Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ШТА ЈЕ СВЕ ДО САДА УТВРЂЕНО! На ових ДЕВЕТ питања и даље чекамо одговоре - мистерија нестанка Матеја Периша траје већ 21 дан

20.01.2022. 08:30
Пише:
Србија Danas/Pink.rs
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен/Инстаграм/Матеј Периш

21 дан потраге за несталим Сплићанином, ево шта до сада знамо, а на која питања и даље чекамо одговоре

Двадесетседмогодишњи Сплићанин Матеј Периш нестао је пре тачно 20 дана у Београду, а случај његовог нестанка сваког дана постаје све замршенији јер су бројна питања још без одговора.

 

 

 

Зашто је Матеј у 1.40 након поноћи истрчао у мајици кратких рукава на улицу, где је кренуо, да ли је ишао да се с неким нађе, да ли је био пијан или под утицајем наркотика, да ли је сам ушао у воду или се нешто друго догодило, шта су тачно полицији испричали његови пријатељи о критичној ноћи и шта је тачно Матеј комуницирао са Сплићанком Мајом коју је последњу звао? На ова питања већ 20 дана нема одговора.

У међувремену, хрватска полиција дошла је у посед преписке пријатеља несталог Сплићанина Матеја Периша у којој се са својом девојком дописује о нестанку друга, али и ономе шта се догађало кобне ноћи. Како се може закључити по преписци Матејевих другова, критичне ноћи у "Готику" конзумирали су наркотике.

Потрага за Матејом Перишем настављена је истим интензитетом. Речна полиција претражује Саву и Дунав, полиција приобаље обе реке, хрватска полиција испитује све Матејеве пријатеље по неколико пута. Потрага је проширена и на градове кроз које протиче Дунав за случај да је река тело несталог Сплићанина однела даље... Температуре су ниске, вода је брза. Иако све указује на то да се Матеј кобне ноћи утопио, његова породица не губи наду да је и даље жив.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према информацијама које поседујемо, хрватска полиција је испитала све Матејеве пријатеље који су у ноћи његовог нестанка 30. на 31. децембар били са њим у изласку у клубу “Готик” у Београду. Поред тога, полиција је дошла и до свих порука које су ови младићи који су били са њим размењивали од 30. децембра до данас, а које сада анализирају како би утврдили шта се кобне ноћи догодило. Међу њима налазе се и поруке које је пријатељ несталог Сплићанина Божо, размењивао са својом девојком Сањом, дан након Матејевог нестанка и неколико дана након тога.

У порукама дан након нестанка Божо је констатовао да не зна шта је било Матеју, те се запитао да су у питању "халуциногене дроге или нешто друго слично". У првом тренутку девојци је рекао да они наркотике нису узимали и да не зна шта се Матеју догодило, док је у преписци пар дана касније рекао да су дрогу узели након што је Периш отишао из клуба.

- Њему је Сања потом одговорила да не верује да је Матеј узео нешто сам, “осим ако му неко у том ђиру по клубу није понудио”. Рекла је и да Матеј није женско да му неко дрогу стави у пиће - каже извор "Блица" и додаје да је Божо након тога само рекао: “Стварно не разумем”.

Неколико дана након ових порука Божо се са својом девојком дописивао о неким другим темама, а пет, шест дана од Матејевог нестанка, како додаје наш саговорник, они поново покрећу тему Матеја.

- Може бити и то шта ти говориш. Али опет дошао би до Мира, рекао идем решити, не би му рекао идем направити круг по клубу. Не знам стварно шта рећи - гласи порука Божа коју је послао својој девојци.

Сплићанка Маја у сузама о Матеју Перишу

Тада је његова девојка поменула Мају С. коју је Матеј последњу звао непосредно пред нестанак. Како је Сања написала свом момку: "можда је Матеј успут упао у причу у том ђиру са човеком. Можда није планирао то. Или та Маја користи и та чуда, да му је она неког решила".

- Божо јој је на то одговорио да може бити тако, али и да колико зна "Маја не користи". Њега је Сања потом питала да ли је Матеју било криво "што сте ви са Задранима узели, а он није", на шта јој је младић рекао да Матеј то ни не зна, те и да су “узели” након што је њихов пријатељ нестао - објашњава извор упућен у случај.

Ненад Периш: Не губим наду да је жив

Ненад Периш, отац младића Матеја који је између 30. и 31. децембра нестао у Београду, после још једног састанка са представницима београдске и хрватске полиције, изјавио је да се потрага за његовим сином наставља највишим интензитетом.

- Био сам у контакту с истражитељима у МУП-у Србије и МУП-у Хрватске. Речено ми је да се све активности и даље проводе највишим интензитетом, како у претраживању терена на води и копну тако и у другим потребним истражним радњама за расветљавање целог случаја - рекао је Периш.

Nenad Periš
Ненад Периш / Извор: АТА images

Он, како каже, до даљњег остаје у Београду.

- Ту сам у Београду колико год да сам потребан. Помажем истражитељима и чекам - каже он.

Иако је, каже, прошло много дана буди се и одлази на спавање с надом да ће пронаћи сина живог, коико год та нада била мала.

- Будим се и одлазим на спавање с надом. Свестан сам времена које пролази, али наду не губим. Нити смем, нити желим, због свога Матеја. Хвала свима који раде на овом случају и дубоко захваљујем свима који саосећају и моле - рекао је Матејев отац.

Информација за информацијом

На основу снимака са сигурносних камера у околини Бетон Хале, али и ширег подручја овог дела града, полиција је реконструисала кретање Матеја Периша критичне ноћи, а оно се поклапа и са последњим сигналима са његовог мобилног телефона, све указује да је у првим сатима 31. децембра Матеј сишао низ степенице код ресторана "Саванова" и ушао у реку. Ту се највероватније и утопио. Међутим, нагађања о томе шта се све могло догодити те ноћи се не смирују. У медијима су се појавиле информације и да је Матеј можда ушао у сукоб са навијачима Партизана који обезбеђују већи број локала у Бетон Хали, а онда и да је неко глисером дошао по њега и да је зато и сишао до реке код "Саванове". Вео сумње пао је на изјаве Сплићанке Маје С. за коју је јавност тек пре неколико дана сазнала да је управо у ноћи 30. децембра Матеј њој слао поруке и звао је. Сплићанка је, након што је то откривено, обрисала своје профиле са друштвених мрежа и то је покренуло лавину коментара и сумњу да она нешто крије. На крају су се огласили и њени родитељи који су рекли да се кобне вечери само преко порука чула с Матејем и да ништа конкретно о њему не зна осим што је предложио да се њено и његово друштво касније те ноћи нађу и заједно наставе провод у Београду.

Сумња се и да Матејевић шест пријатеља, са којима је у децембру допутовао у Београд и са којима је те ноћи био у клубу "Готик" у Бетон Хали, нешто крију, јер већ пуних 20 дана за медије не желе да кажу ни реч. Више пута их је саслушавала и српска и хрватска полиција и остала је дилема шта су тачно испричали шта се те ноћи догађало и због чега је Матеј истрчао из клуба, јер су они, који су били с њим, то морали знати. С друге стране ако нису знали где је Матеј отишао, како је могуће да већ после 10 минута нису кренули да га траже? На ова питања још конкретних одговора нема. Један од Матејевих пријатељакроз кратку комуникацију с редакцијом "Блица" рекао је само да су "полицији испричали све што су имали", као и да желе да буду подршка и "полицији и његовој породици" у потрази и да им је јако тешко због свега што се дешава. Ненад Периш, Матејев отац, такође је рекао да је с његовим пријатељима на вези.

Међутим сумња да ли су кобне ноћи конзумирали наркотике је у јавности остала, јер полиција ни у једном тренутку на ово питање није желела да да одговор.

Нови снимак и мушки глас

Буру на друштвеним мрежама у једном тренутку покренуо је снимак на ком се види како младић, за ког се сумња да је Матеј, силази до реке код ресторана "Саванова" и у 9 секунди снимка чује се мушки глас како каже: "Сад устани". Врло брзо је утврђено да се ради о преснимљеном снимку јер оригниални нема звук.

Наиме, менаџер ресторана "Саванова" Љубомир Илић потврдио је да надзорна камера са овог ресторана, која је и ухватила тај моменат, уопште не снима звук.

Дакле, звучни запис који се чује није део оригналног видео снимка. На самом видео снимку, може се видети одраз, одраз који настаје када се мобилним телефоном снима монитор.

Шта се до сада сигнурно зна?

- Јасно се види да Матеј у 01.43 сата креће из Бетон хале и све сем овога је спекулација. Установили смо да пре њега и после њега нема никога ко би га јурио! Нема интеракцију са другим лицима, осим са таксистом у чији такси је покушавао да уђе. И то је једина интеракција с неким на његовој траси кретања - објаснио је пре неколико дана инспектор МУП Србије, који је презентовао реконструкцију младићевог кретања непосредно пре нестанка.

Инспектор је објаснио због чега таксиста ког је Периш зауставио није могао да га повезе.

- Таксиста је имао заказану вожњу и због тога није примио Матеја. Пре и после њега нема кретања лица, ни возила која би довела до било какве индиције да се ради о било чему насилном што се тиче Матејевог кретања. Такође, Матеј није уочен ни у једном другом делу града сем овде и није уочен ни његов повратак на траси кретања - рекао је припадник МУП, па наставио:

- Лоцирањем Матејевог телефона и базних станица, индикативно је кретање једног објекта у Сави. Време и траса кретања објекта у реци се поклапа са кретањем Матејевог телефона. Напомињем време и место се поклапају са Матејем. Прегледан је сав видео-надзор и са новобеоградске стране, као и сав видео-надзор ка Панчевачком мосту, али Матеј није уочен.

И хрватска полиција саопштила је званично да је утврђено да Матеј те ноћи није био жртва никаквог насиља.

- Не постоји рупа у потрази српске полиције. С друге стране, ми ћемо предузети одређене радње у односу на пријатеље, да се појасне одређене недоумице које постоје у делу нестанка. Морам да нагласим да Матеј није жртва насиља. Можемо рећи да је особа која је била одевене као Матеј дошла до воде - истакао је начелник Управе криминалистичке полиције Хрватске Антонио Геровац.

Он је додао да су "кључ истраге" Матејеви пријатељи.

- Српска полиција је детаљно с њима разговарала. Не могу да износим детаље када је реч о конзумирању опијата. Што се тиче боравка целог друштва, српска полиција је урадила комплетну реконструкцију за сваки минут боравка у Београду. Хрватска полиција ће предузети одређене радње у односу на пријатеље, да се појасне одређене недоумице које постоје у делу нестанка. Обављаће се с њима разговори док год ми то сматрамо да треба - рекао је тада Геровац.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ТРАСЕ КРЕТАЊА МАТЕЈА ПЕРИШЕ

*01.43 - Матеј напушта "Готик" и креће из Бетон хале

*01.44 - Матеј наставља кретање ка Карађорђевој улици

*01.45 - Матеј наставља кретање ка Бранковом мосту

*01.46 - Матеј пролази испод Бранковог моста, а на углу Карађорђеве и Црногорске улице зауставља такси

*01.47 - Матеј из Карађорђеве улице улази у Травничку

*01.47 - Матеј трчи Травничком улицом у правцу реке Саве

*01.50 - Матеј трчи и долази до ресторана "Саванова" на променади

*01.51 - Матеј трчи око ресторана, па се спушта до воде

*02.03 - Ухваћен сигнал мобилног телефона, који је у Сави

*02.05 - Објекат који се креће Савом подудара се с Матејевим кретањем