Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОЋЕ ЛИ БИТИ ЈОШ ВРЕЛИХ ДАНА, ТРОПСКИХ НОЋИ И СУПЕРЋЕЛИЈСКИХ ОЛУЈА? Ево одговора - објављена ДЕТАЉНА временска прогноза за АВГУСТ

26.07.2023. 09:11
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Superćelijska oluja
Суперћелијска олуја / Извор: Shutterstock

Шта нас то све очекује у августу?

Од почетка године у атмосфери су се дешавале помало чудне временске прилике и неприлике, током зиме пратиле су нас пролећне температуре, у пролеће и почетком лета лиле су јесење кише, а онда нам је стигло лето које ће остати упамћено по разорним суперћелијским олујама.

ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ: Србија данас на удару великих временских непогода, ветар ће достизати ударе орканске јачине

ДРАСТИЧАН ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ: Србија данас на удару великих временских непогода, ветар ће достизати ударе орканске јачине

ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО СРБИЈУ: Рано јутрос се затресло, епицентар код ОВОГ града

ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО СРБИЈУ: Рано јутрос се затресло, епицентар код ОВОГ града

ИЗДАТО НОВО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Спремите се за ХАОС, највећи до сада, стижу ОРКАНСКИ ВЕТРОВИ и нагла промена времена!

ИЗДАТО НОВО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Спремите се за ХАОС, највећи до сада, стижу ОРКАНСКИ ВЕТРОВИ и нагла промена времена!

Иако су оне уобичајене у нашем региону током лета, пустош коју су оставиле за собом и при том угрозиле животе људи и животиња у протекле две седмице изазвао је велики страх међу грађанима и многи се питају да ли нам исти сценарио прети и током августа.

Среда нестабилна уз могућност летње олује

У временским прогнозама смо већ видели најаву драстичне промене, па од јуче, после само неколико дана врелог времена, следи нестабилност уз захлађење, пљускове, грмљавину и ветар.

- За сада нема назнака да се могу очекивати серије суперћелијских олуја, јер су параметри тренутно другачији у односу на протекли период. Неће се иста област стално хранити енергијом и млазна струја неће боравити изнад истих предела, већ ће се заједно са брзопокретним, хладним фронтом, премештати - каже Марко Чубрило и наглашава да следи свежији период због чега неће бити услова и енергије за снажне и силне олује.

Tornado, oluja, nevreme, superćelijska oluja
Торнадо, олуја, невреме, суперћелијска олуја / Извор: Shutterstock

Нестабилно на почетку августа

Чубрило каже да тренутно делује да после топлог, али нестабилног краја ове седмице, почетак августа доноси повремене пљускове уз температуре око просека, без услова за велике врућине.

Према његовим речима, лети свака олуја може донети град и на кратко веома јак ветар, а оне које се могу десити током августа неће бити ни близу разорне као оне које смо доживели прошле и претпрошле седмице.

Superćelijska oluja
Суперћелијска олуја / Извор: Shutterstock

Специјални услови за суперћелијску олују

Како каже, суперћелијска олуја увек тражи специфичне услове. Не може настати било када и било где, тражи поклапање много фактора и тако ће бити и наредног месеца.

- Фактори који су неопходни да би дошло до суперћелијске олује код нас се не поклапају често и у Србији немамо појаву тих олуја свака два или три дана. Зато је врло необично што смо их имали једну за другом претходних дана. Нама сутра и око 27. јула стиже мало конкретније освежење које ће расхладити не само земљу и приземље, већ и горње слојеве у атмосфери и онда ће енергије бити мање, што значи да је мања опасност од јаких олуја. Рецимо, пре две седмице се енергија потрошила највише на град, а сада је било мање града, и ветар је био израженији - каже Марко Чубрило.

Метеоролог објашњава да када енергија пређе 3.500 џула по килограму можемо увек очекивати јаче невреме.

Zaječar
Зајечар / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/192_рс

Август топлији од просека

Август, каже Чубрило, неће бити топао као јул, али ће бити топлији од просека. Највероватније да неће бити топлотних таласа од неколико дана са температуром већом од плус 37 степени и у поређењу са јулом ће бити пријатнији, уз чешће кише.

- У августу ћемо и даље ћемо имати летње температуре до плус 32 степена у низу од три до четири дана, а затим ће уследити освежење и поново ће после бити топло. Врели интервали се ипак неће јављати током августа. Ни тропске ноћи неће бити више топле као сада. Разлог томе је што не може ноћна температура остати висока ако је дневна нижа - каже Чубрило.

Ledenice, grad
Леденице, град / Извор: Фото: Танјуг/Бранко Лукић

Тропске ноћи све ређе

Према његовим речима, појам тропских се ноћи везује за температуру које не падну минимум испод плус 20 степени, а код нас имамо и ситуацију да у градовима не падне температура чак ни испод плус 25, јер су градови острва топлоте. Температура падне у околини, ван града, али у њима буде топло и ноћу.

- Тога неће бити у августу често. Други разлог је што дани постају краћи. Ако и буде тропских ноћи, биће их можда две, неће бити у низу као што смо имали у јулу, у другом делу топлотног таласа. Овогодишњи топлотни таласи ипак нису екстремни као прошлог лета. Имамо сада два до три дана изузетно топло време које прекида освежење у виду кише и пљускова, али и грмљавинских олуја - каже Марко Чубрило.

Ledenice, grad
Леденице, град / Извор: Фото: Танјуг/Бранко Лукић

Опрез од олуја, јер све могу нанети штету

Подсећа да је у Србији одувек било летњих олуја које су због града наносиле штету и када нису биле у питању суперћелијске олује. Због тога треба бити на опрезу од сваке олује, али не треба дизати панику и плашити грађане да нам стижу нове и још јаче суперћелијске олује и торнада, јер их код нас нема.

- Да ли ће нестабилности у августу бити рушилачке и страшне то нико сада не може да каже. Још смо у летњем периоду, биће врућина, биће летњих пљускова, а колико ће бити снажни то ћемо да видимо - закључује Марко Чубрило.

Oluja u Beogradu
Олуја у Београду / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/мој_бео_град_

Шта доносе суперћелијске олује?

Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ), објаснио је да су суперћелијске олује иначе способне да продукују град који је у пречнику већи од 5 центиметара.

- Имали смо и раније појаву града, међутим, појаву ситнијег града који је величине 1-2центиметара и који причињава материјалну штету привредним културама. Када очекујемо суперћелијску олују треба бити приправан на појаву крупног града који може да оштети фасаду, прозоре, и друго и да угрози безбедност људи и животиња. Зато увек при најави упозорења на суперћелијске непогоде треба водити рачуна и томе, и бити информисан, пратити упозорења и радарске најаве поготово за све оне који планирају да имају активности на отвореном како би на време и безбедно могли да се склоне у случају наилажења јаке непогоде.

nevreme, oluja
невреме, олуја / Извор: Shutterstock

Изгледи за август 2023. године

Према изгледима времена за прву половину августа, на сајту РХМЗ, наводи се да 1, 4, 9, 10. и 11. августа постоји могућност да пада киша уз грмљавину, док је за 4. и 9. август најављен и ветар.

- Очекује се топао август, са средњом августовском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека и са одступањем до 2 степена. Средња августовска температура ваздуха биће од 22 до 24 степена у нижим пределима, у брдско-планинским пределима од 15 до 19 степени. Средња максимална температура биће од 30 до 32 степена у нижим пределима, а у планинским пределима од 19 до 25 степени. Број тропских дана са максималном температуром ваздуха већом од 30 степени, у нижим пределима, биће од 10 до 15, у Београду 10, а на планинама до пет тропских дана. Током августа се прогнозира количина падавина просечних вредности у већем делу Србије, док се на крајњем југу очекује суфицит падавина - пише у билтену РХМЗ за август.