Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАДОВИ У СРБИЈИ КОЈИ КОРОНА МЕРЕ УВОДЕ НА СВОЈУ РУКУ: Ситуација алармантна - не могу да чекају на Кризни штаб!

21.09.2021. 15:27
Пише:
Србија Данас/Телеграф
koronavirus
коронавирус / Извор: Shutterstock

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса још није заказана, а чланови не очекују да ће скоро да се одржи

Ако могу Нови Пазар, Љиг, Шабац и Сремски Карловци што не могу и други... У Србији има градова и места који строже противепидемијске мере уводе на своју руку, без чекања одлуке републичког Кризног штаба за борбу против корона вируса, чија седница, како сазнајемо, скоро неће бити одржана.

На последњој, да подсетимо, само је донета одлука да се уведу ковид сертификати.

СУТРА НАМ СТИЖУ ПРВЕ ПАХУЉЕ, СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ 31 СТЕПЕН: Лудо време у Србији, метеоролог најавио ролеркостер

СУТРА НАМ СТИЖУ ПРВЕ ПАХУЉЕ, СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ 31 СТЕПЕН: Лудо време у Србији, метеоролог најавио ролеркостер

СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ ОЗБИЉНА "Дневно нам умре АУТОБУС људи, ако то није аларм - не знам шта је"

СИТУАЦИЈА СА КОРОНОМ ОЗБИЉНА "Дневно нам умре АУТОБУС људи, ако то није аларм - не знам шта је"

ТАЧАН БРОЈ ЉУДИ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ТРЕЋУ ДОЗУ: Ево колико њих је примило само прве две, када се упореде бројке, једна ствар упада у очи

ТАЧАН БРОЈ ЉУДИ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ ТРЕЋУ ДОЗУ: Ево колико њих је примило само прве две, када се упореде бројке, једна ствар упада у очи

Тренутна епидемиолошка ситуација нимало није добра, шта више нестабилна је, и не постоји место у Србији које се може похвалити тиме да се код њих не шири корона вирус. Чак и они који имају висок проценат вакцинисаних, па били они лидери у вакцинацији као што је Прибој, имају више десетина позитивних случајева заразе на дан.

Али, док неки чекају да чланови великог Кризног штаба лупе шаком о сто, па да уведу строже мере, а истовремено се обрадују када до њих не дође, има и светлих примера, који, такве кораке предузимају самоиницијативно.

Нови Пазар укинуо славља

Можда тешка срца, јер је сезона веридби и свадби, али Нови Пазар, који се редовно враћа у центру пажње због броја оболелих а сада и преминулих, један је од најсветлијих примера.

Од 13. септембра у овом граду су забрањена сва славља у угоститељским објектима и таква одлука ће остати на снази све док се ситуација не побољша.

- Ту спадају свадбе, банкети, бабине, крштења, журке у хотелима, мотелима, ресторанима, кафићима...

Novi Pazar
Нови Пазар / Извор: Профимедиа

Штаб овог града је раније донео одлуку да ђаци свих средњих школа на територији Новог Пазара пређу на онлајн наставу.

У овом граду се, иначе, у међувремену повећао степен вакцинисаних особа. Како је јуче изјавио директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару Шефадил Спахић за 20 дана у септембру вакцинисано је првом дозом 2.140 што је у односу на прошли месец у порасту.

- Сада је укупно прву дозу примило 24.621 особа, ревакцинисано је више од 20.000 а трећу дозу је примило скоро 2.000. Ми се надамо да ће све ово да да позитиван резултат - каже Спахић.

У последњих неколико дана, корона узима данак у Пазару, па је поново у центру пажње јер у Општој болници на дневном нивоу има много преминулих особа од последица корона вируса. У првих 19 дана септембра у овом граду преминуле су 63 особе од којих је 41 из Новог Пазара, 13 из Тутина, седам из Рашке и две из Сјенице. Најгора је била претходна субота, када је живот изгубило 7 пацијената и то 6 из Пазара а једна из Тутина.

Љиг апеловао да се не слави 

Због неповољне епидемиолошке ситуације услед корона вируса, и Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг апеловао је јуче на грађане да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује.

- На седници Штаба за ванредне ситуације Општине Љиг разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине Љиг и иста је оцењена као неповољна због чега се апелује на све грађане наше општине да не организују већа породична славља и окупљања у угоститељским објектима и на приватним поседима, док се епидемиолошка ситуација не стабилизује - наводи се на сајту Општине у извештају са седнице Штаба.

Melburn, lokdaun, koronavirus
Мелбурн, локдаун, коронавирус / Извор: Профимедиа

Такође, Штаб за ванредне ситуације Општине Љиг позива све становнике који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, да би се сачувало здравље људи, с обзиром на то да се последњих дана бележи сталан пораст броја заражених од корона вируса.

Ванредна ситуација у Сремским Карловцима

Сремски Карловци су половином овог месеца прогласили ванредну ситуацију, што је аутоматски одложило и манифестацију "Карловачка берба грожђа" која је планирана за претходни викенд.

Надлежни се надају да ће ова манифестација моћи да се одржи у првој половини октобра, ако епидемиолошка ситуација дозволи.

Sremski Karlovci
Сремски Карловци / Извор: Профимедиа

Како је тада наведно у саопштењу објављеном на сајту Општине, председник Општине Александар Саша Стојкечић позвао је грађане Сремских Карловаца да се вакцинишу против корона вируса и да се придржавају свих мера.

У Шапцу без манифестација 

Истовремено је и Штаб за ванредне ситуације града Шапца донео одлуку да се у наредном периоду не одржавају традиционалне манифестације, Чивијашки Карневал и Шабачки Вашар.

Мислим да је ово испавна одлука без обзира што је економија јако битна за функционисање града. Здравље наших суграђана је на првом месту као и чињеница да је повећан број оболелих у нашем граду – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

- Имамо велики број позитивних ученика, 11 деце у предшколској установи, 87 ученика основних школа и 155 ученика средњих школа. Они су најбројнији учесници ових манифестација. Мислим да је ово најбоље решење. Имамо времена када ћемо славити. Ово је озбиљно време које захтева озбиљне одлуке – додао је др Пајић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Према најновијем извештају Завода за јавно здравље Шабац, на територији Мачванског управног округа још 361 особа позитивна је на ковид 19 од узетих 1.390 узорака.

Највише нових позитивних је у Шапцу - 159, а затим у Лозници 91. Богатић има 38 нових случајева, а Коцељева 34. Нешто мање нових заражених је у Владимирцима - 13, Малом Зворнику -12, Крупњу - 8 и Љубовији - 6.

Тренутно је на територији Округа активно оболело 4.270 особа, а највише их је у Шапцу - 1.907.

Иначе, у последња 24 сата у Србији је регистровано 7.232 новозаражених, а нажалост, још 38 особа је преминуло. 

На респираторима се тренутно налази 188 пацијент.