Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ ОВА ИСКУСТВА МОГУ ПОМОЋИ? Ево шта раде Американци са школама у којима се догоди масакр

23.05.2023. 14:00
Пише:
Србија Данас/Телеграф
ribnikar
рибникар / Извор: Србија Данас

Да ли уопште и када школа, у којој је дошло до масакра, треба да се отвори?

Након масакра у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару 3. маја, када је ученик К. К. убио деветоро деце и радника обезбеђења, јавиле су се бројне недоумице: шта радити са школом, да ли је срушити, реконструисати, наставити са наставом или прогласити крај школске године? У Америци, где су масовне пуцњаве скоро свакодневна појава, а велики број деце страда у масакрима у школама, држава предузима следеће кораке.

"РЕКЛИ СУ НАМ ДА НАПУСТИМО КЛУПЕ" Нове дојаве о бомбама у школама јутрос су потресле ОВЕ ГРАДОВЕ

"РЕКЛИ СУ НАМ ДА НАПУСТИМО КЛУПЕ" Нове дојаве о бомбама у школама јутрос су потресле ОВЕ ГРАДОВЕ

ПОТРЕСНО! Игор Јурић открио детаље сустрета са оцем убијене девојчице: Загрлили смо се и плакали, а онда ми је рекао...

ПОТРЕСНО! Игор Јурић открио детаље сустрета са оцем убијене девојчице: Загрлили смо се и плакали, а онда ми је рекао...

МУП СРБИЈЕ ДОНЕО ВАЖНУ ОДЛУКУ: Уводи се ново правило у ОШ "Владислав Рибникар", ситуација је специфична

МУП СРБИЈЕ ДОНЕО ВАЖНУ ОДЛУКУ: Уводи се ново правило у ОШ "Владислав Рибникар", ситуација је специфична

Скоро три недеље након масовне пуцњаве у Основној школи Владислав Рибникар на Врачару, у којој је убијено деветоро деце и радник обезбеђења, настава је настављена у понедељак, 22. маја, док део родитеља тражи да се школска година заврши.

Док Србија покушава да настави даље након највеће трагедије у историји земље, о којој су писали и светски медији, у Америци су овакви сценарији, нажалост, постали готово свакодневни.

У претходној години, у Америци је било чак 46 масовних пуцњава у школама, што је највиша бројка још од 1999. године. У њима је страдало и рањено на десетине деце.

Међутим, у једном тренутку, часови морају да се наставе, а питање које и њих мучи после сваке трагедије јесте да ли уопште и када школа, у којој је дошло до масакра, треба да се отвори.

- У многим случајевима, ове школе су затворене или потпуно реновиране у покушају да се смање трауматични подсетници који су постали за чланове заједнице -  саопштио је Центар за превенцију насиља при Дечјој болници у Филаделфији.

Шта се десило са појединим школама након масакра, погледајте у наставку:

Основна школа Роб

rob
роб / Извор: Фото: Профимедиа

Прошло је скоро годину дана од масакра у Основној школи Роб у Тексасу, када је 24. маја 2022. године убијено 19 ђака и двоје наставника.

Званичници су у понедељак рекли да се настваља са плановима да се сруши место масакра у Јувалдеу.

Последње две недеље породице неких од жртава посећивале су школу и шетале зградом и имањем где су њихова деца удахнула последњи дах, као што је пре месецима обећао школски округ.

Неке породице жртава рекле су да желе да се школа сруши, а нова основна школа, која још нема име, требало би да се отвори до јесени 2024. године.

Основна школа Сенди Хук

sendi
сенди / Извор: Фото: Профимедиа

Једна од најмасовнијих пуцњава у САД догодила се 14. децембра 2012. године у Конектикату, када је убијено 26 људи (укључујући 20 деце од шест и седам година и шесторо одраслих).

Цела школа је након напада срушена па обновљена.

Три недеље након напада, ученици школе Сенди Хук путовали су у оближњи град Монро и почели да похађају наставу у средњој школи Чалк Хил, која се више није користила као средња школа.

Четири године након масакра, потпуно обновљена Основна школа Сенди Хук отворена је за ученике, укључујући и за ученике четвртог разреда који су током крвопролића били предшколци.

Средња школа Колумбајн

може да донесе преок

kolumbajn
колумбајн / Извор: Фото: Профимедиа

У граду Литлтон у Колораду 20. априла 1999. године убијено је 13 људи, од којих 12 ученика и једног наставника.

Школа је након напада затворена до краја школске године. Званичници су рекли да је напад оштетио око 23.000 квадратних стопа школе и оставио око 900 до 1.000 рупа од метака и гелера у зидовима и плафонима.

Четири месеца касније, на почетку нове школске године, већина школе је поново отворена, осим библиотеке, у којој се одиграо већи део масакра. Она је срушена и направљена је нова школска библиотека, која се зове библиотека Наде.

Средња школа Марџори Стоунмен Даглас

До масакра је дошло 14. фебруара 2018. године у школи на Флориди. Убијено је 14 ученика и три члана особља.

Ученици су се вратили у кампус две недеље након масакра. Али школска зграда 12, где је већина жртава убијена, затворена је са покривеним прозорима.

Нова зграда је касније заменила привремене учионице које су ученици користили након трагедије.

Средња школа Санта Фе

У средњој школи у Санта Феу у Тексасу је 18. маја 2018. године убијено 10 људи, од тога осморо ђака и двоје наставника.

Ђаци су се вратили у школу 11 дана након трагедије. Иако су остала само два дана до краја школске године, матуранткиња Кејтлин Ричардс је рекла да не жели да се њена средњошколска каријера заврши масакром.

- Не знам да ли ћемо икада бити спремни да се вратимо у школу. Али не желим да ми тај последњи дан буде последње сећање на последњу годину. Само желим да знам да могу још једном да видим све своје другове из разреда - рекла је она.

Шта ће бити са школом Владислав Рибникар у Београду?

ribnikar
рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Министарство просвете је на основу одлуке педагошког колегијума школе и у договору са Саветом родитеља Огледне основне школе "Владислав Рибникар" и Радне групе за унапређење менталног здравља и сигурности младих, дало препоруку за организацију образовно-васпитног рада и vannastavnih активности до краја наставне године, за све ученике ове установе.

Организација се састоји од четири препоруке:

  1. Сваком детету, које се не осећа спремно да похађа наставу и коме је неопходна подршка, иста је омогућена од стране стручних лица
  2. Настава, као и остали видови подршке процесу учења, одржавају се искључиво за децу чији су родитељи изразили жељу за тим
  3. Сваки родитељ има могућност да, у било ком тренутку, промени одлуку у складу са тренутним осећањима свог детета
  4. Министарство просвете припрема предлог посебног модела уписа у средњу школу за ученике 8. разреда Огледне основне школе Владислав Рибникар који бити прво представити родитељима