Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГДЕ МОЖЕМО БЕЗ ИКАКВИХ ОГРАНИЧЕЊА? Тачан списак приступачних држава за Србе, још једна земља нам подигла рампу

24.09.2020. 20:42
Пише:
Србија Данас
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Стабилнија епидемиолошка ситуација омогућила нам је да поједине земље почну да отварају границе за наше држављане и тај списак је све дужи.

Србија је и даље на листи земаља којима није дозвољен слободан улазак у ЕУ и поред тога што последњих недеља бележимо значајно мањи број заражених корона вирусом.

Проверите зашто је сви имају у телефону! Свако ко ово користи, решава све проблеме једним кликом

Проверите зашто је сви имају у телефону! Свако ко ово користи, решава све проблеме једним кликом

За непун сат породица Ђорђевић је остала без ичега: У пожару су страдале животиње, сено и сви објекти (ВИДЕО)

За непун сат породица Ђорђевић је остала без ичега: У пожару су страдале животиње, сено и сви објекти (ВИДЕО)

ОСНОВАЦ НАСМЕЈАО ЧИТАВУ СРБИЈУ: На контролном задатку написао синоним за реч "пас" и усијао интернет (ФОТО)

ОСНОВАЦ НАСМЕЈАО ЧИТАВУ СРБИЈУ: На контролном задатку написао синоним за реч "пас" и усијао интернет (ФОТО)

Последња у низу која се одлучила на овакав корак је Кипар, па тако наши туристи могу од данас да путују у ову земљу уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

На сајту Министарства спољних послова налази се комплетан списак земаља у којима нам није, односно јесте дозвољен улазак. Следе оне у које можете да путујете само уз негативан ПЦР тест, без изолације и других услова, или чак и без овог или ког другог теста.

Африка чека широм отворених граница

Највећи број држава у које можемо да путујемо налази се у Африци.

Гана - Држављани Србије могу да уђу у Гану. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Путници се, по доласку на међународни аеродром "Котока" у Акри, подвргавају поновном тестирању о свом трошку. Цена теста износи 150 УСД. Деца до пет година старости се не тестирају. Резулатат теста се добија за 30 минута. Лица са симптомима корона вируса се упућују у одговарајућу здравствену установу. Лица у транзиту, која не напуштају аеродром, се не тестирају.

Гвинеја - Држављани Србије могу да уђу у земљу авио летом уз негативан тест, не старији од 3 дана. Наведено важи и за стране држављане. Затворени су копнени и поморски гранични прелази. Изузетак представљају представници страних дипломатко-конзуларних представништава и радници хуманитарних мисија којима је, уз претходну нотификацију, дозвољен улазак на територију Гвинеју.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

Египат - Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Египат или транзитирају. Од 1. септембра свим путницима који долазе у Египат потребан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Режим уласка са обавезним негативним тестом се примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марс Алама, Марсе Матрух и важи на читавој територији Египта.

Јужни Судан - Држављани Србије могу да улазе у Јужни Судан ако поседују негативан тест. Под истим условима улазе и други страни држављани.

Кенија - Држављани Србије могу да уђу у Кенију уколико поседују негативан ПЦР тест, не старији од 96 сати, и немају симптоме COVID - 19 (телесна температура не сме бити изнад 37,5 степени целзијуса, сталан кашаљ, потешкоће у дисању и било који други симптом налик грипу). Аеродром у Најробију је отворен за комерцијалне летове.

Кот Д'Ивоар (Обала Слоноваче) - Држављани Србије могу да уђу у Кот Д'Ивоар. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. На аеродрому се сви путници подвргавају здравственом прегледу.

Либерија - Држављани Србије могу да уђу у Либерију. Пожељно је имати негативан ПЦР тест, не старији од од 72 сата. Лица која допутују без теста подвргавају се тзв. брзом тесту на аеродрому. Уколико је резултат теста негативан, омогућава се улазак у земљу. Лица са позитивним резултатом теста се прегледају и упућују у карантин који траје мимимум 14 дана у оквиру установе коју одређује државна здравствена институција.

Мауританија - Држављани Србије могу да уђу у Мауританију. Неопходан је негативни ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Нигер - Држављани Србије могу да уђу у Нигер. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Уколико путник не поседује тест, подвргава се здравственом прегледу и тестирању о свом трошку.

Руанда - Држављани Србије могу да уђу у Руанду. Држављани Србије, као и сви путници, укључујући и оне који су у транзиту, у обавези су да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. По уласку у Руанду, путници се додатно тестирају, а резултати ПЦР теста добијају се у року од 24 сата. До тренутка добијања резултата теста, путници се смештају у хотеле који су намењени за ту сврху и то о свом трошку.

Сао Томе и Принципе - Држављани Србије могу да уђу у земљу уз негативан тест, не старији од 72 сата.

Koronavirus, korona virus
Коронавирус, корона вирус / Извор: Реутерс

Танзанија - Држављани Србије могу улазити у Танзанију. Уколико дражава поласка или авио-компанија којом су допутовали траже негативан тест као услов за путовање, путници су обавезни да покажу резултате теста приликом уласка у Танзанију. Сви путници се детаљно проверавају по доласку, а, у случају потребе, може се тражити да се уради брзи тест. Страни држављани под истим условима улазе у Танзанију.

Того - Држављани Србије могу да уђу у Того. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од пет дана. По доласку на аеродром у Того путници се подвргавају поновном тестирању. Такође, и пре напуштања Тогоа путници су дужни да ураде ПЦР тест. Трошкове оба теста сносе путници. По доласку у Того путници су у обавези да инсталирају мобилну апликацију ТОГО САФЕ, која мора бити активна током боравка и најмање још 30 дана по напуштању Тогоа. У случају непридржавања ове мере, лицу се може одредити карантин и изрећи новчана казна.

Можемо и до Азије

Иран - Држављани Србије могу да уђу у земљу уколико поседују негативан ПЦР тест, не старији од 96 сати, на енглеском језику. Уколико негативан тест, услед дужине путовања, буде старији од 96 сати, на граници ће се подвргунти здравственом прегледу, и у случају да имају симптоме болести, поново ће се тестирати о свом трошку и до резултата теста ће боравити у карантину. Ако резултат поновљеног теста буде позитиван, боравиће у карантину 14 дана о свом трошку. Наведено важи и за стране држављане.

Малдиви - Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу на Малдиве. Од 10. септембра је неопходно да страни држављани поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Уједињени Арапски Емирати - Држављани Србије могу да уђу у УАЕ. Неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. По слетању на аеродром у УАЕ, без обзира на поседовање негативног теста, поново се ради тест (на аеродрому), након чега се може ући у УАЕ. У емирату Абу Даби је обавезна самоизолација у трајању од 14 дана. У емирату Дубаи је обавезна самоизолација до добијања резултата теста са аеродрома. Непридржавање самоизолације се кажњава новчаним износом у локалној валути у вредности од преко 1.000 евра. Налаз теста са аеродрома се добија у року од једног до два дана на мобилни телефон. Праћење придржавања мере самоизолације се такође обавља преко мобилног телефона. Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза ПЦР или ДПИ теста.

Америка мање доступна

Како је и у Америци ситуација са корона вирусом неповољна, мали је број држава у које можете да одете само са негативним ПЦР тестом и без обавезне самоизолације.

Антигва и Барбуда - Држављанима Србије је дозвољен улазак и транзит преко Антигве и Барбуде уколико поседују негативан ПЦР тест, не старији од седам дана. Путници који долазе бродовима могу бити подвргнути карантину уколико то процене лучке власти.

Еквадор - Држављани Србије, као и остали страни држављани, могу да уђу и транзитирају кроз Еквадор уз обавезан ПЦР тест, издат максимум десет дана пре уласка у земљу.

Никарагва - Држављани Србије могу да уђу у Никарагву. Неопходан је негативан тест уколико је особа посетила неку од земаља која је значајно погођена корона вирусом. Аеродроми су затворени, изузев за хуманитарне летове.

Zaštitna maska
Заштитна маска / Извор: Профимедиа/илустрација

Света Луција - Држављанима Србије је дозвољен улазак у земљу уколико поседују негативан ПЦР тест, не старији од седам дана.

Хаити - Држављани Србије могу да уђу у Републику Хаити. Неопходан је негативан тест, не старији од 72 часа. Копнена граница са Доминиканском Републиком је затворена.

Европа најближа, али најнеприступачнија

Како је Србија и даље на "црној листи" многим државама у Европи, и ако је сада у врсти међу најбољима када је реч о корона вирусу, мали је број држава које не постављају додатне услове за прелазак границе. Тако да само уз негативан ПЦР тест можемо једино у комшилук.

Северна Македонија - Држављанима Србије је потребан негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, за улазак у Северну Македонију, као и држављанима Србије који имају регулисани боравак или долазе на заказано лечење. Приликом уласка, путници попуњавају изјаву са личним подацима, подацима о месту и трајању боравка у Северној Македонији. Деца изнад 10 година старости су у обавези да поседују медицинску потврду са негативним резултатом ПЦР теста, не старијим од 72 сата.

Држављани Србије који поседују двојно држављанство, уколико имају адресу пребивалишта у Северној Македонији (сагласно евиденцијама којима располаже МУП РСМ или су носиоци македонске личне карте), није потребно да поседују негативан тест.

Транзит кроз Северну Македонију може да траје до три сата и није потребан негативан ПЦР тест. На улазу се попуњава изјава о транзиту, која се предаје на граничном прелазу на изласку из земље.

Црна Гора - Држављани Србије могу ући у Црну Гору уз поседовање једног од следећих тестова: (1) негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, или (2) позитиван резултат серолошког теста - антитела класе IgG, не старији од 30 дана, или (3) негативан резултат серолошког теста на атитела класе ИгМ (ЕЛИСА), не старији од 72 сата. Тест мора да буде издат од стране регистроване лабораторије.

Такође, поред једног од наведена три теста, неопходно је да лице у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору није боравило у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору. Обавеза поседовања теста не односи се на децу до навршене пете године живота. Детаљи у вези са уласком страних држављана у Црну Гору се могу наћи у следећем линку: http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/

Епидемиолошка ситуација тренутно нигде није у потпуности безбедна, свуда је већа шанса да се заразите него у Србији те добро размислите пре него што почнете да пакујете кофере.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Хрватсак * Држављани Србије могу да уђу у Хрватску уколико имају регулисан боравак уз обавезан здравствени надзор, 14-дневну самоизолацију/карантин. Ова мера се може скратити на седам дана ако лице о свом трошку уради тест по уласку у Хрватску и исти буде негативан.

Лица која путују због туристичких или других привредних интереса, школовања, неодложних разлога (нпр. власници некретнина у Хрватској) или других личних неодложих разлога, могу ући у Хрватску без обавезе самоизолације уз поседовање негативног теста, не старијег од 48 сати. За лица у транзиту није потербан тест али је неопходан доказ да је одобрен улазак у следећу земљу. Транзит не сме бити дужи од 12 сати.

Где можемо без икаквих ограничења

За улаз у ове земље не треба нам ни ПЦР нити важе било каква ограничења: Босна и Херцеговина, Конго, ДР Конго, Албанија, Белорусија, Оман, Сан Марино и Централноафричка Република, Бугарска.

Држављани Србије могу ући у Турску без негативног ПЦР теста. При уласку у земљу постоји обавезни лекарски преглед и мерење температуре. Попуњава се формулар са личним подацима, контактом и адресом боравка. Уколико се на лекарском прегледу покажу симптоми, Дирекција за здравство превози лице у најближу здравствену установу у којој ће се радити тест. Турска не покрива болничко лечење од корона вируса уколико се лице зарази током туристичког боравка у Турској.

Такође, држављани Србије који раде у пограничној зони улазе у Мађарску без ограничења (поседовања негативног теста на COVID-19). Oni могу да бораве у Мађарској у дубини до 30 км од границе, најдуже до 24 сата.