Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ИЗГРАДЊИ ЗГРАДЕ ПРАВОСУДНИХ ОРГАНА: Ова година биће упамћена по великим пројектима као што је изградња нове Палате правде (ФОТО)

27.01.2023. 09:41
Пише:
Србија Данас/НсУживо
Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: НС уживо

У овом објекту радиће преко 30 судија кривичног одељења Основног кривичног суда и преко 50 носилаца јавнотужилачке функције, заједно са државним службеницима.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је радове на изградњи зграде правосудних органа у Новом Саду заједно са амбасадором и шефом делегације Европске уније у Републици Србији Емануелом Жиофреом, министарком правде Републике Србије Мајом Поповић и председником Вишег суда у Новом Саду Мирославом Алимпићем.

- Задовољство је видети да одлично напредују радови на изградњи Палате правде у којој ће бити смештена кривична одељења Основног суда, Вишег суда, али такође и Вишег јавног тужилаштва. Реч је о веома важном инфраструктурном пројекту, како за Републику Србију тако и за сам Град Нови Сад, чија ће реализација унапредити услове рада правосудних органа - изјавио је градоначелник.

Председник Вучић данас обилази радове на деоници брзе пруге Нови Сад-Суботица

Председник Вучић данас обилази радове на деоници брзе пруге Нови Сад-Суботица

Јањић: Град Нови Сад у Футог уложио милијарде динара у ИНФРАСТРУКТУРУ, ово су кључни пројекти

Јањић: Град Нови Сад у Футог уложио милијарде динара у ИНФРАСТРУКТУРУ, ово су кључни пројекти

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ДЕОНИЦИ НОВИ САД-СУБОТИЦА: Брза пруга биће готова до краја 2024.године (ВИДЕО)

ВУЧИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ДЕОНИЦИ НОВИ САД-СУБОТИЦА: Брза пруга биће готова до краја 2024.године (ВИДЕО)

- Предходни градоначелник, данас министар одбране Милош Вучевић, положио је камен темељац крајем августа 2021. године, а сада можемо констатовати да нас ускоро очекује завршетак радова. Чекали смо годинама, да наши правосудни радници добију боље услове за рад и напусте стару зграду, тако што ће у ову нову прећи 1/3 запослених. Ова зграда ће имати преко 10.000 квадратних метара, јер постојећа зграда у Сутјеској 3 није могла да се надогради. Захвални смо на донацији ЕУ у вредности од чак 13 милиона евра, такође и Министарству правде који учествују у трошковима за овај објекат. Све ово производ је стабилне политике и политике континуитета које води председник и Влада Републике Србије. Хвала нашим суграђанима, који живе у овом кварту, на стрпљењу током извођења радова  - рекао је градоначелник Ђурић.

Ова година у Новом Саду, биће упамћена по великим инфраструктурним пројектима. Поред изградње ове Палате правде, граде се чак три нова моста и уређује Алмашки крај, а граде се и две нове јавне гараже.

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: НС уживо

- Изражавам посебно задовољство што смо се после годину дана поново срели на овом истом месту на ком је положен камен темељац ове зграде. Као што се може видети, грађевинска компанија "Јадран" из Београда је успешно спровела све припремне и грађевинске радове до новембра претходне године, када је зграда добила кров. У току су радови на уређивању унутрашњости зграде и монтирању сложених система за управљање. Иако није једноставно овакав објекат изградити, који има шест спратова, у урбаном делу града изградити, тако да околни објекти не буду оштећени, захваљујући пре свега квалитету изградње, до сада није било никаквих проблема. Надам се да ће и у следећој фази радови тећи планираним темпом и да ће Министарство правде уложити додатни напор у опремању зграде одговарајућом опремом. Очекујемо да се до краја године уселимо у ову нову зграду. На овај начин ће запослени у згради, као и сви грађани који дођу у овај објекат, као странке, имати прилику да по савременим условима остварују своје радно-правне обавезе и права. Још једном захваљујем Европској Унији на доследности да се у Новом Саду омогући максимално приближавање условима рада какви су присутни и у развијеним земљама ЕУ - рекао је Мирослав Алимпић, председник Вишег суда у Новом Саду.

Међима се такође обратио и Емануел Жиофре, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Републици Србији. 

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: НС уживо

- Пре нешто више од годину дана, овде у Новом Саду, заједно са министарком и бившим градоначелником, спустили смо прве ашове и цемент, покренувши овај пројекат. Ова донација ЕУ у износу од преко 13 милиона евра, део је једне шире подршке ЕУ правосудном систему Србије. Овај пројекат је важан јер се ради о правди и у овој згради радиће око 250 људи, судија, тужилаца, а ова зграда ће имати посебан приступ за особе са инвалидитетом, као и посебан улаз за жртве и сведоке. Боља инфраструктура значи боља правда! ЕУ сарађује са Србијом на промовисању неопходних реформи, а исто тако пружа и финансијску подршку - изјавио је амбасадор.

За крај, присутнима се обратила министарка правде Републике Србије Маја Поповић.

- Задовољсто ми је што данас имам прилику да се обратим овом скупу једним лепим поводом, а то је овај пројекат. Радови су у токи и завршетак се приближава, а Министарство правде издвојило је средства у износу од 900.000 евра за унутрашње опремање. Желим да се захвалим и локалној самоуправи, без које овај пројекат не би био реализован. Ми такође градимо објекте и у Нишу, Београду и Крушевцу. Прошле године смо отворили Палату правде у Крагујевцу и све то ће побољшати ефикасност нашег правосуђа - закључила је.