Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНА ЗА ЗАБОРАВ ИЛИ СЕЋАЊЕ? Хероји и добре ствари због којих ћемо памтити 2020. годину

31.12.2020. 23:20
Пише:
Србија Данас/Д.К.
Heroji
Хероји / Извор: Фото: Instagram/@artnazid

Одлучили смо да урадимо овај списак добрих догађаја и подвучемо црту уз оцену да то није била потпуно изгубљена година

Биће много оних који ће се задржати на наслову и указати на све разлоге зашто је (ЦОВИД-19) 2020. година била страшна. Али, иако звучи као клише некада је добро погледати живот са позитивне стране, уживати у малим радостима и искористити максимално од онога што нам је дато. 

Да у својеврсној партији покера са животом, картама које су нам подељене одиграмо најбоље, тако да ове "седмице и двојке" у рукама држимо као гомилу кечева.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Немачка одлучила, познати услови за повратак након празника

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ: Немачка одлучила, познати услови за повратак након празника

БУДИТЕ ОДГОВОРНИ, НЕ БАЦАЈТЕ ПЕТАРДЕ: Хиљаде паса угине од срчаног удара, за њих је бука превелики стрес! (ФОТО)

БУДИТЕ ОДГОВОРНИ, НЕ БАЦАЈТЕ ПЕТАРДЕ: Хиљаде паса угине од срчаног удара, за њих је бука превелики стрес! (ФОТО)

КУЛТУРНА БАШТИНА У СРЦУ БЕОГРАДА: Влада Србије заштитила подручје уз Улицу кнеза Милоша!

КУЛТУРНА БАШТИНА У СРЦУ БЕОГРАДА: Влада Србије заштитила подручје уз Улицу кнеза Милоша!

Због тога смо одлучили да урадимо овај списак добрих догађаја који су обележили ово невиђено време и подвучемо црту уз оцену да то није била потпуно изгубљена година.

Хероје у дресовима са лоптом заменили смо јунацима у белим мантилима са стетоскопом.

Здравствени радници, санитарни радници, полицијски службеници, особље аеродрома и авиокомпанија, волонтери и свака професија која се током ове глобалне кризе сматрала "неопходном" персонификовала је реч "херој".

Ако је било тешко време за оне који су били у карантину, у затвореном, било је још теже за све који су били на првој линији, у ситуацији без преседана, ризикујући свакодневно своје животе како би могли да живимо и радимо нормално.

Остали смо затворени у својим кућама, али смо били ближи него икад

Није нам лако пало првобитно затварање и обавеза да седимо код куће како би смо заштитили животе свих. Не постоји ограничење, забрана или затвор који је лак, али је ово је била прилика да проведемо квалитетније време са породицом.

Имали смо прилике да проведемо много више времена са нашом децом, да не пропустимо прве речи или прве кораке, да коначно нађемо времена за онај давно планирани разговор са родитељима, пријатељима, рођацима.

Да се кроз бригу о здрављу за наше најближе подсетимо зашто их волимо и да је срећа у малим стварима, а да је здравље незаменљиво.

Било је и оних који су у најтежим тренуцима певали за своје комшије, али и за све оне хероје који свакодневно стоје на првој борбеној линији и пркосе опаком вирусу.

Ментално здравље је постало приоритет

Разговор о менталном здрављу сада је гласнији него икад.

Бројне компаније су схватиле потребу за данима менталног здравља и својим запосленима дају посебне слободне дане како би се одморили и опоравили од свакодневних брига.

У у првим карантинским данима COVID-19 бројни здравствени радници су упозоравали на кризу менталног здравља која нам је озбиљно претила.

Ово је скренуло пажњу на невоље оних који ћутке пате, стварајући свест и пажњу око ове теме.

Искористили смо вишак слободног времена да унапредимо себе

Пандемија никако није такмичење у продуктивности, али велики део становништва искористио је ово време за развијање нових вештина, али и неговање скривених талената.

Они који никада нису могли да нађу време за теретану из карантина су изашли разбацани; баште и вртови су процветали захваљујући свим новим кућним вртларима; неки су открили да кухиња служи чак и за кување.

Србија сада има много више кувара, баштована, уметника, музичара...

kuvanje
кување / Извор: Профимедиа

Нисмо могли да истражујемо светске метрополе, али смо открили Србију

Затворене границе, ПЦР тестови, обавезни карантин учинили су да многе дестинације о којима смо сањали за сад остану недосањане.

Али у том својеврсном "затвору" у оквиру граница наше земље, открили смо давно заборављене "бисере" Србије, планине, језера, шуме, изворе, рукавце, засеоке, клисуре, кањоне...

Открили смо да је Србија и те како егзотична, необична и да је способна да нас изненади. 

Схватили смо да је препуна пејзажа достојних најатрактивнијих инстаграм профила и да је могуће уживати и остати без даха на само 50 километара од куће. 

Инстаграм је сада препун репортажа са пропутовања кроз Србију, а верујемо да ће се у годинама које су пред нама, када се пандемије будемо сећали кроз маглу, те репортаже само гомилати и да ћемо "открити" нове "неоткривене" кутке наше дивне Србије.