Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Гостопримство које осваја: Србија глобално препозната као ТОП ДЕСТИНАЦИЈА

01.03.2022. 10:20
Пише:
Србија Данас
Srbija u očima sveta
Србија у очима света / Извор: Shutterstock

Снажна визија туризма Србије

Државном стратегијом, до 2025. године туризам у Србији и са њиме повезане делатности постаће једна од доминантних привредних грана која ефикасно обезбеђује нову додату вредност и одрживо запошљавање. 

Туристичка понуда ће бити усклађена са глобалним смерницама и читавом свету понудити аутентична искуства, доживљаје и производе високог квалитета и традиционално гостопримство, што је основа наше препознатљивости у односу на друге.

Србија је модерна, атрактивна дестинација, како за краће посете, тако за дужи одмор или пословање. Својим сталним осавремењивањем, прихватањем и преузимањем светских стандарда и модела пословања и управљања, туризам Србије ће на светској лествици конкурентности бити високорангирана и популарна. 

Туристички производи од посебног значаја за развој туризма Србије, на чијој промоцији се интензивно ради, јесу: туризам градова, манифестације и догађаји, планински туризам, здравствени туризам, тематске руте, наутички туризам, градски одмори, упознавање с културним наслеђем, транзитни туризам… 

Srbija u očima sveta
Србија у очима света / Извор: Shutterstock

Чувамо своје културно наслеђе - историја као снага будућности

Препознајући значај и очување културног наслеђа за одрживи развој туризма, од 2012. до 2021. држава је уложила скоро 600 милиона динара у пројекте који се односе на средњовековне тврђаве и археолошка налазишта. Тако су сачувана археолошка налазишта Виминацијум, Дреновац, Сирмијум, Лепенски вир и Феликс Ромулијана, али и тврђаве Голубачки град, Калемегдан, Маглич, Нишка тврђава, Новопазарска тврђава, Милешевац – Хисарџик. 

Бањски туризам - бисери српског туризма 

Српске бање су прави еколошки центри који обилују природним лепотама, минералним водама и чистим ваздухом. Праћењем трендова и коришћењем њихових природних предности, данас су много више од центара за рехабилитацију и имају садржаје за све генерације. 

Гондола Брзеће – Копаоник: инвестиција која доприноси развоју целокупне општине Брус 

Gondola
Гондола / Извор: Shutterstock

Гондола Брзеће-Мали Караман једна је од најзначајнијих инвестиција у српском туризму која за 12 минута превози скијаше и туристе од подножија до врха Мали караман на Копаонику. Сада сви они, који одседају у Брзећу, могу на веома једноставан начин да се прикључе у систем скијалишта, а на тај начин ће бити смањен број возила у самом центру планине, самим тим и емисија штетних гасова. Гондола је укупне хоризонталне дужине 3.741 метар.

После 30 година поново је успостављена линија Београд– Њујорк 

Српски национални авио-превозник Аир Сербиа има редовне и чартер авионске линије ка свим важним дестинацијама у Европи, на Блиском истоку и Медитерану. Трансформација компаније започета 2013. године остварила је значајан економски утицај на Републику Србију, што показује студија спољних консултаната из компаније Lufthanza консалтинг из новембра 2020. године. Операције Аир Сербиа-е имају значајан утицај на српску економију, запошљавањем становника у Републици Србији, куповином од локалних добављача, довођењем међународних посетилаца у земљу и омогућавањем приступа глобалним тржиштима. 

Вински путеви Србије - декадентно уживање

Vinograd
Виноград / Извор: Shutterstock

Вински путеви и оазе имају немерљив туристички потенцијал. У Србији постоји чак 9 винских путева – Фрушка Гора, Жупа, Шумадија, Суботица, Вршац, Неготин, Ниш–Књажевац, Подунавље и Јагодинско виногорје, и 8 винских оаза – Чока у Чоки, Виндуло у Темерину, „До краја света“ у Ковиљу, „Арт wine“ у Грошници код Крагујевца, подрум Шомођи, винарија B&D Којчић, винарија Гвожђан и Тарашки виногради. Важно је препознати њихов значај и интензивно их промовисати широм света. 

Од 2012. до 2021. отворено је скоро 100 нових хотела 

Значај Србије као туристичке дестинације огледа се и у броју новоотворених хотела. У Београду их је отворено 78, на Копаонику – 7, у Врњачкој бањи – 9 и у Бајиној Башти – 2. Осим тога, забележен је и снажан улазак међународних хотелских ланаца.

Странцима никада није доста српских обичаја и традиције, а ни културе. Ипак додатно их имперсионирају необичне манифестације, попут Кобасицијаде, Купусијаде, али и Првенства у надметању гусана, о којем је писао сајт Масхабле. Феситивали попут Exita и Гуче већ дуги низ година импресионирају стране медије који не само да извештавају о одржавању ових фестивала, већ и радо долазе да се и лично увере каква забава их чека у Србији. 

Наша држава више није потцењена дестинација, већ савршен избор за све оне који желе незабораван одмор и авантуру.

На сајту delagovore.rs можете се информисати о улагању Србије у туризам и многе друге области.