Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ГЛУПИ СТЕ, УМРЕЋЕТЕ ОД ГЛАДИ, НЕМАТЕ ПОЈМА": Суспендован професор Шесте београдске гимназије због наводног ЗЛОСТАВЉАЊА

15.12.2022. 17:58
Пише:
Србија Данас/Блиц
učionica
учионица / Извор: Профимедиа

Наиме, професор математике Шесте београдске гимназије Јован Кнежевић суспендаван је с посла и против њега је покренут дисциплински поступак због сумње да је извршио повреду забране насиља, злостављања и занемаривања.

Након суспензије "интернет се посвађао" јер у коментарима је било оних који кажу да је професор тражио знање, а да су његове речи погрешно протумачене.

Да ли је у праву професор који има своје методе или родитељи који тврде да су им деца истраумирана јер им се неприкладно обраћао, јавност се у свему томе поделила.

КАД УЧЕНИК ПРЕВАЗИЂЕ УЧИТЕЉА! ПОНОС И ДИКА КРУШЕВЦА: Јован је гимназијалац који знањем збуњује и професоре

КАД УЧЕНИК ПРЕВАЗИЂЕ УЧИТЕЉА! ПОНОС И ДИКА КРУШЕВЦА: Јован је гимназијалац који знањем збуњује и професоре

СУБОТИЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НАЈБОЉИ МАТЕМАТИЧАРИ: На окруженом такмичењу више од половине ђака награђено

СУБОТИЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НАЈБОЉИ МАТЕМАТИЧАРИ: На окруженом такмичењу више од половине ђака награђено

УХАПШЕН ЗБОГ ИЗРАДЕ БОМБИ: Осмислио план за напад у гимназијама, реаговала и полиција

УХАПШЕН ЗБОГ ИЗРАДЕ БОМБИ: Осмислио план за напад у гимназијама, реаговала и полиција

Коментари су се низали, а рекације су се кретале у смеру да су деца лења, размажена, да нема више добрих професора, да поменути професор има сјајну биографију и да је изврстан математичар, с друге стране, било је и оних који су се јављали под именима бивших ђака.

- Подрска професору, зна се добро ко је строг и правичан а његове колеге га управо тако описују а то што је дошло време да се више верује родитељима јер им се не свиђа оцена коју су заслужили, то ће им се вратити са каматом на пријемном и током спремања испита где треба предзнање - гласио је коментар.

- Дотични професор математике пролази голготу годинама, покушавајући да од нас родитеља и наше деце, направи људе. Истрајава на томе, што јасно употпуњује његову животну мисију. Сви му дугујемо захвалност. Ја је и овом приликом исказујем у своје и име свог сина Филипа - гласио је још један коментар.

- Јован је цар, човек са интегритетом. Срамота, деценијама га малтретирају размажени балавци и искомплексирани родитељи. Искрено, не знам одакле му снаге и воље да јос увек трпи омаловажавања, али свака му част - стоји у једном од коментара.

И док су једни износили похвале, било је и примера где је његово понашање исто годинама, и да је недопустиво.

- Пре 20 година на њега се жалила ћерка мог друга. Тада су ђаци били незаштићени. Времена су се променила више нема никаквог поштовања у школама. "Јоцу убицу" треба суспендовати баш сада пред пензију да има о чему да размишља - један је у низу негативних коментара.

koronavirus škole
коронавирус школе / Извор: Профимедиа

- Ко га не зна, лако би помислио да су деца лења и желе хлеба без мотике. Наравно да таквих свуда има пуно, али, овде се не ради о томе.  Упознала дотичног као колегу пре x година. И данас га срећем као колегу и ужасавам се ненормалности која избија из њега. Човек је застранио - гласио је други коментар.

- Зашто му је надимак већ 20 година "Јоца убица?" Да ли у свих тих 20 генерација сва деца не ваљају? Да ли је вредно да све те генерације имају трауму? Он је ту да нађе начин да пренесе знање са лакоћом, да деца наставе да воле математику, јер су већ изабрала природни смер, а не обратно - гласио је још један.

Више од 250 људи укључило се у расправу, и док су једни стајали уз професора, други су га оптуживали да је заиста трауматично за децу говорити им погрдне речи, које их можда блокирају.

Милан Ј. из Београда, бивши ученик једне струковне школе у Београду каже да је имао слично искуство са професором математике, који га је, како нам је испричао плашио.

- Математику сам одлично знао у основној школи, онда када сам уписао средњу, добио сам професора који је заиста био строг. Не ради се ту само о знању, да неко тражи знање то је у реду, али неки професори просто киње ђаке, плаше их и онда деца блокирају. Иако сам ту школу завршио пре 20 година ни данас ми није пријатно када се сетим тог периода - каже Милан.

Драгана М. бивша гимназијалка сетила се и самог професора Кнежевића, није га се плашила, али памти га као строгог и захтевног.

Hrvatska
Хрватска / Извор: Профимедиа/илустрација

- Нисам га се плашила, али некако смо знали да је такав. Тражио је да знамо, увек је некако извлачио више од нас, ваљда је имао представу ко колико може. Математику сам знала и тада и сада, времена се мењају, некада су професори били и много строжији, али та времена су далеко иза нас. Нисам изненађена овим што сам прочитала, волела бих само да је имао другачији приступ - каже Драгана.

- Сваки вид насиља је забрањен, па и свака увреда, етикетирање. Ученици с друге стране морају да развијају одговорност, према школи, настави, професору, јер мора постојати ауторитет професора, а опет и од професора се то исто очекује да води рачуна како се опходи према ученицима. Свака врста етикетирања може код деце развити страх, несигурност, па чак и одбојност према том предмету, тако да је и са једне и са друге стране неопходно поштовање - каже психолог гимназије.

Професор Јован Кнежевић рекао је да је изненађен овим што се догодило, истиче да ниједног момента није никога вређао, или претио, те да он од својих ученика једино захтева знање и пажњу на часу.

Такође, како каже, он код деце поменутог одељења није приметио ни нелагодност, ни страх, и да је он само покушавао да им скрене пажњу на учење, и ништа ван тога.

- У августу треба да идем у пензију, нити сам ја било коме претио, ја сам само покушавао да тој децу објасним где су и шта су, да морају да уче због себе а не због мене. Да не треба да чекају да им оцена падне у крило, да су довољно способни да се изборе сами, да је пред њима један изазов, да пробају да ураде нешто и да сам ја ту да им помогнем, а никако да их јурим, кажњавам или било шта - изјављује професор.