Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО ЋЕ ХЛАДНИ ФРОНТ ТУТЊАТИ СРБИЈОМ: Метеоролози објавили ТАЧНУ САТНИЦУ погоршања времена! Од овог сата ПОЧИЊЕ ХАОС

15.04.2024. 21:44
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Shutterstock

У понедељак је био врхунац топлотног таласа, који траје од самог почетка априла, при чему је у деловима Србије забележено неколико тропских дана, уз температуре од и преко 30°Ц, а достизале су и 32°Ц. Да подсетимо, први тропски дан са температуром од 30°Ц већ је забележен 31. марта.

Иначе, понедељак је био најтоплији овог априла, а температуре су у многим пределима достигле и прешле 30°Ц. Најврелије је било у долини Велике Мораве, а у Ћуприји је мерено невероватних 34°Ц (33,7), при чему је само 0,1 недостајало да буде оборен рекорд, док је рекорд на на ниову Србије за април 34,6°Ц.

Оно што је интересатно, док су током дана мерене температуре као у време најтоплојих јулских дана, ујутро је широм Србије било врло хладно, а минимална температура у градовима се спуштала на 5-6°Ц.

За овај врео талас са севера Африке одговорно је веома изражено југозападно струјање са севера Африке, при чему се висинским струјама вишим слојевима атмосфере стигле и честице пистињског песка и прашине из Сахаре.

Топлотном таласу и летњем времену одбројани су сати, а према Србији се веома брзо премешта хладни фронт, који је сада већем делу Европе већ увелико донео захлађење и право јесење време, а вишим пределима Алпа и снег.

Све више јача и циклонска активност и ваздушни притисак је у осетнијем паду, што је увод у јачу промену времена.

Већи део Србије у уторак биће испред хладног фронта и у систему снажног југозападног струјања, па ће бити и даље веома топло, уз температуре до 28-29°Ц, на југоистоку и истоку Србије до 30°Ц.

9 часова

Продор хладног фронта на северу Војводине очекује се већ током преподнева и то на подручју Суботице и Сомбора већ негде око 9 часова. Хладни фронт овим пределима донеће наоблачење и врло јак, на ударе и олујни североисточни ветар, а очекује се и драстично захлађење.

И док ће на северу Војводине у уторак максимална температура бити до 20°Ц, у осталим пределима као што је напоменуто биће до 28-29°Ц, па и до 30°Ц. Максимална температура у Београду, уз јак југозападни ветар биће до 28°Ц.

12 часова

До поднева хладни фронт донеће јак и олујни североисточни ветар и пад температуре ваздуха и централним пределима Војводине, а до 13-14 и југу Војводине, Подрињу, Мачви.

Већ око поднева први пљускови са грмљавином могући су на северозападу Србије, углавном у Бачкој, Срему и у Подрињу.

15 - 18 часова

Око 15 часова продор хладног фронта уз скретање југозападног ветра на јак и олујни североисточни очекује се и изнад Београда и севера Шумадије, а до 18 часова и изнад западних и централних предела Србије.

21 час

До вечери, односно до око 21 х, хладни фронт, стићи ће и до најужнијих и најисточнијих предела Србије, уз драстичан пад температуре ваздуха и уз скретање југозападног ветра на јак северни.

Иначе, током дана све више ће јачати циклонска активност, па се крајем дана и током вечери у целој Србији очекује јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Понегде се при продору хладног фронта очекују и грмљавинске олује.

По продору хладног фронта у току вечери и ноћи уследиће осетнији пораст ваздушног притиска, а у склопу простране висинске долине са севера, очекује се и продор осетно хладније ваздушне масе.

Хладни фронт, уз снажно северно висинско сртрујање прочистиће и атмосферу над нама од песка и прашине из Сахаре, а кишом ће атмосфера бити додатно прочишћена, тако да неће падати прљава киша са честицама песка из Сахаре.

У среду ће бити облачно и осетно хладније са кишом и пљусковима са грмљавином. На планинама западне и југозападне Србије очекује се и снег.

Максимална температура биће од 8 до 10°Ц на северу и на западу Србије и у Београду до 20°Ц на југоистоку и истоку Србије.

Кишовито и хладно време биће и у четвртак, на југу и истоку повремено и са пљусковима са грмљавином, док се на планинама очекују суснежица и снег.

Снежна граница спустиће се на 900-1000 метара и већина тих предела могла би и да се забели, док би на вишим планинама попут Копаоника, Златара, Старе планине, Голије и планина Ким пало и до 20 цм снега.

У петак и за викенд променљиво облачно, у петка и у суботу у већини предела суво, понегде са слабим падавинама, док се пролазна киша у недељу очекује у свим пределима, на планинама и снег, уз јак северозападни ветар.

Јутарња температура од четвртка до недеље у већини предела биће око 5°Ц, на вишим планинама испод 0°Ц, а максимална дневна кретаће се од 10-11 до 16-17°Ц, у Београду од 12 до 16°Ц, а на вишим планинама од 0 до 4°Ц.

Иначе, просечна максимална температура за ово доба године у Србији је од 15-16 до 19-20°Ц, тако да су оне данас више и за 15 степени више од напоменутог просека. С обзиром на то да ће продор хладног фронта донети драстично захлађење и одувати лето, а донети нам праву јесен, планинама чак и зину, у другој половини ове седмице очекују нас температуре и испод просека за ово доба године.

Све у свему и поред тога, овогодишња прва половина јануара ући ће у историју као најтоплија икада, односно откад се врше мерења, а када у обзир узмемо средње максималне вредности температура.

Србија Данас/Телеграф/Аутор: Ђорђе Ђурић/Пренео: П.С.