Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И КОНОБАР МОЖЕ ДА ЛЕГИТИМИШЕ ГОСТЕ: Ковид редари добили ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА

09.11.2021. 18:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kobar
Кобар / Извор: Профимедиа

Нова правила.

Ковид редари имају овлашћење да приликом провере ковид пропусница и легитимишу госте након 20 сати у угоститељским објектима, коцкарницама и кладионицама како не би било злоупотребе овог документа. То овлашћење добили су на основу Владине Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести covid-19.

Ковид пропуснице примењују се у угоститељским објектима већ више од две недеље, с тим што је од понедељка, изменама и допунама Владине уредбе, овај документ обавезан од 20 сати уместо од 22 сата. Такође, ковид пропуснице морају да имају након 20 сати сви у угоститељским објектима, али у коцкарницама и кладионицама.

Чињеница је ова противепидемијска мера проширена и продужена покренула је поново питање да ли ковид редари који су обавезни да контролишу ковид пропуснице имају право и да легитимишу госте.

НАПОКОН ДОБРЕ ВЕСТИ! Први знак да овај талас корона вируса ПОПУШТА у Србији

НАПОКОН ДОБРЕ ВЕСТИ! Први знак да овај талас корона вируса ПОПУШТА у Србији

БЕОГРАД И СРБИЈА ЋЕ СЕ ЗАБЕЛЕТИ: Стижу нам прве пахуље - ова зима биће ДРУГАЧИЈА него иначе, а ево и због чега

БЕОГРАД И СРБИЈА ЋЕ СЕ ЗАБЕЛЕТИ: Стижу нам прве пахуље - ова зима биће ДРУГАЧИЈА него иначе, а ево и због чега

Отет је као беба - ДАНАС, након 40 година, прославио славу са својим биолошким родитељима! (ВИДЕО)

Отет је као беба - ДАНАС, након 40 година, прославио славу са својим биолошким родитељима! (ВИДЕО)

То право имају на основу члана 13в Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести против covid-19.

- Правно лице или предузетник, односно организатор догађаја које пружа услуге из члана 13а ове уредбе, дужни су преко ковид редара, да идентитет носиоца ковид сертификата провери увидом у важећи документ са фотографијом (лична карта, путна исправа, возачка дозвола, индекс и др.) - пише, између осталог, у том члану.

Иначе, нико од угоститеља не запошљава особу чија је једина и искључива надлежност да обавља улогу ковид редара и провера ковид пропуснице односно легитимише хосте.

- Код мене у клубу ковид редар је члан обезбеђена. Код некога је конобар или менаџер. Али нико не плаћа посебно особу да буде ковид редар. За сада колико знам поштују ковид пропуснице и гости и запослени у угоститељским објектима - причају у једном од удружења угоститеља.

Kovid
Ковид / Извор: Фото: СД/илустрација

Да је контрола ковид пропусница појачана показује и податак који је изнео помоћник министра здравља Горан Стаменковић који је изјавио да су санитарни инспектори прошле недеље извршили 24.000 надзора угоститељских објеката широм Србије.

- Већ су се угоститељи организовали, прихватили своје обавезе, и већ је доста власника објеката заједно са запосленима отишло на вакцинацију. Тиме показују одговорност и свест према свему што нас ових дана мучи и због чега су инспектори даноноћно на терену - рекао је Стаменковић.

Он је додао да је даноноћно на терену око сто санитарних инспектора, а да је свој допринос дала и комунална милиција.

- По налогу министра здравља и радне групе за координацију, нема толеранције према прекршиоцима и сви инспектори су свесни своје одговорности да морају да изрекну мере и то већ раде претходних дана - рекао је Стаменковић.

Помоћник министра додао је да је углавном забелажан немар ковид редара, те да је 18 угоститеља кажњено максималним казнама, највише у Новом Саду, Сомбору, Београду, Нишу, Ваљеву и Шапцу, где су инспектори показали да су свесни своје одговорности.

Иначе, казна због непоштовања ковид пропусница за правно лице је 300.000 динара, за предузетнике 150.000, одговорно лице у фирми 50.000, ковид редара 30.000 и за госта објекта 5.000 динара. Стаменковић је потврдио да по уредби владе и ковид редар може да тражи личну карту грађанима, као и инспектори да провере сертификате и поновио да то нису потврде о вакцинацији већ сертификати који садрже све потребне податке.

Шта је ковид пропусница

Ковид пропусница је доказ о вакцинацији са две или три дозе, прележаној корони или негативном ПЦР односно антигенском тесту. То је, заправо, исто што и Дигитални зелени сертификат који су многи већ користили за путовање у иностранство минулог лета. Приликом вакцинације и сваког тестирања грађани на мејл добијају дигитални зелени сертификат, а могу га и сами преузети са портала еУправе.

За оне који слабије баратају компјутером, или га немају, ковид пропусницу, ако испуњавају услове, могу добити и на шалтерима сваке поште, уз показан лични документ. За оне који се тестирају у за антигенске и ПЦР тестове, из Владе наглашавају да су валидни само они тестови који се добијају у државним лабораторијама.