Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНУ ОБЕЛЕЖИЛИ ПОЖАРИ ЕКСТРЕМНИХ РАЗМЕРА: Узрок махом људски фактор, а ево шта је посебно опасно

14.12.2021. 23:21
Пише:
Србија Данас/Блиц
požar
пожар / Извор: Профимедиа/илустрација

Годину која се полако ближи крају обележио је велики број пожара, и то екстремних размера, а разлог избијања за сваки од њих је махом био људски фактор.

Синоћ је у Новом Саду изгорео стан, а узрок је највероватније лаптоп у дечјој соби. Нећете веровати шта све може да буде узрок пожара у стану и о чему све морамо да водимо рачуна.

Опрезни нарочито треба сада да будемо током зиме, највише због грејалица, али празничног периода када користимо разне светлеће украсе и новогодишњу декорацију.

СРБИЈУ ЋЕ ЗАТПРАТИ СНЕГ! Метеоролог упутио драматично упозорење: Стиже 60 дана мраза

СРБИЈУ ЋЕ ЗАТПРАТИ СНЕГ! Метеоролог упутио драматично упозорење: Стиже 60 дана мраза

ПЕДОФИЛ (38) РАСКРИНКАН ЈАВНО: Девојчици (12) слао огавне поруке - од садржаја ће вам се желудац окренути (ФОТО)

ПЕДОФИЛ (38) РАСКРИНКАН ЈАВНО: Девојчици (12) слао огавне поруке - од садржаја ће вам се желудац окренути (ФОТО)

МУЧИ ВАС ОВИХ ШЕСТ СИМПТОМА НАКОН ШТО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Кардиолог објашњава шта обавезно треба урадити и када се јавити ЛЕКАРУ

МУЧИ ВАС ОВИХ ШЕСТ СИМПТОМА НАКОН ШТО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ? Кардиолог објашњава шта обавезно треба урадити и када се јавити ЛЕКАРУ

Последњи већи пожар који се догодио избио је у стамбеној згради на последњем спрату у Новом Саду. Још није утврђен узрок пожара, али према речима једне станарке ове зграде, ватрена стихија је букнула наводно у дечијој соби где се запалио лаптоп.

Евидентно је повећање броја пожара у стамбеним и пословним објектима на почетку и у току грејне сезоне, упркос свим апелима Сектора за ванредне ситуације, које грађанима упућују преко средстава за јавно информисање и медија. Разлози за то у овом периоду су исти као и ранијих година, а то је на првом месту преоптерећење електричних инсталација, неисправне електричне инсталације и остављање различитих грејних тела без надзора, казао је за РТС начелник одељења Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Недељко Гагић.

Запале се под оптерећењем

- Најчешћи узрок пожара је људски фактор, често је то непажња због журбе и остављање електричних уређаја упаљених без надзора – од пуњача мобилних телефона, лаптоп рачунара до укључених грејних тела, коришћења неадекватних продужних каблова који се под оптерећењем запале - казао је Гагић.

Да је у већини случајева за избијање пожара одговоран људски фактор, потврдио је недавно и командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београда, Милош Мајсторовић.

- У више од 90 одсто случајева смо ми криви, иако се у неком тренутку можемо оправдати тиме да је шпорет или грејалица изазвао пожар, не, ми смо ти који смо то купили, који то одржавамо, користимо и контролишемо, тако да могу да кажем слободно да је људски фактор у највећем броју случајева узрок пожара - нагласио је Мајсторовић.

Такође је објаснио да је сваки уређај на електричну енергију потенцијално опасан, па тако и лаптоп, али и да неки уређају представљају опасност у зависности у које доба године га користимо па тако онда у складу са тим имамо проблем са њим.

požar na Tajvanu
пожар на Тајвану / Извор: Профимедиа

Током поразника углавном буде већи број пожара

- Ако је то зимски период онда су то већином грејалице, у летњем периоду клима уређаји, бојлери, све што се снабдева на електричну енергију, па чак и пуњачи за мобилне телефоне су потенцијални изазивачи пожара. Оно што је мој савет и једино сигурно је да ни у ком тренутку не остављате те урђаје укључене по напуштању простора, само тако можемо превентивно деловати, уз наравно сервисирање који се обављају на време од стране стручних лица - рекао је командант.

Како је изјавио, сваке године буде током зимских празника повећан број пожара, а новогодишњи украси који се користе током овог периода године чине ситуацију додатно опасном. Саветовао је суграђанима да поведу рачуна о коришћењу украса на завесама и јелкама и нагласио да обавезно пре употребе провере њихову исправност.

- Нови украси би требало да се купују у продавницама које издају атест, а најбитније је да суграђани ниједан уређај који се напаја на електричну енергију не остављају укључен и без надзора по напуштању простора - саветује Мајсторовић.

Поведите рачуна о светлећим украсима

Неке сијалице, ако су стално укључене, могу да се загреју и до 90 степени Целзијуса, па сваки пут кад одлазите од куће или идете на спавање, требало би и да их обавезно искључите. Пре постављања лампица на јелку или неких уопште укључивања таквих украса проверите да ли је утичница исправна, а жице неоштећене како бисте спречили кратак спој. Јелку никад не украшавајте са упаљеним сијалицама, већ исклученим па их после укључите. Јелку поставите што даље од пећи, радијатора, грејалице и ТВ-а.

Поред свега наведеног, треба повести рачуна да деца не баратају новогодишњим светлећим укласима који се напајају на струју, али треба припазити и да их се не дочепају кућни љубимци. Неретко се дешава да их куце и маце прегризу, а исход може да буде фаталан.

Противпожарни апарати неопходни сваком дому

Међутим оно што је најбитније, а што ми према речима команданта Мајсторовића немамо као навику, јесте то да имамо један "ес" апарат за гашење пожара са прахом, који како наводи, може да угаси почетни пожар.

- Врло једноставно, то нам је најбитнија превентива у нашем дому, све остало зависи од нашег понашања. Уколико се пожар догоди прво напустите просторију, јер ништа није важније од људских живота и затим позовете 193, обавестите ватрогасце, ако брзо стигнемо биће мање материјалне штете, надам се и мање повређивања и смртних случајева - наводи.