Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Храбри специјалац Војске Србије спречио ОРУЖАНУ ПЉАЧКУ усред Београда: Пљачкаш је уперио пиштољ у њега, а онда је настао ХАОС (ФОТО)

31.03.2018. 21:06
Пише:
Србија Данас
Zoran Janković
Зоран Јанковић / Извор: Фото: Министарство одбране

Све се догодило муњевито брзо

Припадник Војне полиције из састава "Кобри", заставник Зоран Јанковић, пре два дана је спречио оружану пљачку док је са својом породицом био у набавци у једном од престоничких супермаркета, том приликом разоружавши пљачкаша под утицајем опијата, који је уз претњу пиштољем из касе покушао да украде новац.

- У питању је био покушај оружане пљачке у продајном објекту. У питању је било лице који је регистровани наркоман, у двадесетим годинама. Ја сам био у куповини са супругом, када се он појавио, пришао каси и кренуо да извлачи новац из касе. У том моменту, касирке су почеле да вичу на њега. Трудио сам се да приђем иза њега и док се све то дешавало, он је извадио пиштољ и тада су се продовачице и касирке повукле, а он је кренуо да бежи и у том тренуку наишао је на мене. Уперио је цев пиштоља према мени и рекао „Имам пиштољ, пуцаћу!“. У том моменту, реаговао сам, како сам научен у „Кобрама“, склонио сам цев пиштоља од мене, ударио га по руци, избио му пиштољ, предузео потребне полицијске радње, онеспособио га и сачекао долазак припадника МУП-а, кога су они преузели у дању надлежност – описује своје искуство заставник Јанковић, додајући да то можда звучи једноставно, али у тих неколико тренутака, он је одреаговао у складу са обуком коју је прошао у јединици „Кобре“ чији је припадник.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Министарство одбране Републике Србије / Извор: Фото: Министарство одбране

Он додаје да у том тренутку није осећао страх, већ да му је циљ био да нападача усмери ка себи, како би га онеспособио и како би заштитио од опасности остале који су се у том тренутку око њега у продавници налазили.

Такође, припадници Војне полиције, у оквиру редовне патроле, затекли су човека који је у тешком стању, након саобраћајне несреће, код себе имао већу количину новца. Како процедура налаже, припадници Војне полиције повређеног су збринули уз помоћ екипе Хитне помоћи, а нађени новац предали припадницима МУП-а, који је касније повређеном човеку и враћен.

Ministarstvo odbrane
Министарство одбране / Извор: Фото: Министарство одбране

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије као и онима који су с данас је приређен пријем због подвига, а домаћини су били министар одбарне Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, Љубиша Диковић.

Министар Вулин је честитао и изразио захвалност и припадницима Војне полиције на показаној храбрости и пожртвованости, истичући да они показују оно што је најбоље у нашој Војсци.

Срби претрпели ИЖИВЉАВАЊЕ хрватске полиције: Вратили их са границе, али ту није био крај ТОРТУРЕ

-  Војска Србије се воли и цени, Војска Србије је најпоштованија институција у нашем народу, али она то није само због наше историје и наше традиције, она то није само због нашег оружја, она то није чак ни због наше обуке и квалитета који упевамо да постигнемо. Она је то, на првом месту због људи. Она је то, на првом месту, што, када је неко припадник Војске Србије, ви знате д је то добар човек, ви знате да је то вредан човек, ви знате да је то човек који је у стању да се одриче, да се жртвује за своју земљу, ви знате да је то човек који Војску Србије није изабрао као посао, већ као мисију, као живот. Униформа коју ви носите није само некаква ознака радне униформе. Униформа коју ви носите је ознака животног позива, одређења, жеље да служите својој земљи, заувек - поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, баш као што показујемо наше врхунске спортисте, који се такмиче, не са бољима од себе, већ и са онима који имају много боље услове од њих, војнисти доказују да нису бољи и доказују да могу да савладају све оно што савлађују и они, уз много више подршке и уз много више припреме него што војни спотисти имају. На Министарству одбране и Војсци Србије, додао је министар Вулин, је да помогне да се та разлика изједначи, а у све остало нема сумње.

ХАОС У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Полиција избацила Заветнике, хтели да прекину филм о Косову

Министар одбране је истакао да се посебна пажња поклања томе да се тим људима изрази захвалност, да се побољша материјални положај свих припадника наше војске, и кроз повећање плата, дневница, кроз масовну стамбену изградњу, кроз побољшавање услова рада, кроз нове униформе, кроз нове чизме, кроз ново оружје.

- Али ништа од тога не би било довољно и неће бити довољно, ако немамо овакве људе. Србија треба да види у шта улаже. Србија улаже у најбоље и зато ће се то улагање увек вратити и увек ће се вратити моного више него што дамо. Јака Србија, јака Војска, задовољна Војска је гарант мира и гарант стабилности – закључио је министар Вулин.