Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРЧКА И ХРВАТСКА УКИДАЈУ КОВИД МЕРЕ? Ево где већ можемо да путујемо БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА!

12.04.2022. 21:38
Пише:
Србија Данас/Блиц
putovanja
путовања / Извор: Профимедиа

Хрватска и Грчка најављују да од маја до септембра укидају ковид мере.

Грчки министар здравља тврди да је ово за сада само идеја и да ће о томе влада ове земље дати коначан суд. Како и где ћемо летовати у доба пандемије и рата у Украјини, и по којим ценама, најбоље зна Александар Сеничић из Јуте.

- Почетком године имали смо велико интересовање грађана за путовањима и све је личило на 2019. годину. Али, онда је због рата у Украјини све стало. Ипак, како се ближи Ускрс и како нам је дошло лепо време опет се размишља о путовањима. Надамо се да ће овог лета бити боље и да ће се једноставније путовати него прошлог. Земље у које без проблема можемо путовати су Босна и Херцеговина, Црна Гора, Мађарска, Румунија, Словенија, све скандинавске земље, ускоро и Чешка - казао је Сеничић.

ЗБОГ "ЈЕДНОГ ПАПИРА" ВРАТИЋЕ ВАС СА ГРАНИЦЕ: Нова правила скоро сваки дан, ево шта вам све треба за путовање

ЗБОГ "ЈЕДНОГ ПАПИРА" ВРАТИЋЕ ВАС СА ГРАНИЦЕ: Нова правила скоро сваки дан, ево шта вам све треба за путовање

Школске екскурзије у иностранству још нису дозвољене: Ово су нови услови за путовања у Србији

Школске екскурзије у иностранству још нису дозвољене: Ово су нови услови за путовања у Србији

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПУТОВАЊА У ЕВРОПУ! Посебно важно за оне који су примили трећу дозу вакцине

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПУТОВАЊА У ЕВРОПУ! Посебно важно за оне који су примили трећу дозу вакцине

Сеничић је рекао да је оно што очекујемо да се деси да Грчка отворити своје границе од 2. маја.

- Очекујемо да та одлука грчке Владе буде донета и да ће важити током целе сезоне. Нису се одредили према томе да је корона престала, већ су става да ће до септембра ублажити мере. Прошле године скоро нико није путовао, а ове године очекују Британце и друге Европљане. Руса ове године неће бити у Грчкој, јер иако Грчка Русији није увела санкције, Руси немају како да дођу. Чартерима су путовали у Грчку, а како је то сада немогуће, могу једино да дођу до Београда па онда да лете до Грчке, али то је и скупље и компликованије. Турци оснивају нову авио-компанију која ће имати чартер летове из Русије до Турске и летеће директно, неће се прелетати друге земље - изјавио је саговорник.

О потпуном отварању граница, каже Сеничић, озбиљно размишља и Турска, као и Албанија.

- У Албанији нема много апартмана, има више хотела. У Драчу постоји хотел са пет звездица где је прошле године цена all инцлусиве услуге по дану била свега 65 евра. Ове године та цена биће око 75 евра. Више од 100.000 српских туриста било је у Албанији прошле године, били смо најбројнији туристи. Попустили су све мере, на располагању вам је Јонско и Јадранско море, наставак улцињске ривијере. Крф је на пола сата трајектом. Колима је врло једноставно доћи и то нам је временски најближе море. Ауто-путем идете до Ниша, прелазите административну границу са Косовом па ауто-путем од Приштине до мора, и нема никаквих проблема. Не улазите са пасошем него само са личном картом. Пасош вам уопште не треба. Стотине аутобуса су ишле том трасом прошлог лета и никаквих проблема није било – изјавио је Сеничић.

kovid pasoš
ковид пасош / Извор: Профимедиа

- Ова година је преломна за туристички сектор. Ако не буде добра сезона, многи ће пропасти и зато се размишља у правцу укидања мера. Најнегативније посредне последица рата у Украјини су по туризам. Због поскупљења горива, за авио-карте ће доплата бити од 20 до 60 евра. Поскупели су чартер летови и најам авиона. До поласка на пут постоји могућност да се цена промени. Ако је карта за Египат коштала око 300 евра, сада ће она бити око 350 – каже Сеничић.

У Србији су све популарније дестинације Златар, Стара планина, Врњачка бања, Сокобања. Љубовија је прелепа и туристички се развија, затим у Западној Србији Ивањица и Ариље. Тај део Голије је најлепши и Ивањица се може похвалити одличним хотелским смештајем. Затим, Источна Србија – предео од Неготина, Бора, Борског језера до Зајечара, па Рајачке пимнице. У овом делу земље има и приватног смештаја и хотела. Предлог је и део од Пирота ка Старој планини, јер су сва села почела туристички да живе, а онда наставите ка Куршумлији и Прокупљу. Огроман је број етно домаћинстава у централној Србији. Увек су добар избор и Тара, Каблар, Увац - рекао је саговорник.

Црна Гора се ове године окреће ка Србији и земљама у региону и Сеничић напомиње да је добар избор јер је највећи део проблема са инфраструктуром – решен.

- Решени су проблеми са водом и канализацијом. Урађен је централни одвод канализације, и углавном су се сва места прикључила, тако да је у највећој мери то решено.