Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! "Луцифер" је стигао у Србију: Чекају нас најврелији дани досад, а ево када ћемо коначно ОДАХНУТИ

21.07.2022. 09:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vrućina
Врућина / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Услед деловања антицклона наредних дана биће ведро и без облака.

Топлотни талас обара температурне рекорде на западу и северозападу Европе, а наредних дана захватице и Србију, али у нешто блажем облику него запад Европе, тако да се и поред веома високих температура, не очекују обарања температурних рекорда, поручује метеоролог Ђорђе Ђурић.

МИЛЕНА ПОДЕЛИЛА НОВУ СЛИКУ СА ИГОРОМ ЈУРИЋЕМ? Инстаграм се усијао због ових момената са плаже (ФОТО)

МИЛЕНА ПОДЕЛИЛА НОВУ СЛИКУ СА ИГОРОМ ЈУРИЋЕМ? Инстаграм се усијао због ових момената са плаже (ФОТО)

"МОЖЕМО СЕ ВАКЦИНИСАТИ СВАКА ТРИ МЕСЕЦА" Кон најавио пакао са короном у Србији, ево када следи врхунац заражавања

"МОЖЕМО СЕ ВАКЦИНИСАТИ СВАКА ТРИ МЕСЕЦА" Кон најавио пакао са короном у Србији, ево када следи врхунац заражавања

"ДНЕВНО ЋЕ БИТИ 20.000 НОВОЗАРАЖЕНИХ" Драматично упозорење др Шеклера: Нови сојеви се много лакше преносе

"ДНЕВНО ЋЕ БИТИ 20.000 НОВОЗАРАЖЕНИХ" Драматично упозорење др Шеклера: Нови сојеви се много лакше преносе

Иако ће температуре у наредном периоду у Србији бити врло високе, за сада не постоји опасност од температурних рекорда, који су забележени 2007. године када је у Смеревској Паланци мерено 44,9°Ц, а у Београду рекордних 43,6°Ц.

Ђурић каже да се претходних дана над источном Европом, тачније над Белорусијом, Русијом и Украјином, налазио висински циклон, који над овим пределима и даље условљава кишовито и више јесење време, а свежија ваздушна маса продрла је и до Србије, па су температуре биле веома угодне и пријатне, а ноћи и хладне, уз вредности у многим пределима и испод 10°Ц.

- Томе се ближи крај, јер већ од данас Србију ће захватити веома топла ваздушна маса са запада, па се већ у среду очекују температуре од 32 до 36°Ц, у Београду до 34°Ц - каже Ђорђе Ђурић.

Напомиње да је интересатна ситуација што ће нам врела ваздушна маса стићи са северозапада и запада Европе преко централне Европе, а у највећем броју случаја са тог подручја нам стиже свежија ваздушна маса.

Иако ће нам врела ваздушна маса стићи са северозапада Европе, њено изворишно подручје су Сахара и север Африке и са тог подручја ова врела ваздушна маса прошле седмице стигла је на Пиринејско полуострво, а потом у предњем делу висинског циклона, који се премештао са Атлантика преко Бискајског залива ка Британским острвима, ова врела ваздушна маса се у предњем делу циклона преместила са Пиринејског полуострва преко западне Европе до северозапада Европе и Британских острва.

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа/илустрација

До тог подручја од данас почиње да пристиже свежија ваздушна маса са Атлантика, а врео талас висински струјама помера се ка централној Европи, потом и ка нашем подручју.

- Још врелије биће у Србији од четвртка, уз максималне температуре преко 35°Ц, а у суботу понегде и до 40°Ц. Након што смо имали веома угодне, понегде и хладне ноћи, уз температуре и испод 10°Ц, наредних дана и ноћи ће бити веома топле, а у Београду и у многим пределима на северу и тропске, јер се минималне температуре неће спуштати ноћи испод 20°Ц, неретко и испод 25°Ц - каже метеоролог.

Услед деловања антицклона наредних дана биће ведро и без облака. У суботу крајем дана до северозападних, а у недељу и преко осталих предела Србије прећи ће веома ослабљени хладни фронт, који ће се својом главном кретати доста северније.

irak, vrućina, leto
ирак, врућина, лето / Извор: Профимедиа

У Србији неће бити изражен у виду падавина, јер се тек локално очекује редак пљусак са грмљавином, већ у виду тога што ће југоисточни ветар бити у скретању на северозападни, по продор хладног фронта биће и веома јак и по томе што ће температура бити у паду за око три до пет степени, па се у недељу и у понедељак очекују максималне темепратуре од 33°Ц на западу до 37°Ц на истоку и југоистоку Србије, у Београду до 34-35°Ц.

Према тренутним прогнозама, утицај антицклона очекује се у Србији све до краја јула, па и почетком августа, што ће условљавати углавном ведро и стабилно време, а блага освежња очекују се тек уз продоре веома ослабљених хладних фронтова, који би нешто израженији краткотрајно могао бити око 28. јула.

- Ушли смо у за сада најтоплији и најстабилнији део лета, који ће се одликовати веома топлим и веома сушним временом. Како је просек максималних температура за ово доба године од 27 до 30°Ц, оне ће у наредном периоду неретко бити и за седам до 10 степени више од просека. Овакво време веома неповољно ће утицати по пољопривредне и ратарске културе, нарочито у оним пределима где већ преовладава катастрпфална суша, а то су делови Војводине - каже Ђурић.

Када је реч о температурама, очекују се вредности које су се дешавале и у прошлости, тако да не треба паничити, већ се прилагодити датим временским условима и смањити активности на отвореном на минимум у најтоплијем делу дана.

Како се очекују и веома високе вредности УВ зрачења, не треба се излагати сунцу дуже без адекватне заштите.

БОНУС ВИДЕО: Евакуација у КБЦ "Драгиша Мишовић"