Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОШЛА СУ 24 САТА ОТКАКО ЈЕ МАЛА ДАНКА НЕСТАЛА: Ево шта све знамо о нестанку девојчице

27.03.2024. 14:23
Пише:
Србија Данас
Danka Ilić i njena majka
Данка Илић и њена мајка / Извор: Србија Данас/Фацебоок Printscreen/Ivana Илић

Прошла су 24 часа откако је мала Данка Илић (2) нестала у околини Бора на истоку Србије. Велики број припадника полиције, служби спасавања и волонтера је на терену у потрази за девојчицом, али до сад од ње нема ни трага ни гласа.

Потрага за малом Данком почела је још јуче у 15 часова, када је мајка пријавила полицији нестанак девојчице. У вечерњим сатима је активиран систем „Пронађи ме“, те је на телевизијама био прекинут програм како би се саопштиле информације о несталој Данки, а грађанима су стигле и СМС поруке са описом девојчице. То је први пут да је тај систем покренут након његовог увођења у Србији. 
Претходно су родитељи мале Данке објавили њену на слику на Фејсбуку уз апел да се на број 065/281-604-1 јави свако ко има било какве информација о нестанку девојчице.

- Дете је на себи имало љубичасте панталоне и маслинасто зелену јакну, везану косу. Одазива се на име, али она је још мала и не прича. Јавили су се људи да је виђена код неке зграде, али није ту - рекла је раније мајка девојчице.

Касније је један мештанин изнео информацију да је малу Данку видео како се запутила према шуми, али то до сада није потврђено. 

У каснијим вечерњим часовима у Бор је дошао министар унутрашњих послова Братислав Гашић. Осим њега бројни припадници жандармерије из нишке посаде приступили су претраживању терена у циљу налажења мале Данке. 

У међувремену се организовао и велики број волонтера који су окупљени у мање групе заједно са надлежним органима и службама претраживали околне шуме и долину Брестовачке реке. Нажалост нису имали никаквог резултата. 

Potraga za nestalom Dankom Ilić
Потрага за несталом Данком Илић / Извор: Србија Данас

Претрага терена настављена је и данас, а полиција је проширила подручје које ће бити истражено. Подигнути су и хеликоптери и дронови у поседу МУП-а у трагању за било каквим наговештајем где би Данка могла да буде. 

Међутим, поприлично је нејасно како је тако мала девојчица од само две године могла да се креће по прилично незгодном терену. 

О колико се непроходном подручју ради најбоље говори изјава вође волонтерске групе трагача који је навео: 

-Синоћ смо само дошли да помогнемо и вратили се јер је на терену била Жандармерија. Јутрос смо организовани као Чета за спасавање Рудника из Бора. Претражили смо јутрос, у договру са командиром, Брестовачку реку изнад бање Брестоваче до скретања за бању на мосту код Брестице. Терен је јако неприступачан, ми смо јако тешко прелазили терен и могу да кажем да је немогуће да дете од две године туда пролази.

Слике и снимци са терена заиста показују да је терен крајње тежак. То подгрејава сумњу да се заправо ради о отмици, о чему спекулишу и мештани села у коме се несрећа догодила. Полиција је такође у почетном периоду сумњала на отмицу, али се није званично оглашавала о томе. 

Шта знамо о оцу и мајци

Мајка нестале девојчице прво је дала медијима изјаву у којој се наводи: 

- Живимо у Бору. Довела сам их да се мало истрче и прошетају. Моји су пореклом одавде и као дете сам ту често боравила. Док сам се окренула, није је било. Она још нема две године, у мају ће их напунити. Не говори још. Звала сам је, дозивала, није ми се одазвала. Ту у близини има једна шумица. Молим Бога да је што пре нађемо.

Касније су се појавиле информације да је она у другом стању и да због тога није била подвргнута полиграфском испитивању. 

За разлику од ње Данкин отац је испитан на полиграфу, а резултати још нису познати јавности.

Он је у току дана објавио потресну објаву на Фејсбуку у којој каже: 

-Злато татино, наћи ће те тата.

Треба рећи да је по сазнањима портала Србија Данас хитна помоћ долазила два у породицу Илић и да је указивана помоћ и оцу и мајки. 

Полиција прегледала снимак

Једна о најновијих информација о нестанку мале Данке је то да је полиција прегледала снимке са једне куће у близини који би могли показати кретање девојчице. 

Међутим, Новости су касније јавиле да је снимак прегледан, али да Данке на њему нема. 

Криминолози указују на различите сценарије

У јавности се у протеклим сатима појавило много информација о томе шта је могло бити са малом Данком. Неки криминолози су дали своје мишљење да је у питању отмица или пак неки облик трговине људима уз све веће сумње да је девојчица могла да залута. 

Међутим, спасилац Душан Мишић је изјавио да дете у тим годинама ипак може прећи велике раздаљине, по његовим наводима чак 10 километара, што указује да сценарио у коме је мала Данка залутала и даље остаје итекако реалан. 

Треба рећи и да се МУП још није званично огласио о овом случају.