Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХЛАДАН ТАЛАС ХРЛИ КА СРБИЈИ: Стижу велике непогоде, уз обилне пљускове, локални град, поплаве и бујице

11.06.2023. 11:37
Пише:
Србија Данас
vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа/илустрација

Максимална температура биће данас од 21 до 27°Ц, у Београду до 25°Ц.

Данашње јутро на југу, југоистоку и истоку Србије освануло је ведро. У осталим пределима већ од јутра је облачно и то је увод у веома нестабилно време које нас очекује током дана, тако да дуже стабилизације нема на видку ни следеће седмице.

Већ сада у овом часу кише и пљускова са грмљавином има у централним и северозападним пределима Србије и то нарочито у деловима Шумадије, Срема, Колубарског округа, Мачве и на југу Бачке.

ВОДА КУЉА, СВЕ ЈЕ ПОПЛАВЉЕНО: Драматичне сцене у Источној Србији - снажно невреме изазвало потоп (ВИДЕО)

ВОДА КУЉА, СВЕ ЈЕ ПОПЛАВЉЕНО: Драматичне сцене у Источној Србији - снажно невреме изазвало потоп (ВИДЕО)

НЕДЕЉА У СРБИЈИ НА ВРЕМЕНСКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ: Топло, али и даље нестабилно - у овом делу дана јаке грмљавинске олује

НЕДЕЉА У СРБИЈИ НА ВРЕМЕНСКОЈ КЛАЦКАЛИЦИ: Топло, али и даље нестабилно - у овом делу дана јаке грмљавинске олује

ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ, ПОСЛЕДЊИ ДАН КАДА СЕ ЈЕДЕ МЕСО: Лилање, прескакање ватре и ОВЕ обичаје гледајте да ИСПОШТУЈЕТЕ!

ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ, ПОСЛЕДЊИ ДАН КАДА СЕ ЈЕДЕ МЕСО: Лилање, прескакање ватре и ОВЕ обичаје гледајте да ИСПОШТУЈЕТЕ!

Од средине дана у свим пределима Србије очекује се веома нестабилно време, па ће у току послеподнева и вечери у већем делу Србије бити локалних пљускова са грмљавином.

Очекују се и грмљавинске непогоде са градом, олујним ветром и веома обилним пљусковима.

У пределима грмљавинских непогода у веома кратком временском интервалу очекује се да падне преко 30-40 милиметара кише по квадратном метру, локално и преко 50 mm, при чему би дошло до поплава и бујица код мањих токова или због немогућности да одводни системи прихвате већу количину атмосферске воде.

Јаки пљускови и падавине биће снажног, али веома локалног карактера, тако да ће се и њихова количина веома разликовати и то на малој удаљености.

Тако ће на појединим локацијама у кратком временском интервалу пасти кише колико у просеку падне за пола месеци или месец дана, а свега неколико километара даље може да падне веома мала количина падавина, па чак да прође и без капи кише.

Сви ови падавински и грмљавински системи премештаће се у северозападној висинској струји.

Веома обилне падавине нарочито се очекују широм Србије у ноћи ка понедељку и током понедељка, нарочито ујутро и пре подне.

Највећа количина очекује се у североисточним, централним и југоисточним пределима Србије, у Поморављу, доњем делу Подунавља и у Браничевском округу. У овим пределима очекује се да падне и преко 50 mm кише, локално и више, због чега ће постојати опасност од поплава на мањим токовима бујичног карактера.

Максимална температура биће данас од 21 до 27°Ц, у Београду до 25°Ц.

Због високе влажности ваздуха, очекује се и веома спарно и неугодно.

У понедељак током дана на северу Војводине се због разведравања очекује сунчано.

Максимална температура у понедељак биће од 18°Ц у централним и западним пределима Србије до 24°Ц на северу Војводине.

У уторак киша још на југу и истоку Србије, уз престанак падавина у другом делу дана, док ће на северу и западу бити претежно сунчано. У среду у већем делу Србије суво са сунчаним периодима, док се после подне и увече са југа очекује наоблачење са падавинама.

Биће и топлије, темпетратура око 25°Ц.

vremenska prognoza
временска прогноза / Извор: Профимедиа

Од четвртка до краја следеће седмице поново ће бити веома нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином, уз град и веома обилне падавине, а биће и мало свежије.

С обзиром на то се у наредном периоду очекује широм Србије додатних 30 до 50 mm кише, локално од 50 до 100 mm, а у зонама најјачих олуја и преко 100 mm, очекује се раст свих мањих и средњих токова, уз опасност од поплава и бујица на мањим токовима, потоцима и у горњем току Западне и Јужне Мораве. Опасност од бујичних поплава и изливан ја очекује се и у сливовима Колубаре Јадра, Тимока и других мањих и средњих река.

У пределима где не буде изливања река и других токова, постојаће опасност од поплава и бујица због немогућности да одводни и канализиацини системи прихвате већу количину воде у кратком временском интервалу.

Дунав и Сава претходних дана забележили су већ пад и то за метар до два, тако да се на овим рекама не очекује опасност од поплава, а добра вест је да ће водостај ових река и наредних дана бити у паду.

Због очекиваних грмљавинских процеса, како у наставку викенда тако и у наредном периоду препоручује се опрез на отвореном и избегевање боравка на критичним местима. Опрез ће бити неопходан и у саобраћају, нарочито при грмљавинским олујама и непогодама.