Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФАКУЛТЕТ ДРУШТВЕНИХ НАУКА НАГРАДИО НАЈБОЉЕ: Одржано републичко такмичење из угоститељско-туристичких школа у Новом Саду

21.04.2024. 16:17
Пише:
Србија Данас
Takmičenje u Novom Sadu
Такмичење у Новом Саду / Извор: Србија Данас/Саша Џамбић

У средњој школи "Светозар Милетић" у Новом Саду одржано је двадесето републичко такмичење угоститељско-туристичких школа четвртог степена, и то за смерове кулинарски техничар и угоститељски техничар.

Такмичење је отворено обраћањем директора школе, Небојше Булатовића, у школском ресторану "Старо здање " 19. априла, а данас је и званично затворено поделом диплома, док је Факултет друштвених наука наградио најбоље ученике.

Ученици су се такмичили како у теорији, тако и у пракси, у дисциплинама декантирања и услуживања вина, услуживање свечаног ручка, односно банкета, припремање и довршавање јела, припрема свечаног менија за банкет, као и припрема јела од понуђених намирница.

Ови вредни матуранти су као награду за свој труд и рад добили и одговарајуће награде које, како и сами кажу, значајно утичу на њихов даљи развој каријере.

Наиме, сви ученици који су освојили прво место на било којој од категорија добили су стипендију за све четири године студија на Факултету друштвених наука, док су другопласирани добили двогодишњу стипендију на истом факултету. Трећепласирани су добили стипендије за прву годину студирања, док су сви учесници такмичења награђени са умањенем школарине за двадесет одсто.

Ови талентовани млади људи су и сами истакли значај својих ментора у самој припреми за такмичење, те ни њихов труд није прошао ненаграђено, узимајући у обзир да ће ментори првопласираних ученика потпуно бесплатно похађати мастер студије на Факултету друштвених наука, док ће они на другим и трећим местима завршити мастер студије упола цене.

Представница Факултета друштвених наука, која је и поделила награде ученицима, истакла је за наш портал:

- Стипендијама се трудимо да наградимо младу, вредну и талентовану децу, да уважимо њихов труд, рад и жељу за напредовањем и да им дамо подстрек да наставе образовање у нашој земљи са надом  у боље услове и боље сутра за све нас - каже асистент Мирјана Панић испред Факултета друштвених наука.

Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Списак свих пласираних ученика

Припрема свечаног менија - Банкет:

  • Прво место: Вук Тодоровић и Петар Јовић, са освојених 82,58 бодова, под менторством Дејана Марковића, из Угоститељско-туристичке школе у Београду.
  • Друго место: Павле Дејанић и Дејана Станковић, са освојених 82,13 бодова, под менторством Драгана Миндића, из средње школе "Светозар Милетић" у Новом Саду.
  • Треће место: Данијела Столић и Александар Јанковић, са освојених 80,67 бодова, под менторством Зорана Стевановића, из Економско-трговинске школе у Смедереву.

     

Услуживање менија на свечаном ручку - Банкет:

  • Прво место: Теодора Марковић и Невена Благојевић, са освојених 99 бодова, под менторством Бориса Пилиповића из средње школе "Светозар Милетић" у Новом Саду.
  • Друго место: Ивона Бојић и Марко Васић, са освојених 94,25 бодова , под менторством Ненада Љубеновића из Економско-трговинске школе у Смедереву.
  • Треће место: Мартина Коларић и Теа Здравић са освојених 93,75 бодова, под менторство Владимира Ковачевића, из Угоститељско-туристичке школе у Београду. 

     

Куварство - припрема јела од понуђених намирница:

  • Прво место: Гаврило Зоркић, са освојених 94,17 бодова, под менторством Дарка Драгичевића из Угоститељско-туристичке школе у Београду.
  • Друго место: Матија Милановић, са освојених 88,58 бодова, под менторством Вијолете Пенков, из Угоститељско-туристичке школе у Нишу.
  • Треће место: Далибор Зец, са освојених 82,75 бодова, под менторством Милана Кнежевића, из средње школе "Светозар Милетић" у Новом Саду.

     

Услуживање - припрема јела пред гостом:

  • Прво место: Милица Дмитровић, са освојених 100 бодова, под менторством Зорана Окулића, из средње школе "Светозар Милетић" у Новом Саду.
  • Друго место: Валентина Здравковић, са освојених 99,67 бодова, под менторством Ивана Живановића, из Трговинско-угоститељске школе у Крагујевцу.
  • Треће место: Ива Ердељановић, са освојених 97,5 бодова, под менторством Владана Папића, из Угоститељско-туристичке школе у Београду.

     

Услуживање - декантирање и услуживање вина пред гостом:

  • Прво место: 
    - Алекса Јовановић, са освојених 98,67 бодова, под менторством Милија Арсића, из Туристичке школе у Новом Београду.
    - Уна Поповић, са освојених 98,67бодова, под менторством Игора Џуџара, из средње школе "Светозар Милетић" у Новом Саду.
  • Друго место: Михајло Младеновић, са освојених 96 бодова, под менторством Јово Вујковића, из Угоститељско-туристичке школе у Београду.
  • Трече место: Матија Митровић, са освојених 95,83 бодова, под менторством Александра Станковића, из Економско-трговинске школе у Смедереву.
Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Новица Новаковић, представник Заједница школа и члан Централне комисије овог такмичења се након поделе диплома обратио учесницима:

- Драги ђаци, поштовани ментори, заиста ми је задовољство што сам овде провео протекла три дана. Ово је једно дивно такмичење, пре свега имам захвалност за домаћина, за економску школу "Светозар Милетић" из Новог Сада која је ово организовала на један диван начин. Хвала свим менторима, ово вам је подстак да се и даље трудите да још више доводите децу на оваква такмичења. Хвала деци што учествују. Ви сте најбољи од најбољих! Дошао је моменат да овако званично кажем да је такмичење затворено, хвала!

Он је са новинарима Србије Данас и дубље разговарао о самим припремама за такмичење, као и амбицијама ове талентоване деце:

-У великој мери сам био присутан током такмичења. Мислим да ова занимања пре свега добијају на цени, деца почињу да се труде, свесни смо да је мањак радне снаге, а ова деца су заиста инспиративна, сјајна, раде посао који воле. Ово је један креативан, леп посао. Свакако честитке и менторима који се труде, просветним радницима који их едукују и доводе на такмичења. Овакав скуп информација и скуп најбол.је деце је свакако увек добродошао, да се мало промени искуство и мишљење, да се зна шта је ново. Одлично је ово такмичење. Домаћин је заиста добар, потрудио се да такмичење заиста прође у најбољем реду, три дана није лако. Доста школа из србије је учествовало. Ја сам презадовољан. Велика је потражња за овим кадром, релативно су велике плате, веће од просека, много је ресторана и много се винарија отвара у Србији. Огроман број привредника тражи оваква занимања, тражи сјајну децу, плате су далеко изнад просека, а деца ово раде зато што воле - рекао је Новаковић.

Након поделе диплома и награда, наши репортери имали су прилику и да попричају са овим младим надама српског угоститељства и кулинарства:

- Спремали смо се два месеца отприлике сваки дан са ментором. Што се тиче вежби, вежбали смо доста дуго и припремали смо се. За декантирање најважнија је прецизност, најважнији је сам говор и како се ја презентујем, како привлачим околину. Знали смо да ће стипендија бити награда, али нисмо знали колико тачно година, четири година је одлично! Свакако планирам да студирам на факултету у Новом Саду. Да није било ментора ја сигурно не бих узела прво место, сама никако! - испричала је Уна Поповић, првопласирана у категорији декантирање и услуживање вина пред гостом.

- Моја другарица Теодора и ја смо се припремале за банкет који се сматра најтежом дисциплином у угоститељству. То подразумева свечани пријем где нас две служимо госте у исто време, морамо да пратимо једна другу, да буде све перфектно, центрирано, свечано. Рад са ментором је био напоран, наравно вежбали смо два месеца сваки дан и учили за тестове сваки дан, тако да није било ни мало лако али сада је све то прошло. Видећемо за шта ћемо се определити у даљем школовању, али је стипендија коју смо добиле заиста значајна - каже Невена Благојевић, првопласирања у дисциплини услуживања менија на свечаном ручку - банкет.

О самој припреми и о улози домаћина републичког такмичења више нам је рекао Небојша Булатовић:

Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Републичко такмичење има одређени ниво, тако да су припреме дуготрајне, почињу већ у децембру када ми добијемо обавештење да ћемо бити домаћини. Било је десет школа које су се такмичиле у пет дисциплина, 43 ученика на такмичењу. Када погледамо на почетку тај практични део и теоријски део, који је веома битан због њиховог бодовања, и да су сви данас изашли са осмехом, са неким наградама, и да се ту ишарало 10 школа, бар пет-шест различитих су добили награде. То значи да су сви изашли позитивно из ове приче и тиме могу закључити да је овде прича завршена успешно - истиче он.

Dodela nagrada
Додела награда / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Извор: Србија Данас