Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА! Ванредна ситуација у овој општини у Србији - СВАКО ДРУГО тестирано дете има корону

29.04.2021. 15:45
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: СД/илустрација

Око 40 одсто деце са симптомима респираторне инфекције позитивно је на корона вирус, саопштено је данас на конференцији за штампу одржаној након хитног заседања општинског Штаба за ванредне ситуације у Обреновцу због лоше епидемиолошке ситуације у тој општини.

- Од 37 тестиране деце школског узраста, 14 је позитивно. Вирус се спушта на наше најмлађе - рекао је председник опршитне Обреновац и командант Штаба Мирослав Чучковић.

Према речима начелника Дома Здравља у Обреновцу, др Обрада Исаиловића, код предшколске деце то је нешто мало мање - од 72 прегледана предшколска детета, само су 3 позитивна.

ОЈАЧАЈТЕ ВАШ ИМУНИ СИСТЕМ: Ови витамини су кључни током опоравка од инфекције!

ОЈАЧАЈТЕ ВАШ ИМУНИ СИСТЕМ: Ови витамини су кључни током опоравка од инфекције!

ПОТРЕСНА СЦЕНА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Водитељка се расплакала док је саопштавала трагичну вест

ПОТРЕСНА СЦЕНА У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Водитељка се расплакала док је саопштавала трагичну вест

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ Е-УПРАВЕ! Упућен АПЕЛ - пратите СМС поруке уколико имате заказан термин за вакцинацију

ОГЛАСИЛИ СЕ ИЗ Е-УПРАВЕ! Упућен АПЕЛ - пратите СМС поруке уколико имате заказан термин за вакцинацију

Он је додао да је "срећа у несрећи", чињеница да ниједно дете, ни школског ни предшколског узраста, није хоспитализовано.

Обреновац на дну лествице по проценту вакцинисаних

Исаиловић је изнео да Обреновац и даље има највећи број прегледа на ковид, као и највећи број позитивних, од свих београдских општина, али, са друге стане и најмањи број вакцинисаних грађана.

- Ми смо на дну лествице по проценту вакцинисаних пунолетних грађана. Тај проценат је од 27,2 до 30 одсто, док су поједине београдске општине и на 55-56 одсто - истакао је Исаиловић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Он истиче да би проценат оболеле деце био мањи када би био већи број вакцинисаних међу одраслима.

Одрасли заразили децу

Како је истакао начелник Хитне службе Дома здравља Обреновац, др Раде Милошевић, деца су била једно време на онлајн настави, и сви су се обрадовали да крену у школу, а изгледа да су их у школи и на улици сачекали одрасли који су вирулентни и пренели им.

- Деца су већ после десетак дана у јако повећаном броју почела да обољевају, и за то, наравно, нису криви њихови вешњаци, него одрасли који су им вирус пренели - смата он.

Једини излаз - вакцинација

Једини начин, каже др Милошевић, да се то пресече јесте да одрасли учине нешто за своју децу, а то је да се вакцинишу, јер деца нису популација која се вакцинише.

- Једина ствар која је у Србији увек била наглашена, да у тешким временима заврнемо рукаве и урадимо нешто сами, у овом моменту може да се реперкутује управо тако - да заврнемо рукав, да се вакцинишемо, и да спасемо своје наредне генерације - истиче овај доктор.

deca
деца / Извор: Профимедиа

Чучковић је навео да од укупног броја тестираних, просечно 200 грађана дневно, односно, око 30 одсто је позитивних.

- У току прошле седмице, на даље болничко лечење је упућено 40 људи са тешком клиничком сликом, од којих је већи број са обостраном упалом плућа, а неколицина на респиратору и питање је да ли ће преживети - рекао је Чучковић.

Планира се убрзана вакцинација после празника

У Дому здравља у Обреновцу, још увек је могуће обавити вакцинацију без заказивања, а организује се и вакцинација по месним заједницама у свих 11 подручних амбуланти.

Начелник Хитне службе Дома здравља, др Раде Милошевић, саопштио је да су грађанима на располагању три вакцине - "Фајзерова", "Синофарм" и "Спутњик В". Током нерадних празничних дана (петак, субота и недеља), радно време здравствених служби ће бити прилагођено уобичајеном режиму за нерадне дане, а термини вакцинација заказаних за петак померени за први радни дан, понедељак.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Чучковић је изнео план убрзане вакцинације становништва, као и предлог да се у недељи иза празника организује имунизација грађана који су се преко Е-управе пријавили, али још увек нису добили позив.

Први дан организоване имунизације би био 10. мај, када би били вакцинисани запослени у јавним предузећима на општини Обреновац, а сутрадан и васпитачи предшколске установе, док је 12. мај резервисан за запослене у основним школама. Наредна два дана ће бити на располагању свим осталим грађанима који су на радном месту у контакту са људима.

Старији од 60 могу да приме вакцину код куће

Да се грађани старији од 60 година могу пријавити да вакцину приме у својим домовима, друга је мера коју је предложио Чучковић.

У том циљу, грађанима су на располагању два фиксна телефона кол центра - 011/8726-412 и 011/8726-463.