Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ РХМЗ: У овом делу Србије се очекује ледена киша, упаљен наранџасти метео-аларм

09.01.2022. 17:39
Пише:
Танјуг
Vremenska prognoza
Временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

Време ће бити опасно у овим крајевима Србије.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да се сутра на подручју источне Србије очекује киша која ће се ледити при тлу.

ЧЕКА НАС ЈОШ СНЕГА, А ОНДА НОВИ ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК: Ево какво ће време бити следеће недеље

ЧЕКА НАС ЈОШ СНЕГА, А ОНДА НОВИ ТЕМПЕРАТУРНИ ШОК: Ево какво ће време бити следеће недеље

ОТКРИВЕНИ СИТНИ ТРИКОВИ КОЈИ ЋЕ ВАС ЗАПАЊИТИ! Ево како да припремите свој аутомобил за предстојеће ЗИМСКО ВРЕМЕ

ОТКРИВЕНИ СИТНИ ТРИКОВИ КОЈИ ЋЕ ВАС ЗАПАЊИТИ! Ево како да припремите свој аутомобил за предстојеће ЗИМСКО ВРЕМЕ

УПАЉЕН МЕТЕО АЛАРМ! РХМЗ издао упозорење - у овим деловима Србије се очекују падавине, температура сутра ИСПОД НУЛЕ

УПАЉЕН МЕТЕО АЛАРМ! РХМЗ издао упозорење - у овим деловима Србије се очекују падавине, температура сутра ИСПОД НУЛЕ

Такође, у Тимочкој Крајини и у Банату очекује се киша која ће се понегде ледити, објављено је на сајту РХМЗ.

У понедељак се на подручју, западне, централне и југозападне Србије очекује се снег и даље повећање висине снежног покривача за 10 до 30 центиметара.

Наранџасти метео-аларм, који означава опсано време, сутра ће бити на снази у Банату, западној и југозападној Србији, Шумадији, Поморављу и источној Србији.

Ђурић: Временска слика указује на то да ће јануар бити и те како снежан.

- Током понедељка дуж Јадранског мора премештаће се ка југоистоку и даље ка Јонском мору снажан циклон, а његов положај биће такав да ће се Србија налазити у хладном сектору, уз доток хладног ваздуха са североистока и доток влаге са Медитерана. Ваздушни притисак биће испод нормале. Услед овакве синоптичке ситуације, у Србији у понедељак облачно и хладно са снегом, уз даље повећање снежног покривача. На северу Војводине биће суво. Нешто топлије биће на крајњем југу, југоистоку и истоку Србије (Призрен, Врање, Димитровград, Пирот, Неготин), па се у овим пределима очекује углавном киша. Јутарња температура биће од -3°Ц на северу до 3°Ц на истоку Србије, а максимална дневна од 0 до 3°Ц, у Неготинској Крајини до 6°Ц, у Београду око 0°Ц. Понедељак ће већем делу Србије донети 10 до 30 mm падавина по квадратном метру, а у области са снегом пало би од 5 до 15 цм снега, на планинама и више. Суво само на северу Војводине - каже Ђорђе. 

- У уторак у већем делу Србије и даље снег, уз даље повећање снежног покривача, а снег се очекује тада у већини предела, па и на северу Војводине и истоку Србије. У Србији у уторак би пало додатних 10 до 20 mm падавина по квадратном mettru, односно 5 до 20 цм снега. Ипак, како температуре и даље неће бити довољно ниске, снег ће имати већег садржаја воде. Ипак, очекује се се даље повећање снежног покривача. Максимална температура биће од 0 до 3°Ц, у Београду око 0°Ц. Дакле, Србија ће и током уторка бити под утицајем циклона, чији ће се центар налазити изнад Грчке. Овај циклон током среде наставиће пут даље према истоку, а са запада ће ојачати веома снажан антициклон, па ће ваздушни притисак бити знатно изнад нормале.

putevi
путеви / Извор: Профимедиа

Након снега следи нам додатно захлађење.

- У среду ледени дан. На северу Србије биће ведро, ујутро уз јак мраз, а у осталим пределима облачно, а јутро ће бити знатно топлије због слабог снега. Јутарња температура од -10°Ц на северу до -1°Ц на истоку Србије, максимална дневна од -3 до 1°Ц, у Београду до -1°Ц.

- Најхладније јутро очекује се у четвртак. Јутро у већини предела биће ведро, понегде и са маглом. Јутарња температура биће од -12 до -5°Ц, на Пештеру (Сјеница) и до -20°Ц. Током дана суво и хладно, температура ће у већини предела бити око 0°Ц. Иначе, среда и четвртак донеће Србији веома јак утицај антициклона са запада Европе, чији ће се један од центара у четвртак налазиити у четвртак и над Србијом, па се очекује екстремно висока вредност ваздушног притиска од преко 1040 мб (ниво мора), а управо ће то поље високог притиска довести и до стабилизације времена, али због слабог струјања очекује се и повећано загађење ваздуха, уз веома високе концентрације загађујућих честица - наводи метеоролог.

- Ипак, у четвртак у другом делу дана очекује се адвекција топлије ваздушне масе, нарочито током петка. По периферном делу снажног антициклона са запада, преко Србије се очекује се у петак очекује премештање једног мањег облачног система, па се понегде очекује и киша која ће се ледити при тлу, а она ће бити последица тога што ће прво значајно отоплити у вишим слојевима атмосфере, а прохладно остатати у најнижим слојевима. Јутарња температура у петак од -8°Ц на југу до -1°Ц на северу Србије, максимала дневна од 1°Ц на југоистоку до 7°Ц на северозападу Србије - закључује Ђурић.