Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХИТНО УПУТСТВО СТИГЛО СРПСКИМ ЛЕКАРИМА ЗБОГ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА! Само један потврђен случај значи - ЕПИДЕМИЈА

26.05.2022. 13:32
Пише:
Србија Данас/Телеграф
bolest
болест / Извор: Профимедиа

Контакти заражених особа треба да прате своју температуру два пута дневно.

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" послао је Стручно-методолошко упутство здравственим установама у вези са надзором над мајмунским богињама.

У упутству је описан сумњив случај, вероватан, потврђен и одбачен, као и поступање са особом код које је болест потврђена, али и са особама које су биле са њом у контакту. Истиче се и да сваки потврђен случај мора да буде изолован, као и да један потврђени случај представља епидемију.

"СЛОМЉЕНА СТРЕЛА" И "ЛЕТЕЋЕ ТВРЂАВЕ": Како је на Паштику одбрањена Србија (ВИДЕО)

"СЛОМЉЕНА СТРЕЛА" И "ЛЕТЕЋЕ ТВРЂАВЕ": Како је на Паштику одбрањена Србија (ВИДЕО)

(ФОТО) НЕВРЕМЕ ПРОТУТЊАЛО СРБИЈОМ! У појединим деловима земље падао ГРАД величине ораха - јак ветар ломио стабла

(ФОТО) НЕВРЕМЕ ПРОТУТЊАЛО СРБИЈОМ! У појединим деловима земље падао ГРАД величине ораха - јак ветар ломио стабла

ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТУ ГЛИКЕРИЈУ: Овај обичај МОРАТЕ испоштовати, а ево шта НИКАКО не смете јести

ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТУ ГЛИКЕРИЈУ: Овај обичај МОРАТЕ испоштовати, а ево шта НИКАКО не смете јести

Изолација оболелог се врши на најближем инфективном одељењу или болници. Транспорт лица се обавља возилом хитне помоћи уз примену личне заштитне опреме уз претходно обавештавање екипе Хитне помоћи који припрема пацијента за транспорт. Ако соба у болници није једнокреветна, између кревета мора да буде најмање метар раздаљине.

Контакти заражених особа треба да прате своју температуру два пута дневно.

Асимптоматски контакти могу да наставе рутинске свакодневне активности као што су одлазак на посао и похађање школе (то јест карантин није неопходан), али не смеју да напуштају место боравка током периода надзора. За децу предшколског узраста препоручује се привремено издвајање из колектива - вртић или друго...

У овом упутству је описана дефиниција случаја мајмунских богиња, коју је предложила Светска здравствена организације (СЗО) за потребе епидемиолошког надзора над овим обољењем током актуелне епидемије мајмунских богиња у земљи која није ендемска. Напомиње се да ће се дефиниција случаја ажурирати у случају потребе.

Садржи и Упитник који се попуњава ако се појави сумња на заразу.

Случај сумње

Сумњива је свака особа било ког узраста у земљи која није ендемска за мајмунске богиње, а која се јави са необјашњивом акутном оспом и која има један или више од следећих симптома или знакова који су се јавили најраније 15. марта 2022. године а то су:

  •  главобоља,
  •  нагли пораст телесне температуре веће од 38 степени,
  •  лимфаденопатија (увећани лимфни чворови),
  •  мијалгија (болови у мишићима и телу),
  •  бол у леђима
  •  астенија (хронична исцрпљеност организма и поспаност које се не поправљају ни након одмарања).

Сумњива је и особа код које се појава акутне оспе не може објаснити оболевањем од варичеле (овчије богиње), херпес зостера, морбила (мале богиње), Зика вирусне инфекције, денге, чикунгуње, херпес симплекс вирусне инфекције, бактеријских инфекција коже, дисеминоване гонококне инфекције, примарног или секундарног сифилиса, шанкроида, лимфогранулома, гранулома ингвинале, молускум контагиозума, алергијских реакција (нпр. на биљке); и било којих других локално релевантних уобичајених узрока папуларне или везикуларе оспе.

Напомиње се да није неопходно лабораторијски искључити (добити негативан резултат теста) горе наведена обољења и уобичајене узроке оспе да би се случај класификовао као случај сумње.

Вероватан случај

Вероватан случај је особа која испуњава дефиницију случаја сумње и једно или више од следећег:

  •  епидемиолошка повезаност (изложеност лицем у лице, укључујући здравствене раднике који нису користили личну заштитну опрему);
  •  директан физички контакт са кожом или кожним лезијама, укључујући сексуални контакт;
  •  или контакт са контаминираним материјалима као што су одећа, постељина или прибор вероватног или потврђеног случаја мајмунских богиња унутар 21 дан пре појаве симптома,
  •  историја путовања у земљу ендемску за мајмунске богиње унутар 21 дан пре појаве симптома,
  •  више сексуалних партнера или сексуални однос са непознатом особом унутар 21 дан пре појаве симптома,
  •  позитиван резултат серолошког теста на Orthopoxvirus, у одсуству вакцинације против великих богиња или друге познате изложености Orthopoxvirus-ima,
  •  хоспитализован/а због болести.

Потврђен случај 

Потврђен случај је онај који  испуњава дефиницију случаја сумње или вероватног случаја и лабораторијски је потврђен вирус мајмунских богиња тестом ланчане реакције полимеразе (Реал тиме ПЦР) и/или секвенцирањем.

Одбачени случај

Одбачени је онај или вероватан случај са негативним резултатом на тесту ланчане реакције полимеразе у реалном времену (Реал тиме ПЦР) и/или секвенцирањем.

Поступање са особама које одговарају дефиницији случаја и са њиховим контактима

Сваки пацијент са сумњом на мајмунске богиње потребно је да буде испитан и изолован уколико се потврди дијагноза све док лезије на кожи не пређу у фазу крусте, испод којих, када отпадну, остаје свеж слој коже.

- Услед специфичне клиниче слике овог обољења, особе са сумњом на мајмунске богиње могу да се јаве на преглед у различитим здравственим установама, а не само установама примарног нивоа здравствене заштите, изабраног лекара (дерматовенерологија, клинике и одељења за инфективне болести, акушерство и гинекологију, урологију, одељења хитне помоћи и друго). Подизање свести здравствених радника о ризику од појаве мајмунских богиња у популацији је од суштинског значаја за рано постављање сумње на болести спречавање секундарних случајева - наводи се у упутству.

Један случај - епидемија

У њему се истиче да су кључни циљеви епидемиолошког надзора и истраживања случајева мајмунских богиња односе се на брзу идентификацију случајева, кластера и извора инфекције како би се обезбедила оптимална клиничка нега оболелих, изолација случајева, идентификовање и управљање контактима и примена мера спречавања и сузбијања инфекције заснованих на идентификованим путевима преноса узрочника.

- Један случај оболевања од мајмунских богиња се сматра епидемијом. Због ризика по јавно здравље потребно је да лекари клиничари одмах пријаве случај сумње територијално надлежном институту/заводу за јавно здравље, без обзира да ли се тренутно врши додатна дијагностика у циљу диференцијалне дијагнозе. Случајеве треба пријавити одмах, најбржим путем (телефоном, електронском поштом), у складу са горе наведеним дефиницијама случајева. Институт/завод за јавно здравље доставља хитну информацију (телефонским путем и електронском поштом) Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" о пријављеном случају сумње, а затим изврши испитивање случаја према епидемиолошком упитнику - наводи се у Упутству.

Поступање са случајем сумње или вероватним  

Близак физички контакт са зараженим особама је најзначајнији фактор ризика за инфекцију вирусом мајмунских богиња. Ако се сумња на мајмунске богиње потребно је:

-  обавити клинички прегледа пацијента уз примену прописаних мера заштите (стандардне мере заштите и мере заштите од инфекција које се преносе контактом),
-  прикупити информације од пацијента о могућим изворима инфекције и присуству сличне болести у заједници, као и блиским контактима
-  информисати територијално надлежни институт/завод за јавно здравље и у консултацији са епидемиологом организовати транспорт и изолацију лица до најближег инфективног одељења или болнице,
-  безбедно узимање и слање узорака за лабораторијски преглед на мајмунске богиње према упутству Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". (у изради)

Испитивање изложености обухвата период између пет и 21 дан пре појаве симптома.

Сваки пацијент са сумњом на мајмунске богиње потребно је да буде изолован током инфективног периода, односно током продромалног и осипног стадијума болести. Изолација оболелог се врши на најближем инфективном одељењу или болници. Транспорт лица се обавља возилом хитне помоћи уз примену личне заштитне опреме уз претходно обавештавање екипе хитне помоћи од стране ординирајућег лекара који припрема пацијента за транспорт.

lekari
лекари / Извор: Профимедиа/илустрација

- Инфективном одељењу или болници најавити случај сумње на мајмунске богиње ради правовремене припреме собе за изолацију. Након транспорта болесника возило хитне медицинске помоћи обавезно дезинфиковати као и све просторије где је боравио пацијент. Веш (нпр. постељина, пешкири, одећа) је потребно опрати употребом стандардне машини за прање веша топлом водом и детерџентом; може се додати избељивач, али није неопходно. Лабораторијска потврда случајева сумње је важна, али не одлаже спровођење мера заштите. Безбедно узимање и слање узорака за лабораторијски преглед на мајмунске богиње обавити у складу са упутством Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". - истиче се у Упутству.

Лечење и нега случаја сумње, вероватног или потврђеног случаја

Здравствени радници који негују и лече случај сумње, вероватни или потврђени случај мајмунских богиња примењују стандардне мере заштите и мере заштите од инфекција које се преносе контактом.

- Препоручује се брза изолација случајева сумње или потврђених случајева у просторији са адекватном вентилацијом, наменским купатилом и кад год је то могуће посебним особљем. Кохортни смештај (потврђени случајеви са потврђеним случајевима, случајеви сумње са другим случајевима сумње) се може применити ако једнокреветне собе нису доступне, обезбеђујући минимално растојање од 1 метра између кревета. Препоручена лична заштитна опрема (ЛЗО) укључује рукавице, огртач или мантил, медицинску маску (Н95 код извођења процедура код којих постоји могућност стварања аеросола) и заштиту за очи (наочаре или штитник за лице, визир). Пацијенти такође треба да носе медицинску маску када долазе у близак контакт (мање од 1 метра) са здравственим радницима или другим пацијентима, кад год је то могуће. Завој или компреса се могу користити за покривање лезија на кожи како би се потенцијални контакт са лезијама свео на минимум. Скидање и одлагање ЛЗО потребно је обавити пре напуштања изолационог простора/собе у коју је пацијент примљен. Мера изолације се примењује до престанка симптома (укључујући повлачење оспе и опадања крусти) - наводи се. 

Majmunske boginje
Мајмунске богиње / Извор: Профимедиа/илустрација

Истраживање контаката и шта они раде 

Идентификација и праћење контаката је кључна мера за контролу преношења узрочника заразних болести. У случају идентификовања случаја сумње мајмунских богиња потребно је започети идентификацију и праћење контаката у року од 24 сата. Контакт се дефинише као особа која је, у периоду који почиње са појавом првих симптома изворног случаја мајмунских богиња, а завршава се са отпадањем свих крусти, имала једну или више од следећих изложености са вероватним или потврђеним случајем мајмунских богиња:

  •  изоженост лицем у лице (укључујући здравствене раднике без одговарајуће личне заштитне опреме)
  •  директан физички контакт, укључујући сексуални контакт
  •  контакт са контаминираним материјалима као што су одећа или постељина.

Идентификација контаката укључује контакте у домаћинству, радном месту, школи/вртићима, сексуалне контакте, контакте у здравственим установама, верским објектима, превозу, током спортских активности, друштвених окупљања. Праћење и надзор над контактима обављати дневно ради раног препознавања појаве знакова/симптома мајмунских богиња у периоду од 21 дан од последњег контакта са оболелом особом или контаминираним материјалом. Датум последњег контакта се рачуна као нулти дан. Особе које су означене као контакти треба да прате своју температуру два пута дневно.

- Асимптоматски контакти не би требало да донирају крв, ћелије, ткива, органе, мајчино млеко или сперму док су под надзором. Асимптоматски контакти могу наставити рутинске свакодневне активности као што су одлазак на посао и похађање школе (тј. карантин није неопходан), али не смеју да напуштају место боравка током периода надзора. За децу предшколског узраста препоручује се привремено издвајање из колектива (вртић или друго).

- Контакти се могу пратити пасивно (контакт се након информисања о болести сам јавља епидемиологу уколико дође до појаве симптома), активно (епидемиолог најмање једном дневно позове особу под надзором ради провере здравственог стања) или директно (епидемиолог најмање једном дневно физички посети или путем видео снимка позове особу под надзором ради провере здравственог стања) зависно од расположивих ресурса.

- Контакт који развије знаке/симптоме који не укључују оспу изолује се и прати у наредних седам дана. Ако се не развије осип, контакт се може вратити на праћење температуре до краја 21. дана. Ако се код контакта појави осип, потребно га је изоловати као случај сумње и узети узорак за лабораторијску анализу и тестирање на мајмунске богиње. Здравствени радници који су имали незаштићен (без личне заштитне опреме) блиски контакт са оболелом особом и изложеност контаминираним материјалима не морају бити искључени са рада ако су асимптоматски, већ би требало да буду подвргнути активном надзору, што укључује мерење температуре најмање два пута дневно током 21 дана након излагања.

Мајмунске богиње, појавиле су се у најмање 20 земаља. У Србији још нису регистроване, а ако се и појаве, стручњаци не очекују да могу да изазову епидемију.