Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА РЕУМАТОЛОГИЈУ: Тражи се моја смена уз тенденциозне и измишљене разлоге

11.10.2023. 17:57
Пише:
Србија Данас
Goran Radunović
Горан Радуновић / Извор: Фото: YouTube/Udruzenje Орс/Принтсцреен

Радуновић је апеловао да се све будуће акције обављају у складу са законом прописаним нормама.

Професор др Горан Радуновић, директор Инстутута за реуматологију, огласио се данас поводом новог штрајка који је најавили новоформирани синдикат, који оцењује као нерепрезентативан и напомиње да на Институту већ постоји такав с истим називом и другим руководећим тимом. Он напомиње да притисак на руководство Института за реуматологију траје од децембра 2022. године, а кулминирао је почетком јула 2023.

СРБИЈО, КАКВОГ ХЕРОЈА ИМАШ Фотографија нашег полицајца обишла свет, а његова прича ће вас расплакати (ФОТО)

СРБИЈО, КАКВОГ ХЕРОЈА ИМАШ Фотографија нашег полицајца обишла свет, а његова прича ће вас расплакати (ФОТО)

УПОЗОРЕЊЕ Комарци шире смртоносни вирус у Србији! Нови случајеви грознице Западног Нила узнемиравају нацију!

УПОЗОРЕЊЕ Комарци шире смртоносни вирус у Србији! Нови случајеви грознице Западног Нила узнемиравају нацију!

Потписан ПРОТОКОЛ О САРАДЊУ између Унивезитета у Београду и Адлигата

Потписан ПРОТОКОЛ О САРАДЊУ између Унивезитета у Београду и Адлигата

- Дана 10.10.2023. обратио ми се новоформирани нерепрезентативни Синдикат лекара и фармацеута Србије, (напомињем да Институт за реуматологију већ има такав синдикат са истим називом и другим руководећим тимом под називом Синдикат лекара и фармацеута Србије ОО Институт за реуматологију) са жељом да ступи у штрајк упозорења сутрадан, 11.10.2023. у 14.00 часова са трајањем до 15.00 часова. У обавези сам да истакнем да у овом тренутку постоји спор у вези са регистрацијом наведених синдиката лекара и фармацеута, који ће довести до судског епилога. Дакле, у обавештењу упућеном председнику Републике Србије Александру Вучићу, председници Владе Србије Ани Брнабић, министарки здравља проф. др Даници Грујичић, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николи Селаковићу, локалној самоуправи и мени, тражи се моја смена са места руководиоца установе уз тенденциозне и измишљене разлоге, засноване на потражњи контроле ресурса здравственог система у правцу личног просперитета групе штрајкача, а који своје интересе месецима покушавају да маскирају борбом против наводног мобинга и са циљем измишљене добробити пацијената. Такав притисак на руководство Института за реуматологију траје од децембра 2022. године, а кулминирао је почетком јула 2023. - стоји у саопштењу проф. др Горана Радуновића, директор Инстутута за реуматологију.      

Доктор Радуновић подсећа да сходно Закону о штрајку Републике Србије, члан 5. штрајк мора бити одржан у радним просторијама установе, али тако да не ремети рад колега који нису у штрајку, нити да се утиче на доступност неопходне здравствене заштите те да се из дописа који му је данас уручен не види где је планиран штрајк, иако је то обавеза организатора по закону.

- Напомињем да у Институту за реуматологију до данашњег дана стручни рад се одвијао несметано, укључујући рад са студентима медицине, високе школе за физиотерапеуте, као и са многим последипломцима. Наведени штрајк, као и ранији протести, мотивисан је једино привилегијама мале групе запослених (који отворено тргују будућим руководећим позицијама), уз одсуство осећаја за просперитет наше заједнице, што се лажно приказује као интерес "струке" и привилегованих пацијената. Ниједан начелник одељења, што упорно износе као замерку, није смењен, само су 2 начелника променила међу собом начелничка места на једнаким болничким одељењима, јер је на једном од њих 18 месеци постојала недопустиво ниска попуњеност постељног фонда. Запослени на том одељењу избегавали су да лече болеснике, не примајући их у болницу као остала одељења. То је била једина мотивација за премештаје неколико лекара, а ти процеси су у свим здравственим установама чести, као и у Институту за реуматологију. Сестра која је радила као одговорна сестра на "биолошкој терапији" није успела да заврши више образовање и због тога је на њено место постављена сестра са одговарајућом вишом стручном спремом. Толико о кадровским решењима која се руководству замерају - стоји у саопштењу и додаје се:

- Етички одбор Института за реуматологију, сходно пословнику који је унутар одбора изгласан, има обавезу да се редовно састаје и да дневни ред за сваки састанак да  унапред на усаглашавање директору, што за prеthodnе 2 године није никада учињено. Такође, састанци су били нередовни. То је разлог разрешења чланова, који је у складу са Статутом наше институције. Етички одбор и Стручни савет су стручна саветодавна тела директора, да подсетимо. Нови Етички одбор формиран је на основу Статута и под надзором здравствене инспекције Министарства здравља. На замерку групе запослених на то што се посете директору и боравак у његовом кабинету морају најавити и не могу бити ад хоц, морамо подсетити да је таква пракса у свим установама и институцијама како би се омогућио ред, несметан рад и спречила ометања и узнемиравања.

Он је апеловао да се све будуће акције обављају у складу са законом прописаним нормама, са разумним поводима уколико их има, као и да се омогући несметан рад наше установе чији се углед константно нарушава деловањем мањине  неосновано незадовољних, у циљу интереса пацијената који им је приоритет.