутку има 750.000

ОВУ СТАКЛЕНУ ВАЗУ КАО ДА НИКО НЕ МОЖЕ ДА РАЗБИЈЕ: Стара је 18 векова, а налази се у музеју у једном граду у Србији (ФОТО)

ОВУ СТАКЛЕНУ ВАЗУ КАО ДА НИКО НЕ МОЖЕ ДА РАЗБИЈЕ: Стара је 18 векова, а налази се у музеју у једном граду у Србији (ФОТО)

СРБИЈА СЕ ЗАЛЕДИЛА! Ево у ком месту је измерен НАЈВЕЋИ МИНУС, чак 20 степени испод нуле! У наредним данима биће "ФЕНСКОГ" ефекта

СРБИЈА СЕ ЗАЛЕДИЛА! Ево у ком месту је измерен НАЈВЕЋИ МИНУС, чак 20 степени испод нуле! У наредним данима биће "ФЕНСКОГ" ефекта

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Огласио се идејни творац НЕОБИЧНЕ скулптуре, настала је сасвим СЛУЧАЈНО а ево коме је намењена! (ФОТО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Огласио се идејни творац НЕОБИЧНЕ скулптуре, настала је сасвим СЛУЧАЈНО а ево коме је намењена! (ФОТО)

Облик тешког и организованог криминала, трговина људи дешава се у свим земљама света, па и у Србији, а трговци људима своје жртве све чесшће траже на интернету!

Познато је на којим они сајтовима траже своје мете, као и ко су њихове најчешће жртве. Истраживања су показала да су служавке најчешће биле мета ових предатора, а откривени су и шаблони њиховог функционисања.

Наиме, према подацима америчке Националне телефонске линије за трговину људима, између 2015. и 2018. скоро 1.000 потенцијалних жртава сексуалне трговине је регрутовано коришћењем онлајн сервиса као што су Facebook, Инстаграм, Snapchat, Цраигслист, као и сајтова за упознавање. С обзиром на анонимну природу и све већи број корисника, овај простор је погодан за предаторе, а процењује се да их на интернету у сваком тренутку има 750.000. Будући да не постоји регулатива у овој области, неопходна је свест о опасностима у дигиталном свету, па Фондација УНИТАС, која се годинама бори против трговине људима у Србији, реализује обуке о безбедности деце и младих на интернету, али и њихових родитеља, наставника и педагошких радника.

Пракса је показала да предатори проналазе своје жртве на друштвеним мрежама, у виртуелним chat собама, сајтовима за упознавање, па чак и online игрицама и форумима. Фондација УНИТАС упозорава на ових пет онлајн сервиса, и саветује како да их безбедно користите.

1. Друштвене мреже – мамац за жртве

Врбовање се на друштвеним мрежама најчешће одвија преко конкурса за посао, бесплатних услуга које се нуде, као и помоћу лажних профила. Током 2019. године откривена је транснационална мрежа трговине људима која је користила Facebook да би намамила најмање 20 потенцијалних жртава. Трговци људима из ове мреже имали су више од 100 лажних налога на Фејсбуку и Инстаграму и регрутовали жене из разних земаља. Исте године на Инстаграму су откривени и случајеви трговине женама као служавкама, због чега је уклоњен хаштаг маидс фор трансфер, као и 703 налога који су садржали фотографије, цену и категоризацију према раси, висини, тежини и личним особинама.

Иако Facebook и Инстаграм улажу напоре да блокирају лажне налоге и склоне проблематичан садржај и говор мржње, ипак коришћење друштвених мрежа захтева и наш сопствени опрез. Неке од превентивних мера која се саветују деци и младима током УНИТАС обука о безбедности на интернету је да не одају своје личне податке на друштвеним мрежама, не ступају у комуникацију са непознатима, и да никако не откривају своју тренутну локацију.

2. Тиндер – помама за упознавањем која не познаје границе

Истраживање које су спровели ПроПублица, Цолумбиа Јоурналисм и Buzzfeed открило је да неке од најпопуларнијих апликација за састанке, а међу њима и Тиндер, скривају сексуалне предаторе. Током конференције у Тексасу, која је била посвећена борби против трафикинга пре две године представљени су и први случајеви када су жртве постале део ланца трговине људима, након састанка са особом коју су упознале на Тиндеру. Из тог разлога позване су компаније које стоје иза ових апликација да проверавају да ли има сексуланих преступника међу њиховим корисницима, што је могуће у земљама које имају овај регистар, док код нас он још увек не постоји. Тиндер је, међутим, убрзо након тога добио нове безбедносне функције - повезивање корисника са хитним службама када се осећају несигурно и безбедносне информације које стижу као упозорење свима који користе овај сајт. Тиндер је такође најавио да ће апликација укључити и вештачку интелигенцију (АИ) за валидацију фотографија профила. Без обзира на ова унапређења, препорука је да млади људи са великом опрезношћу користе овај сајт. Пре свега веома је битно да не деле своје фотографије и видео снимке, као ни личне податке и адресу становања.

3. Омегле и собе за четовање – лак приступ сексуалном садржају

Глобалне организације за заштиту деце последњих година све су више забринуте због предатора који користе страницу Омегле за прикупљање материјала са сексуалним садржајима. Омегле је сајт настао 2008. који пружа прилику да ступимо у контакт са особама из целог света, упознајемо се и ћаскамо. Не поседује адекватну старосну верификацију, већ само изјаву за одрицање од одговорности, која садржи напомену да корисници треба да имају више од 18 година. То значи без логовања и провере, само један клик и дете је у соби за ћаскање. У Србији је познат случај када се цело одељење једне основне школе у Војводини фотографисало обнажено да би поделили слике на сајту Омегле због учешћа у наградном конкурсу. Осим опасности по децу, жене су такође често изложене манипулацији оних који врбују у овом chat роом-у. Стручњаци који прате Омегле упозорили су на типичан образац трговине људима – а то је да се предатори претарају да су пријатељи, како би придобили поверење и увукли особу у ланац трговине људима.

4. Форуми

Форуми за дискусију на разне теме такође могу да скривају манипулаторе који ће искористити слаткоречивост, информисаност о некој теми да би потенцијалну жртву позвали на необавезно ћаскање уживо. Користећи тактике као што су превара и манипулација, трговци људима виде овај виртуелни простор као место да се приближе потенцијалним жртвама и стекну њихово поверење. Интеракције на форумима стварају лажну интимност, комуникација се одвија често, па потенцијална жртва брзо стиче утисак да познаје добро особу с којом комуницира.

5. Online игрице

Предатори на интернету све више користе платформе за игрице да би остварили контакт са децом и младима. Док прикази сексуалне трговине на филму често укључују децу која су киднапована са улице и физички лишена слободе, у стварности трговци људима више користе напредне технике манипулације како би намамили жртве. Један од простора на интернету су online игрице током којих трговци људима могу да остварују пријатељство и позивају децу да се заједно такмиче играјући у реалном простору.

Имајући у виду да иза профила у било ком кутку виртуелног простора може да се крије предатор, УНИТАС даје препоруке деци и родитељима о безбедном коришћењу интернета. Родитељима се саветује да проверавају сваку апликацију, сајт и online игрицу коју деца користе, посебно оне које имају функције четовања, да блокирају приступ у случају сумњивих апликација и одреде временска ограничења за децу. Нарочито је битно да уче децу да непознате особе не прихватају као пријатеље на друштвеним мрежама и не ступају с њима у контакт.