Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИМАЋЕМО ПРОБЛЕМ АКО СЕ УКРСТЕ КОРОНА И СЕЗОНСКИ ГРИП: Ево да ли су дијагностификовани први случајеви у Србији

02.11.2021. 19:55
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Поред корона вируса ове сезоне би требало размишљати и о грипу. Вакцинација против сезонског грипа почела је 11. октобра

Министар здравља Златибор Лончар упозорио је данас да ћемо имати проблем ако нам се укрсте вирус грипа и корона вирус, и с тим у вези позвао грађане да се вакцинишу и против сезонског грипа. Вирус грипа је још прошле недеље дијагностикован у Хрватској, тада је епидемиолог др Предраг Кон казао да има индиректних показатеља да је он стигао и код нас, међутим, у Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут " кажу да он још није званично "стигао" и у нашу земљу. 

Иза охрабрујућих података о броју вакцинисаних у Србији крије се једна ЛОША ВЕСТ: Донета препорука о томе ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ

Иза охрабрујућих података о броју вакцинисаних у Србији крије се једна ЛОША ВЕСТ: Донета препорука о томе ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ

ЖЕНА КОЈА ВРАЋА ВЕРУ У ЉУДЕ! Ужичани Весну зову "Робин Худ" - овако помаже српском сељаку (ФОТО)

ЖЕНА КОЈА ВРАЋА ВЕРУ У ЉУДЕ! Ужичани Весну зову "Робин Худ" - овако помаже српском сељаку (ФОТО)

УМРО ПОЗНАТИ СРПСКИ НОВИНАР Поред телевизије, писао и за дневни лист - велика туга

УМРО ПОЗНАТИ СРПСКИ НОВИНАР Поред телевизије, писао и за дневни лист - велика туга

Подсећам све да је у региону изолован вирус сезонског грипа. Постоји вакцина и наша и страна, треба да се вакцинишу људи и против сезонског грипа да се не укрсте та два вируса. Имаћемо проблем - казао је данас Лончар на конференцији поводом представљања рада Владе.

У Хрватској је вирус грипа случајно откривен, а његова циркулација већ је прешла сезонски праг, што је необично рано. Први случајеви откривени су тако што су пацијенти прво тестирани на корону, а када се испоставило да су негативни, тестирани су и на грип.

С тим у вези епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса изјавио је да имамо индиректне показатеље да је он стигао и код нас.

Међутим, у Институту "Батут" кажу да још немамо лабораторијски потврђених случајева.

До сада, на основу достављених резултата лабораторијских анализа од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ на територији Србије није лабораторијски потврђен вирус грипа - кажу за Telegraf.rs у Институту "Батут".

У интервјуу за Telegraf.rs др Предраг Кон је казао да ћемо ући у зиму и те како са ковидом, а да ћемо видети да ли ће са повлачењем ковида његов простор да преузме грип, и сви остали респираторни вируси.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- И, питање је да ли ће се то десити ове или следеће сезоне. У сваком случају, и о грипу и те како треба размишљати. С тим у вези позвао бих и на вакцинацију против вируса грипа све оне који се, иначе, вакцинишу, а ту првенствено мислим на хроничне болеснике и старије од 65 година и све оне који желе да се вакцинишу - рекао је др Кон и подсетио и на вакцину против пнеумококе:

- Постоји још једна вакцина која је кључна посебно за старије, плућне и срчане болеснике, али и за све оне са ослабљеним имунитетом, оперисаним слезинама. То је вакцина против пнеумокока, која штити од прве бактеријске компликације - стрептококне пнеумоније која је у 50 одсто случајева компликација вирусне пнеумоније. Кон истиче да је грип већ потврђен у Хрватској те да имамо индиректне показатеље да је и код нас.

За 15 дана 100.000 се вакцинисало против грипа

Вакцинација против вируса грипа у Србији је почела 11. октобра. Закључно са 26. октобром, дакле до уторка, ову вакцину је, према подацима из информационог система еВакцина грип, примило тачно 97.137 особа, рекли су прошле недеље у Институту "Батут" за Telegraf.rs.

- За имунизацију против сезонског грипа у овој сезони здравственим установама је већ дистрибуирано 230.000 доза четворовалентне вакцине Vaxigrip Тетра произвођача Санофи Пастеур, 200.000 доза вакцине TorVaxFlu коју је произвео Институт Торлак, а почетком новембра се очекује испорука још 240.000 доза четворовалентне вакцине Инфлувац Тетра, произвођача Abbott Биологицалс - рекли су нам тада у "Батуту".

Иначе, како је саопштио Институт "Батут" након дуго година примене сезонске тровалентне вакцине против грипа, имајући у виду значајно учешће типа Б вируса грипа у оболевању популације на глобалном нивоу, у састав вакцине поред два типа А вируса грипа су уврштена и два типа Б вируса, те је стога за ову сезону обезбеђена доступност четворовалентне вакцине.

- Време неопходно за стицање имунитета је 2 до 3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци. Изузимајући привремене или трајне контраиндикације, вакцину је могуће апликовати већ у узрасту од навршених шест месеци, односно три године живота, према сажетку карактеристика лека - наводе у Институту "Батут".