Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НА ПОМОЛУ НОВА ИСТРАГА СЗО: Може ли се коронавирус пренети преко смрзнуте хране?

17.02.2021. 14:30
Koronavirus, hrana
Коронавирус, храна / Извор: СД/илустрација

Нова истрага показаће колико су ове тврдње истините.

Иако само врло оскудни подаци указују на то да смрзнута храна може довести до инфекције коронавирусом, истраживачи Светске здравствене организације (СЗО) који трагају за пореклом вируса кажу да то ипак захтева истрагу, пише амерички научни сајт ЦНЕТ.

ДА ЛИ ЗИМА ОСТАЈЕ У СРБИЈИ? Изгледи времена за наредних неколико дана ће вас изненадити

ДА ЛИ ЗИМА ОСТАЈЕ У СРБИЈИ? Изгледи времена за наредних неколико дана ће вас изненадити

СРБИЈА УБЕДЉИВО ВОДЕЋА ЗЕМЉА У РЕГИОНУ! Погледајте шта се дешава на Сајму тренутно (ФОТО)

СРБИЈА УБЕДЉИВО ВОДЕЋА ЗЕМЉА У РЕГИОНУ! Погледајте шта се дешава на Сајму тренутно (ФОТО)

УПОЗОРЕЊЕ СРЂЕ ЈАНКОВИЋА: Објаснио зашто су Србији потребне строже мере

УПОЗОРЕЊЕ СРЂЕ ЈАНКОВИЋА: Објаснио зашто су Србији потребне строже мере

Када се у кинеском граду Ћингдау у октобру 2020. године појавила група случајева заразе коронавирусом, стигло се до два лучка радника који су били први заражени. Није утврђено како су се радници заразили, али кинески Центар за контролу болести (ЦДЦ) открио је генетске трагове вируса САРС-ЦоВ-2 који узрокује ковид-19 на паковањима увозног смрзнутог бакалара у тој луци.

Није наведено одакле је риба увезена, али је кинеска служба у октобру објавила да је „доказала“ да би контакт са контаминираном амбалажом могао довести до обољевања.

Санитарне власти су другде у свету још раније закључиле да је мало или нимало доказа да се вирус САРС-ЦоВ-2 може пренети на паковању хране.

Током протекле године појавиле су се две теорије које објашњавају појаву ковид-19 у Вухану у децембру 2019. Једна каже да је вирус настао природно и прескочио са слепог миша на човека, вероватно преко неке животиње-посредника, а друга теорија сугерише да је вирус можда случајно процурео из лабораторије у том кинеском граду и проширио се становништвом.

Коронавирус највероватније потиче из природе, али…

СЗО и кинески истражитељи који су у фебруару посетили пијаце и лабораторије у Вухану ради утврђивања чињеница, сугеришу да је прва теорија, о пореклу вируса из природе највероватнија, док је цурење вируса из лабораторије одбачено као "крајње невероватно".

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Али, понудили су и алтернативну теорију за избијање епидемије: смрзнута храна или смрзнуте животиње увезене у Вухан и продате на пијацама, одакле је све кренуло и прерасло у пандемију.

Данац Петер Карим Бен Ембарек, стручњак за безбедност хране и вођа тима СЗО који истражује порекло ковида-19, рекао је на конференцији за новинаре 9. фебруара да би „било занимљиво истражити“ да ли су заражене, смрзнуте дивље животиње могле да донесу вирус на пијацу. Међутим, рекао је он, треба много посла да би се нашли трагови и утврдили путеви преношења.

Нудећи ту алтернативну теорију, истражни тим СЗО прећутно је подржао спорну хипотезу која је месецима јачала у Кини. Тамошњи државни медији су о малим епидемијама изазваним храном и амбалажом за храну први пут известили у јулу 2020. године, што је довело и до повлачења смрзнутог лососа из продаје. У августу је Кина рекла да је вирус нађен и на амбалажи шкампа из Еквадора, мада то није изазвало и заразу.

Истакнути кинески научници тиме у ствари подржавају претпоставку да је пандемија почела ван Кине, што је можда начин да се кривица скрене с Кине и њеног почетног начина бављења пандемијом, пише ЦНЕТ.

Коронавирус може да преживи и до минус 20 степени

Истраживачи су показали да вирус САРС-ЦоВ-2 може да преживи и до минус 20 степени Целзијуса и да буја у влажним, хладним условима, те постоји шанса да се људи заразе руковањем контаминираним производима. Било је случајева заразе ковид-19 у објектима за паковање меса у САД, Великој Британији, Немачкој, Аустралији и другде.

Али јавно доступна истраживања о смрзнутој храни као извору болести су ретка. Тако база података СЗО о истраживању ковид-19 наводи само 26 резултата када се тражи "смрзнута храна", а само осам говори о "хладном ланцу" обраде и паковању хране као специфичном путу преношења САРС-ЦоВ-2.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Кина је увезену робу превентивно контролисала на коронавирус од јуна, пошто је открила генетске фрагменте САРС-ЦоВ-2 у пошиљкама хране. Од тада је анализирано више од 1,4 милиона узорака, од чега су, по извештају у кинеском часопису „ЦДЦ Weekly“ 8. јануара, у Кини 2020. године идентификована само четири случаја загађења „хладним ланцем“.

Од 30. новембра 2020. вирусна РНК је откривена у мање од 0,05 одсто узорака производа, што је запањујуће низак проценат. Ипак та нађена вирусна РНК не доказује да је присутан и инфективни вирус, већ то само значи да је откривен његов генетски материјал.

Кина је строго тестирала увоз, али широм света "не тестирају тако строго", рекао је Чењу Сан, лекар из Болнице АМИТА у Чикагу, и недавно објавио у часопису "Публиц Health"" da се "не може искључити" преношење вируса "хладним ланцем" обраде хране.

Није забележен ниједан такав случај контаминације изван Кине, примећује Сан, али истраживачки ресурси у свету на то нису ни усредсређени, а без тестирања је немогуће знати постоји ли контаминација увезене хране или не.

СЗО: Потенцијално могуће да се вирус корона нађе у смрзнутој храни

Стручњак СЗО за сигурност хране Бен Ембарек, у разговору за часопис "Сциенце", рекао је, међутим, да је „вероватно изузетно ретко“ да би се коронавирус могао наћи на смрзнутој храни или у њој, мада је оценио да је „то потенцијално могуће, па је вредно истражити".

Али, да би се вирус САРС-ЦоВ-2 унео у смрзнуту храну и тако стигао у Кину, морао је пре децембра 2019, када је епидемија тамо почела, већ да циркулише негде другде у свету, а доказа за то нема: није било ниједног таквог случаја ван Кине.

Los Anđeles, koronavirus
Лос Анђелес, коронавирус / Извор: Профимедиа

Недостатак доказа наводи неке научнике да сматрају да ће фокусирање на смрзнуту храну можда скренути истрагу: "То би могла бити највећа димна завеса у историји", рекао је за ЦНЕТ Николај Петровски, професор ендокринологије на Универзитету Флиндерс, који ради на развоју вакцине.

Ипак, све хипотезе о пореклу коронавируса остају на столу, рекао је Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор СЗО. То укључује и контроверзну хипотезу о цурењу из лабораторије иако је изгледало да ју је истражни тим одбацио 9. фебруара.

На питање новинара о вероватноћи сваке од тих теорија, чланица тима Марион Копманс, холандска вирусолошкиња, рекла је да истраживачи користе петостепену класификацију: од "изузетно вероватно" до "крајње невероватно".

Оцену „највероватније“ има теорија о пореклу САРС-ЦоВ-2 "преливањем" - са слепог миша на људе, преко неке засад неутврђене животињске врсте као посредника, док теорија о смрзнутој храни као преносиоцу, по јавно доступним научним доказима засад има оцену "крајње невероватна".

Ускоро би требало да се зна више, јер СЗО планира да ове недеље објави начелни део извештаја о налазима из Кине, а пуни извештај се очекује током године. До тада ће и теорија смрзнуте хране под микроскоп и, како сада стоје ствари, неће издржати испит стручне провере - закључује ЦНЕТ.