Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОВИД КРИМИНАЛ У СРБИЈИ: Хоће да путују, а неће да се вакцинишу па ФАЛСИФИКУЈУ ДОКУМЕНТА

19.08.2021. 11:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
PCR test
ПЦР тест / Извор: Профимедиа

Тужилаштво за организовани криминал досад је процесуирало две криминалне групе која се које су се бавиле фалсификовањем тестова на ковид19

Фалсификовање налепница и потврда о вакцинацији, регистровање лажних доменаи издавање лажних потврда о вакцинацији, али и лажно уписивање себе и ближњих...

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

Да ли сте знали да из Србије можете да тргујете ценом акција компанија Адидас и Најк?

ЛЕКАРИ У ЧУДУ - СЛУЧАЈ ИЗ КРАГУЈЕВЦА ОСТАВИО СВЕ У ШОКУ: Сандра се ТРИ пута заразила короном - девет месеци мучи исту муку

ЛЕКАРИ У ЧУДУ - СЛУЧАЈ ИЗ КРАГУЈЕВЦА ОСТАВИО СВЕ У ШОКУ: Сандра се ТРИ пута заразила короном - девет месеци мучи исту муку

ПРЕ НАМА ЈЕ ТОПАО ВИКЕНД, А ЕВО ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ: Да ли нам се враћају ТРОПСКЕ ВРУЋИНЕ?

ПРЕ НАМА ЈЕ ТОПАО ВИКЕНД, А ЕВО ШТА НАС ЧЕКА ПОСЛЕ: Да ли нам се враћају ТРОПСКЕ ВРУЋИНЕ?

"Ковид криминал" забележен је широм света, а на мети су се чак нашли и службеници појединих влада у покушају набавки вакцина против ковида.

У зависности од тежине дела су процесуирана пред различитм судовима, а Тужилаштво за организовани криминал досад је процесуирало две криминалне групе која се које су се бавиле фалсификовањем тестова на ковид19, пише Euronews Србија. Једна се терети и за фалсификовање налепница као потврде о извршеној вакцинацији против короне вакцином Фајзер, речено је за Euronews у Тужилаштву.

У ова два случаја у овом тужилаштву укупно је процесуирано 12 особа - са девет је склопљен споразум о признању кривице и на основу њих је изречено осам правоснажних и једна првостепена пресуда, против двоје окривљених посупак је у току, а против једног је у току поступак по жалби након првостепене пресуде.

Издавање лажних резултата ковид тестова и налепница

Како се наводи у одговору за Euronews Србија, Тужилаштво за организовани криминал је 20. августа 2020. године покренуло кривични поступак против шесточлане организоване криминалне групе због удруживања ради вршења кривичних дела и фалсификовања исправе. Ова криминална група се, између осталог, бавила израђивањем лажних резултата ПЦР тестова и њиховом продајом заинтересованим лицима, углавном ради путовања у иностранство.

У овом случају с пет окривљених закључен је споразум о признању кривичног и донете правноснажне осуђујуће пресуде, а против првоокривљеног је донета првостепена пресуда и у току је поступак по жалби.

Осим тога ТОК је 13. априла 2021. године покренуло кривични поступак против још једне шесточлане организоване криминалне групе која се терети да је проналазила заинтересована лица за набављање лажних јавних исправа, израђивала фалсификована лична документа попут пасоша Србије и земаља ЕУ, личне карте и возачке дозволе, као и лажних резултата тестова на ковид19 и налепница као потврде о извршеној вакцинацији Фајзер вакцином.

Четворо окривљених је закључило споразуме о признању на основу којих су донете три правноснажне и једна првостепена осуђујућа пресуда, а против два окривљена је поступак у току.

Регистрација лажних домена

Осим пред овим тужилаштвом кривична дела у вези с ковидом и фалсификовањем процесуирала су и друга тужилаштва.

Тако је Посебно тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала процесуирало особу која је користећи лажне податке до којих је дошла из јавно доступних података у бази АПР-а, направила и регистровала домен www.ws-rfzo.co.rs, који је користила као базу за фалсификоване негативне потврде ПЦР тестова.

Ова особа је регистровала и домен www.euprava-gov.rs, преко којег је направила мејл за слање обавештења и фалсификованих ПЦР тестова у PDF формату поручиоцима оваквих докумената.

За те "услуге" услугу поручиоци су осумњиченом уплаћивали износ од 4.000 динара на његов рачун у једној банци.

Волонтери на Сајму уносили лажне податке

Међу осуђенима због кривичних дела у вези с фалсификовањем ковид докумената је и волонтер на Београдском сајму који је по споразуму о признању кривице осуђен на шест месеци кућног затвора. Он је признао да је у систем унео лажне податаке за шест потврда - три потврде о вакцинацији и три о ревакцинацији.

То је, како је рекао на саслушању у тужилаштву, учинио јер он, његов пријатељ и његова супруга не желе да се вакцинишу, али желе да путују.

На криминалне радње и продају лажних негативних ПЦР тестова на територији Европске уније упозорио је и ЕУРОПОЛ.

-Докле год су на снази рестрикције путовања услед пандемије, веома је изгледно да ће криминалци искористити прилику да израђују и продају лажне сертификате о тестирању на ковид19", навео је ЕУРОПОЛ 1. фебруара 2021, у саопштењу за медије.

Како је саопштено, преваранти су способни да израде фалсификована и лажна документа високог квалитета "захваљујући доступним широко распрострањеним технолошким средствима".

Осим лажних потврда појавиле су се и лажне вакцине на које је упозорила Светска здравствена организација.